×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-01-13
Sigulda 2014 - piedāvātās izstādes un mākslas performances

Pasākumu programma svētdien,19.janvārī

No plkst. 13.00 Siguldas dzelzceļa stacijā darbosies papīrmākslas darbnīca „Viktora vēstules” ar piedāvājumu „Vēstule no Siguldas". Ikviens tiek gaidīts rakstīt vēstules kā senos laikos - uz pašizgatavota papīra, ar tušu, otiņu vai spalvas kātu un nosūtīt tās uz jebkuru pasaules stūrīti.

Mūsdienās, kad  ar roku rakstītas vēstules kļuvušas teju par retumu, papīrmākslas darbnīcā “Viktora vēstules” aicina tā brīža sajūtas saglabāt rokrakstā. Turklāt vēstule ir paliekošs dokuments, kuru iespējams saglabāt tālākiem gadiem, nākamajām paaudzēm. No vienas puses, tas ir mazliet pat biedējoši, taču reizē sirsnīgi un vilinoši. Vēstuļu rakstīšanas burvība lielā mērā slēpjas gaidīšanā. Tāpēc vēstule tiek ielikta skaistā aploksnē, kura tiek pamatīgi un krāšņi aizzīmogota. Tā, lai gribas īpašo noskaņu saglabāt gadiem ilgi, rakstīto izlasīt vēl pēc laika atkal un atkal.

Līdztekus koncertiem, „Sigulda 2014” oficiālās atklāšanas programmas ietvaros 19.janvārī Siguldas novada Kultūras centrā tiks atvērta īpaša „Dzelzs Vilka darbistaba”, kurā omulīgā gaisotnē bērni un pieaugušie varēs uz papīra un tekstila materiāliem gleznot un pēcāk ņemt līdzi savu mītisko vilku, vai citu zvēru, kas nācis no mākslinieces Viviannas Marias Staņislavskas albumam „Kālabad” radīto oriģinālo ilustrāciju galerijas. Turpat būs iespēja sastapt „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestra” mūziķus, iegādāties jauno CD, bet biļešu īpašniekiem vakarpusē apmeklēt „Kālabad” atklāšanas koncertu Kino zālē.

Mākslu skola ”Baltais Flīģelis” no plkst.12.00-18.00 piedāvā Inetas Vecenānes tekstila darbu izstādi ”Vilnas un dzintara pavedienā”. Iveta Vecenāne ir pirmā māksliniece pasaulē, kura saviem gobelēniem un instalācijām sāka izmantot Latvijas zinātnieces Ingas Ļašenko radīto dzintara diegu, parādot senā materiāla mūsdienu iespējas un savienojot pagātni un nākotni.
Māksliniece savu vilnas un dzintara pavedienu ievijusi arī Siguldā. Izstāde apskatāma līdz 6.februārim. Mākslu skolas pagalmā 19.janvārī visus priecēs skolas pedagogu un audzēkņu kopīgi radīta instalācija „Svētku galds”. Galds – tā ir maize. Svētku galds – tie ir gardumi. Mūsu maize un mūsu gardumi ir māksla, mūzika. Tas ir mūsu balti sudrabotais flīģelis.

Mākslas un kultūras telpā „Siguldas Tornis” skatāma Ķīpsalas keramiķu izstāde „Kāpšana tornī”. Silvija Šmidkena, Violeta Jātniece, Kornēlija Ozoliņa, Izabella Krolle un Inese Āboliņa izstādes apmeklētājus priecēs ar pēdējo gadu radītiem darbiem, atspoguļojot Ķīpsalas keramikas tradīcijas, atpazīstamību un personīgos rokrakstus. Ieeja par ziedojumiem.
   
Siguldas pagasta Kultūras namā skatāma Arno Marnica fotogrāfiju un Ilvara Veģa dizaina lampu izstāde „Koki un gaisma pilsētā”. Fotogrāfijas tapušas 5 gadu garumā, laika posmā no 2007. līdz 2011.gadam. Fotogrāfijās aplūkojama gaismēnu un smalku līniju mijiedarbība ar dažādiem pilsētvidē sastopamajiem objektiem - fasāžu sienām, durvīm, logiem u.c. Neatņemams darbu papildinājums ir darbu nosaukumi, kas atklāj tieši autora saskatīto vēstījumu fotogrāfijās redzamā tēla saspēlē ar pilsētvidi. Ilgvars Veģis ikdienā nodarbojas ar skaņas ierakstīšanu un apstrādi, taču šis vaļasprieks - radīt interesantu apgaismojumu, savstarpēji nesaderīgā savienojumā, izraisīs patiesu interesi.

Izstāde apskatāma līdz 30. janvārim Siguldas pagasta Kultūras namā, Zinātnes ielā 7b, darba dienās no plkst.10.00 līdz 19.00; sestdienās, svētdienās no plkst.10.00 līdz 14.00 Ieeja – bez maksas.

Īpaša dāvana svētku viesiem būs grāmatas Gunārs Dukšte „LIDOJUMĀ! Pieskārieni Latvijai” atvēršana Siguldas novada Tūrsima informācijas centrā 19.janvārī plkst.15.00. Gaisa kuģotājs Gunārs Dukšte daudzus gadus, pilotēdams gaisa balonus un vienlaikus fotografēdams no augšas Latvijas ainavu, iespējis savākt unikālu fotogrāfiju kolekciju. Tās ir dziļi izjustas krāsu fotogrāfijas ar intīmiem dabas tuvplāniem, kuru nianšu gamma šķiet neaptverama – miglas, saules staru, krāsu un faktūru polifonija. Fotogrāfijas grāmatā papildinātas ar rakstnieces Ingas Ābeles, īpaši šīm ainavām radītiem īsprozas tekstiem un paša autora dotiem aprakstiem.

Radošā komanda – Jānis Purcens, Norberts Skraucis, Ronalds Melkers un Silvija Skrauce piedāvā mākslas performanci „Kā uz papīra parādās burti?”. Projekcija no plkst.16.00 – 20.00 būs redzama uz Siguldas evaņģēliski luteriskās baznīcas sienas.

Plkst.16.20 uz elektroniskās mūzikas programmas pasākumu „Koncerts septiņiem sintezatoriem” Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā aicina taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis un video mākslinieks Artis Dzērve.

Plkst.17.30 un 19.30 Elmāra smilšu galerijā pie Siguldas Jaunās pils – divcēlienu 3D smilšu gleznu izrāde „Pasaules radīšana”. Ieeja par ziedojumiem. Mūzika, smiltis un īpašā gaisotne piešķirs pasākumam burvību, kuru var izbaudīt tikai klātesot. Tā būs iespēja redzēt mākslinieku Elmāru Gaigalnieku radīšanas procesā, ko brīnišķīgi papildinās speciāli smilšu gleznu radīšanai veidota mūzika.

Savukārt plkst.17.00, 18.00, 19.00 Kultūras un mākslas elektrostacijas atklāšana Livonijas ordeņa Siguldas pilī. Mēs visi atrodamies uz Zemes nonākušo enerģiju spēka virpulī. Ļaujoties tām, cilvēks meklē, atrod, sajūt un sāk radīt savas pasaules īpašās zīmes – dejotprieku un gaismas pili, uzvaras un lidojumus, sprīdīšus un lāčplēšus, krāsu pļavas un skaņu mežus.

Cilvēce balstās uz tiem kas rada. Līdz pienāk lielais enerģijas apmaiņas mirklis. Dalīšanās un mijiedarbība. Mēs esam tie satelīti, caur kuriem Eiropa, Pasaule un pat Visums var izlasīt mūsu Latvijas rokrakstā rakstītos stāstus.
2014. Mēs sūtam ziņu visumam – mēs esam gatavi, mēs – SĀKAM!


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi