×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-04-09
Par koku ciršanas darbiem Siguldas apkārtnē

Šogad Siguldas apkārtnē notiek aktīvi koku ciršanas darbi. AS „Latvijas Valsts ceļi” autoceļa Turaida – Sigulda ceļa nodalījuma joslā cērt kokus, kuri, vecuma, slimību un gravas nogāžu nestabilās augsnes dēļ varētu kļūt bīstami ceļa lietotājiem. Savukārt Dabas aizsardzības pārvalde veic daudzu bīstamo koku izzāģēšanas darbus gar tūristu iecienītām takām. Tāpat, veidojot jauno Siguldas tūrisma infrastruktūru, tiek novākts gan apaugums, gan vecie, sausie koki, kas varētu apdraudēt kā apmeklētāju drošību, tā labiekārtojumu. Pagājušajā gadā Siguldas apkārtnē tika veikta vairāku iecienītu skatu vietu veidošana un atjaunošana.

Šogad dabas aizsardzības nolūkos plānoti arī citi koku ciršanas darbi. LIFE+ programmas projekta „Meža biotopu atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā” ietvaros Siguldas pilsētas teritorijā, Gaujas senielejas Klauku līcī paredzēts veikt aizsargājamas sugas - Lapkoku praulgrauža (Osmoderma eremita) apdzīvoto biotopu apsaimniekošanas darbus. Pamatojoties uz izstrādāto sugas aizsardzības programmu un eksperta atzinumu, ir paredzēta koku ciršana un daļēja celmu novākšana, lai atvieglotu platības uzturēšanu un uzlabotu tās vizuālo izskatu. Pateicoties teritorijas atmežošanai, tiks atsegti vērtīgie koki, atstāti potenciālie dižkoki un veidosies parkveida pļava, kas nodrošinās mājvietu vērtīgajai kukaiņu sugai, kā arī daudzām citām nozīmīgām augu, kukaiņu sugām un mikroorganismiem. Ciršanas darbi, lai atsegtu vērtīgos kokus, šobrīd jau veikti Gaujas senielejā, netālu no Siguldas pilsdrupām, kā arī turpmāk paredzēti citās Gaujas ielejas nogāzēs.

Lapkoku praulgrauzis ir „lietussarga suga” vairākiem simtiem dzīvnieku un sēņu sugu, kuru izdzīvošana ir atkarīga no veciem un dobumainiem kokiem. Tas nozīmē, ka īstenojot aktivitātes saistībā ar lapkoku praulgrauža aizsardzību, tiek aizsargāta un saglabāta dzīves vide bezmugurkaulniekiem, sēnēm, sūnām, ķērpjiem un dažādiem citiem mikroorganismiem. Koka kuplais vainags un varenais stumbrs ir mājvieta arī putniem un dzīvniekiem. Izcērtot apkārt esošos straujāk augošos kokus un krūmus, tiek pagarināts vērtīgo koku mūžs un radīti apstākļi jaunu, Lapkoku praulgrauža sugai piemērotu, koku attīstībai. Savukārt nākamajām paaudzēm tiek saglabāti vareni dižkoki, kurus apbrīnot un no kuriem smeltiem spēku un enerģiju.

Lai veidotu lauces silu masīvos, sākot ar augustu atsāksim cirst egļu pamežu un dažus lielākos kokus konkrētās teritorijās Gaujas nacionālā parka sausajos priežu silos (boreālajos mežos). Šīs lauces būs vietas, kur sākt augt jaunajiem kociņiem, kā arī dzīvot sauli mīlošām sugām. Šie un vēl vairāki citi apsaimniekošanas darbi tiek veikti, lai vairotu un saglabātu esošos un veidotu potenciālos biotopus, kas veicina bioloģisko (dabas) daudzveidību un rezultātā iegūstam ne tikai vizuāli pievilcīgāku ainavu, bet palīdzam dabai būt noturīgākai pret dažādiem, tai skaitā cilvēku radītiem, postījumiem.

Lai arī apdraudēto sugu aizsardzībai arī tiek cirsti koki, būtiskākais ciršanas iemesls ir cilvēku drošība. Rūpēsimies par cilvēku drošību, priecāsimies par dabas skaistumu un mācīsimies to arī mīlēt!

Informāciju sagatavoja:
Baiba Līviņa
Dabas aizsardzības pārvaldes
Dabas izglītības speciāliste


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi