×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 18. aprīlis
Šodien sveicam: Laura, Jadviga
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-05-23
Ģimnāzijas skolēniem sasniegumi Valsts zinātniski pētniecisko darbu konferencē

Siguldas Valsts ģimnāzijā jau daudzus gadus skolēnu un skolotāju kolektīvs strādā, lai mērķtiecīgi attīstītu un izkoptu skolēnu zinātniski pētnieciskās prasmes. Noslēdzoties Latvijas 38.skolēnu zinātniskajai konferencei Rīgā Latvijas Universitātē, esam ļoti gandarīti par mūsu skolēnu sasniegumiem un Siguldas Valsts ģimnāzijas iegūto augsto 3.vietu valsts skolu reitingā, kā arī Siguldas novada iegūto 9.vietu starp valsts novadiem.

Izcīnot tiesības pārstāvēt Pierīgas reģionu, Valsts zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) konferencē piedalījās septiņi Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni.

Jurģis Kalniņš (11.klase) prezentēja darbu „2013.gada pašvaldību vēlēšanas Siguldas novadā” politoloģijas sekcijā un ieguva 1.pakāpes diplomu (skolotāja Inta Romanovska). Darbā tika pētīta pašvaldību vēlēšanu vēsture Latvijā, akcentējot un analizējot 2013.gada pašvaldību vēlēšanu Siguldā vēlētāju izvēles ietekmējošos faktorus.

Anete Dortāne (11.klase) pētīja vēstures un kultūrvēsturiskā mantojuma jautājumus darbā „Siguldas Valsts ģimnāzija (1928-1940)”, iegūstot 1.pakāpi (skolotāja Inese Berga). Tika apzināti daudzveidīgi vēstures avoti par ģimnāzijas vēsturi, tika veikta avotu sistematizācija un kritiska analīze. Balstoties uz arhīva materiāliem, tika noskaidrots Rīgas Apriņķa ģimnāzijas pārcelšanas  process no Pļaviņām uz Siguldu, noskaidroti un uzsvērti Siguldas sabiedrības intelektuālie ieguvumi.

Anna Šmite (11.klase) iepazinās un pētīja Siguldas Zonālā arhīva dokumentus un valsts konferencē pedagoģijas sekcijā piedalījās ar darbu „Siguldas Zonālā arhīva dokumentu izmantošana mācību stundās vidusskolā”, izcīnot 2.pakāpi (skolotāja Inta Romanovska). Darba teorētiskajā daļā autore pētīja jauniešu kognitīvās attīstības īpatnības, identitātes veidošanās procesus, bet praktiskajā daļā tika veidoti mācību materiāli vēstures stundām, meklējot iespējas Siguldas jauniešiem izmantot Zonālā arhīva dokumentus izziņas procesā.

Beāte Brice (11.klase) pētīja „Skolēnu ikdienā lietoto ierīču izstaroto magnētisko lauku” un ieguva 2.pakāpes diplomu (skolotāja Līga Sausiņa). Izmantojot speciālu mēriekārtu, tika noteikts sadzīvē biežāk lietoto elektroiekārtu radītais elektromagnētiskais lauks un prognozēta varbūtējā ietekme uz veselību. Izmantojot pētījuma rezultātus, tika sagatavots izglītojošais materiāls, kas informē skolēnus par ikdienā biežāk lietoto ierīču izstaroto elektromagnētisko lauku un tā ietekmes samazināšanas iespējām.

Gvido Gailītis un Uģis Zariņš (11.klase) izpētīja trokšņa piesārņojumu Siguldas teritorijā un piedalījās vides zinātnes sekcijas darbā ar tēmu „Trokšņa piesārņojuma monitorings Siguldas teritorijā” (skolotāja Līga Sausiņa). Tika izvēlēti 49 raksturīgākie kontrolpunkti pilsētas teritorijā, veikti mērījumi un izveidota Siguldas trokšņu karte. Skolēni saņēma LU Ģeogrāfijas un  Zemes zinātņu fakultātes atzinības rakstu par veiksmīgu sākumu dabas un sabiedrības likumsakarību pētīšanā.

Magdalēna Mudule (11.klase) piedalījās bioloģijas sekcijas darbā ar pētījumu „No trušu taukaudiem iegūto šūnu raksturošana pēc noteiktu gēnu ekspresijas” un ieguva pateicību par piedalīšanos ZPD konferencē (skolotāja Līga Sausiņa). Darba teorētiskajā daļā apkopota un izanalizēta informācija par mezenhimālo cilmes šūnu īpašībām un gēnu ekspresiju; iepazītas šūnu atpazīšanas un raksturošanas molekulārajās metodes; apgūti reversās transkripcijas, polimerāzes ķēdes reakcijas un DNS elektroforēzes gēlā principi. Darba praktiskajā daļā, izmantojot reverso transkripciju, polimerāzes ķēdes reakciju un DNS elektroforēzi gēlā, tika raksturotas trīs trušu mezenhimālo šūnu līnijas pēc dažādiem šūnu marķiergēniem.

Valsts Izglītības satura centrs, ņemot vērā Siguldas Valsts ģimnāzijas pozitīvo pieredzi skolēnu ZPD organizēšanā, pedagogu ieguldījumu skolēnu pētniecisko darbu vadīšanā un skolēnu sasniegumus zinātniski pētnieciskajā darbībā, 2013./14.m.g. uzticēja Siguldas novada pašvaldībai sadarbībā ar Siguldas Valsts ģimnāziju uzņemties Latvijas 38.skolēnu zinātniskās konferences otrās kārtas - Pierīgas skolēnu zinātniskās konferences organizēšanu. Konferencē piedalījās Pierīgas reģiona dalībnieki no 13 novadiem ar 51 zinātniski pētniecisko darbu; pierādīt sevi Latvijas 38.skolēnu zinātniskajā konferencē izcīnīja tiesības 26 dalībnieki (21 darbs), to skaitā 7 Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni (6 darbi).

Pateicamies Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniecei Līgai Sausiņai, Izglītības pārvaldes vadītājai Maijai Bruģei un pārvaldes speciālistei Zanei Nikāzei par mērķtiecīgu un profesionālu atbalstu ZPD otrās kārtas konferences organizēšanā un norisē.

Esam gandarīti par mūsu skolēnu un skolotāju veiksmēm un novēlam radošu izziņas procesu nākamajā mācību gadā.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas Valsts ģimnāzijas
direktora vietniece izglītības jomā
Inguna Vuškāne


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi