×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-06-16
Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā

Turaidā jau tradicionāli 21.jūnijā no plkst.19.00 līdz saules lēktam latviskās tradīcijās tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki ļaujot sajust Jāņu burvību senatnes auras apdvestajos Turaidas pakalnos.

Viena no svētku rīkotājām, nodibinājuma „Māras loks” pārstāve Agnija Saprovska vēsta: „Svētki ļaus pieredzēt „dzīvu” tradīciju - izdzīvot Jāņu nakts norises no vakara līdz pat rīta gaismai - vīt vainagus, siet sieru un, iepazīt seno zinšu spēku, aplīgot Jāņa tēvu un Jāņa māti, kā arī plašo Turaidas muzejrezervāta sētu. Saulīti pavadot, iekurt Saules un Pāra ugunskurus,  kas nakts garumā un turpmāk gada ritā stiprinās sievišķo un vīrišķo spēku. Aizdegt pūdeli ar uguns bultām un naktī izdziedāt buramdziesmas, - lai raganas skrien šķērsu gaisu, ne mūsu sētiņā. Kopā ar Vītolu ģimeni pieredzēt pāra spēku pie Saules ugunskura, bet Dziesmu dārzā kopā ar folkgrupu „Iļģi” sajust Jāņu vitālo enerģiju. Gremdēties Vidzemes novada stāstnieku teiksmās pie Zinšu ugunskura un griezt nerimtīgus dančus līdz pat rīta gaismai kopā ar folkloras deju kopu „Dandari”. Rītausmā uzsākt gaismas ceļu uz Dainu kalnu, lai sagaidītu saulīti rotājam. Svētku rīkotāji piedāvā izdzīvot patieso saulgriežu tradīciju tā, lai katrs var būt klāt un sajust gada īsākās nakts burvību.”

PĀRA spēks – gaismas PĀRSPĒKS ir 2014.gada Turaidas Vasaras saulgriežu vēstījums. Caur pāra spēku tauta turpinās, caur pāra spēku pasaule izpaužas savā dualitātē un vienotībā. Pāris ir radošais pirmsākums, bet radīt nozīmē nest gaismu.
2014. gadā Sigulda ir Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas partnerpilsēta. Līdz ar to, gaidot tuvus un tālus ciemiņus, šī gada vasaras īsākās nakts svētkus kopīgi sarūpējuši nodibinājums „Māras loks”, Turaidas muzejrezervāts un Siguldas novada pašvaldība.

SVĒTKU NORISE
19.00 - 21.00 – Zāļu vakars – sievu gatavošanās Jāņu svinībām - siera siešana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, vīru gatavošanās Jāņu svinībām, sētas un saimes aplīgošana, interaktīvs teātris bērniem „Mazie Jāņi” kopā ar folkloras kopu „Putni”.
21.00 – Gājiens uz Jāņkalnu, Saules un Pāra ugunskuru iedegšanas rituāls kopā ar „Māras loks” ļaudīm, baltu saimi „Saules ceļš” un folkloras kopu „Delve”
22.15 – Uguns ūdeles aizdegšana, rotaļas kopā ar folkloras kopām „Talsi”, „Trejteka” un „Vīteri”
22.30 – Zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā Jāņa kalna pakājē kopā ar Krūskopu ģimeni un Pavlovsku ģimeni, stāstnieku nakts aizsākums.
23.00 – 01.00 – Vidzemes stāstnieku stāsti
23.30 – Nakts vidus rituāli, pāra stiprinājums kopā ar folkloras kopu „Delve”
Visas nakts garumā pie Pāru ugunskura tiek stiprināti pāri, bet viedi ļaudis atklāj senās zintis par zīmju un ziedu spēku.
Ap 00.30 – Ugunsrata ritināšana
01.00 – Sadziedāšanu un sadancošanu Dziesmu dārzā kopā ar folkgrupu „Iļģi”
02.00 – Sadancošana kopā ar folkloras deju kopu „Dandari”
01.00 - 02.30 Nakts dziesmas pie Saules ugunskura kopā ar Vītolu ģimeni
03.00 – Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu, mazgāšanās avotā un rīta rasā kopā ar Solvitu Lodiņu un Māru Branti
04.30 – Saules sagaidīšana ābeļu dārzā pie skulptūras „Neguli, saulīte” kopā ar Vītolu ģimeni
05.00 - Jāņa uguntiņa palaišana Gaujā

Aicināti piebiedroties visi lieli un mazi līgotgribētāji, līdzi ņemot Jāņu zāles, jau nopītus vainagus (būs iespēja tos pīt arī uz vietas), siltāku apģērbu, piemērotus apavus un paklājamos, kas var noderēt kā sēžamie, kā arī nelielu cienastu sev un savai saimei. Ieeja par ziedojumiem.

Lai nebūtu jādomā par auto novietošanu Turaidā, sadarbībā ar AS "Pasažieru vilciens" 22.jūnijā plkst. 2.00 no Siguldas uz Rīgu kursēs speciāls vilciens, kas Rīgas jāņabērnus nogādās mājās. No Siguldas uz Turaidu tiks nodrošināts bezmaksas autobuss:
Sigulda- Turaida no Siguldas autoostas 20.00, 22.30 un 23.30;
Turaida - Sigulda no autopieturas 22.00, 23.00, 01.30.

Pasākumā norises vada folkloras kopas no visiem Latvijas novadiem, seno zinšu teicēji un stāstnieki - folkloras kopa „Silavoti” no Rīgas, Vidrižu „Delve”, Lēdurgas „Putni”, Rīgas „Savieši”, „Budēļi” un folkloras deju kopa „Dandari”, Talsu folkloras kopa „Talsi”, Laucienes „Trejteka”, Launkalnes „Rudzupuķe”, Siguldas „Senleja”, Ceraukstes „Laukam pāri”, Ozolmuižas „Ūzuleņi”, Rēzeknes „Vīteri”, Jērcēnu „Mežābele”, Krūskopu saime, Baltu saime „Saules ceļš”, Solvita Lodiņa, Vītolu ģimene un folkgrupa „Iļģi”. Ar senajām zintīm dalās Zeltīte Kaviere, Kaija Brisone, Indra Čekstere, Raimonds Ābele, Marija Andina, Bražu saime un Jānis Brikmanis.

Pasākumu atbalsta: birojs „Rīga2014”. Cienastu rūpē maiznīca „Flora”, Valmiermuižas alus darītava, z/s „Kalnkārkliņi”, „Straupes piensaimnieks” un „Siguldas minerālūdens”.

Plašāka informācija par pasākuma norisi: www.marasloks.lv, www.turaida-muzejs.lv, arī zvanot: 29541105, 26572142.

Informāciju sagatavoja:
Anda Skuja
TMR Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi