×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-07-07
Uzsākti arheoloģiskās pārbaudes izrakumi Turaidas Jāņkalnā

1.jūlijā uzsākti arheoloģiskās pārbaudes izrakumi Turaidas Jāņkalnā. Kalns atrodas Turaidas muzejrezervāta teritorijā, Siguldas pilsētas un Krimuldas pagasta robežās. Tā nosaukums tiek saistīts ar vasaras saulgriežu atzīmēšanas tradīcijām.

Pagājušā gadā arheoloģiskie pētījumi notika kalna dienvidu galā un deva negaidītus rezultātus – tika iegūtas senlietas, kas attiecināmas uz laiku no 10.gadsimta beigām līdz 12.gadsimtam un saistāmas ar seno Gaujas lībiešu ienākšanu šajā teritorijā. Tās bija rotas un sadzīves priekšmeti – aproce, pakavsakta, spirālgredzens, naži un masīvs šaurasmens kaujas cirvis.

Šogad nolemts pārbaudīt kalna pretējo, tālāko ziemeļu daļu, kur atrodas lēzens, ieapaļš pacēlums, kas, pēc reljefa un virspusē esošajām ķieģeļu lauskām spriežot, ir mākslīgas izcelsmes. Iespējams, tas saistīts ar kādas senas ķieģeļu ražotnes vietu, jo blakus atrodas kādreizējās māla ieguves bedres, kas vēlāk padziļinātas un izmantotas dīķu sistēmas izveidei Turaidas muižā.

Darbi tikko sākušies, tāpēc secinājumus izdarīt vēl pāragri. Pēc pirmo kārtu noņemšanas izrakumu vietā atklājās daudzas dažādu izmēru ķieģeļu un jumta kārniņu lauskas. Pēc to izgatavošanas tehnikas un formas redzams, ka tās nav mūsdienu, bet gan viduslaikos darinātu būvmateriālu paliekas.

Darbi plānoti visu jūliju. Izrakumu procesā piedalās arī Siguldas novada jaunieši, kuri iesaistījušies Siguldas novada Domes rīkotajā skolēnu nodarbinātības procesā vasaras brīvlaikā.

Informāciju sagatavoja:
Egils Jemeļjanovs,
Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists, arheologs


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi