×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-08-19
Baltijas ceļam 25 - sestdien Vladimira Tjurina fotogrāfiju izstādes atklāšana un atmiņu stāsti pie ugunskura

Sestdien, 23.augustā aprit 25 gadi kopš pasaulē plaši izskanēja informācija par 1989. gada 23.augustā organizēto Baltijas ceļu – unikālu un mierīgu masu demonstrāciju, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības. Baltijas ceļa sekmīga norise bija iespējama tikai pateicoties ikvienam cilvēkam, kurš tajā laikā sniedza roku savam draugam, radiniekam vai kaimiņam un kopīgi veidoja dzīvu ķēdi, lai atgādinātu, ka Molotova-Ribentropa pakts bija noziedzīgs un nepieņemams.

25 gadi ir liels laika posms, ja ar to mēra cilvēka mūžu, bet tikai mirklis, ja mēra tautas mūžu. Arī Siguldas novada iedzīvotāji bija Baltijas ceļa sastāvdaļa, tādēļ sestdien, 23.augustā, plkst.19.00 Siguldas pagasta Kultūras namā aicinām apmeklēt siguldieša Vladimira Tjurina fotogrāfiju izstādes „Baltijas ceļa stāsti” atklāšanu un tikties Siguldas pagasta Kultūras nama pagalmā pie atmiņu stāstu ugunskura.

Izstāde „Baltijas ceļa stāsti” ir Siguldas Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājas Ineses Bergas iniciatīva un rudenī – septembrī un oktobrī, tā apceļos Siguldas novada skolas. Izstāde, kurā aplūkojami vēsturiskie mirkļi 25 melnbaltajās fotogrāfijās, tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu un Siguldas novada Domes atbalstu. Lai arī daudzi cilvēki vēsturiskajos foto attēlos ir atpazīti, daudzi vēl ir nezināmi, tādēļ izstādes apmeklētājiem būs iespēja pievienot norādes ar atpazītajiem kolēģiem un paziņām. Pasākums notiek ar Siguldas novada bibliotēku iniciatīvu un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas "Stāstu bibliotēka" ietvaros.

Pēc izstādes atklāšanas, aicinām pakavēties Siguldas pagasta Kultūras nama pagalmā, pie atmiņu ugunskura, lai ieklausītos Siguldas novada iedzīvotāja „Baltijas ceļa stāstā”! Novadniekiem joprojām ir iespēja pievienot savu „Baltijas ceļa stāstu” kopīgajam atmiņu stāstu projektam, līdz oktobra beigām iesniedzot savu stāstu Siguldas novada bibliotēkās.

Izstāde „Baltijas ceļa stāsti” būs atvērta Siguldas pagasta Kultūras namā no 23. līdz 31.augustam, darbadienās no plkst.10.00 līdz 19.00, sestdienās, svētdienās no plkst.10.00 līdz 14.00.


Par akciju Baltijas ceļš:


1939.gada 23.augustā Padomju Savienības un Vācijas ārlietu ministri - Vjačeslavs Molotovs un Joahims fon Ribentrops, pildot savu vadoņu Staļina un Hitlera pavēli, - parakstīja līgumu, kas ietekmēja Eiropas un visas pasaules likteni. Šis pakts un tā slepenie papildprotokoli noteica Padomju Savienības un Vācijas ietekmes sfēras un noveda pie Otrā pasaules kara uzsākšanas, kā arī pie triju Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - okupācijas.

50 gadus vēlāk, 1989.gada 23.augustā trīs nācijas pie Baltijas jūras pārsteidza visu pasauli, sadodoties rokās un kopīgi pieprasot Molotova-Ribentropa pakta slepeno papildprotokolu publisko atzīšanu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, izveidojot 600 km garu ķēdi no Tompea pils pakājes Tallinā līdz Ģedimina torņa pakājei Viļņā, pa ceļam šķērsojot Rīgu un Daugavas upi un radot vienotību trīs valstu centienos pēc brīvības.

Baltijas ceļu organizēja visu Baltijas valstu nacionālās kustības: Igaunijas Tautas fronte Rahvarinne, Latvijas Tautas fronte un Lietuvas Reformu kustība Sajūdis.
Baltijas ceļš ieviesa nozīmīgas izmaiņas pasaules vēsturē. Tas bija iespējams vienīgi caur cilvēku vienotību un kopīgu paļāvību, kuru pauda ikviens cilvēks kopējā mērķa sasniegšanai. Iespaidīgais nevardarbīga protesta un solidaritātes paušanas akts kļuva par miera kultūras dzīvu piemēru, nodrošinot pieeju informācijai un novedot pie līguma slepeno papildprotokolu un tā parakstīšanas seku pasaules vēsturē atzīšanas. Tas palielināja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nacionālās pašnoteikšanās iespējas un veicināja demokrātisko kustību darbību Padomju Savienības teritorijā. Trīs Baltijas valstis veiksmīgi atjaunoja savu brīvību mierīgā ceļā, radot precedentu, kuram sekoja, un cerams, arī sekos, citas valstis - cilvēcīguma uzvaru par totalitārismu.

Baltijas ceļš bija fenomens, kurš parādīja, kā trīs mazas valstis - Baltijas valstis - neskatoties uz nāciju dažādību, radīja starpkultūru garīgo vienotību kā valstu iekšienē, tā arī starp valstīm kopējā mērķa sasniegšanas vārdā - pārvarēt Otrā pasaules kara sekas un iznīcināt totalitāro režīmu. Baltijas ceļš ir vēsturisks simbols, kurš dzīvo cilvēces kolektīvajā atmiņā, veicinot sapratni par solidaritātes un vārda brīvības nozīmi un vērtībām.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi