×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-11-24
Jau desmit gadus SIA „Wesemann” piegādā siltumu Siguldas novada mājām

Novembrī aprit 10 gadi kopš SIA „Wesemann” konkursa rezultātā ieguva tiesības nodrošināt Siguldas novada patērētājus ar siltumenerģiju.

SIA „Wesemann–Sigulda” siltumapgādes sistēmu saņēma sliktā stāvoklī, un tās atjaunošanā bija jāiegulda lielas investīcijas. „Katlumājā tika ražots tvaiks par dārgu pašizmaksu, siltumtrašu diametri vietām bija četras reizes par lielu, ūdens noplūdes sasniedza pat 20 m³ diennaktī, darbojās neefektīva četru cauruļu sistēma,” pirmsākumus atceras SIA „Wesemann” valdes loceklis Ivars Paurs, piebilstot, ka desmit gadu laikā uzņēmums ir strādājis pie tā, lai panāktu galveno – drošu un garantētu siltumapgādi jebkuram patērētājam.

„Mēs uzskatām, ka siltumapgādes nodošana koncesijā ir bijis veiksmīgs pašvaldības saimniekošanas modelis, jo SIA „Wesemann” strādājis, lai uzlabotu siltumapgādes infrastruktūru, kas ir pašvaldības īpašums. Pašvaldībai nebūtu kapacitātes ieguldīt tik lielus līdzekļus šīs jomas sakārtošanā,” skaidro Siguldas novada pašvaldības izpilddirektore Jeļena Zarandija.

Jāatgādina, ka 2004.gadā māju ievados nebija uzstādīti siltumskaitītāji un patērētāji apmaksāja rēķinus, kuri sedza faktiskos izdevumus katlumājās (kurināmais, elektroenerģija, algas) un visus zudumus siltumtrasē. Pēc siltumenerģijas skaitītāju uzstādīšanas izrādījās, ka siltumenerģijas patēriņš pilsētā un pagastā ir mazāks, nekā tas bija noteikts teorētiskajos aprēķinos. Siguldas novada siltumenerģijas attīstības plānā bija uzrādīts, ka patērētājiem gadā tiek realizētas 34 267 MWh siltumenerģijas un ir 14 940 MWh siltumenerģijas zudumi trasē. Faktiski izrādījās, ka realizāciju apjoms ir 29 820 MWh, bet zudumi trasē sakrita ar aprēķināto. Tas nozīmēja, ka jau ar pirmo gadu patērētāji sāka maksāt tikai par patērēto siltumenerģiju neatkarīgi no zudumiem trasē vai sadedzinātā kurināmā daudzuma katlos, kā rezultātā SIA „Wesemann–Sigulda” par 13% (aptuveni 71 000 eiro gadā) samazinājās līdzekļi siltumsaimniecības attīstībai un uzturēšanai. Līdzās tam bija jāķeras pie rekonstrukcijas darbiem lielākā apjomā, nekā sākotnēji bija plānots, jo katlumājas tvaika iekārtas bija avārijas stāvoklī,” skaidro SIA „Wesemann” valdes loceklis.

Pēc rekonstrukcijas projektu izstrādāšanas un apstiprināšanas 2006.gadā tika paveikti pirmie darbi, kuru rezultātā zudumi siltumtrasēs samazinājās līdz 9625 MWh. Taču jaunie siltummezgli, kurus SIA „Wesemann” uzstādīja, vienojoties ar iedzīvotājiem par pēcapmaksu, deva iespēju siltuma saņēmējiem ekonomēt, samazinot siltumenerģijas pārdošanas apjomu līdz 28102 MWh (skatīt tabulu).

„Arī pašvaldības un privāto māju siltināšana ir atstājusi lielu efektu uz siltumenerģijas pārdošanas apjomu. Neskatoties uz to, ka mēs jaunu patērētāju pieslēgšanai esam izbūvējuši papildu siltumtrases Strēlnieku ielas un Dzērveņu ielas rajonos, siltumenerģijas realizācijas apjoms ir samazinājies līdz 23 415 MWh iepriekšējā apkures sezonā. Tas nozīmē, ka katru gadu SIA „Wesemann–Sigulda” siltumsaimniecības attīstībai un siltumenerģijas ražošanas nodrošināšanai saņem par 32% jeb 175 000 eiro gadā mazāk, nekā tika plānots,” informē Ivars Paurs.

Lai zaudējumu segšanai nebūtu jāceļ tarifi, SIA „Wesemann–Sigulda” nepārtraukti strādājuši pie efektivitātes celšanas un zudumu samazināšanas trasēs, kā arī aktīvi rakstījuši projektus, lai piesaistītu Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, kas ir devis zināmus rezultātus un tāpēc tarifs nav paaugstināts kopš 2008.gada, neskatoties uz gāzes un elektroenerģijas sadārdzināšanos vairāk nekā 30% apmērā.

Kā rezultātā siltumenerģijas zudumi trasēs ir samazināti gandrīz četras reizes līdz 4185 MWh, šķeldas patēriņš siltumenerģijas saražošanai no 2,46 beramiem m³/MWh līdz 1,93 beramiem m³/MWh jeb par 27%. Strādājošo skaits samazināts no 55 līdz 19 darbiniekiem.

Patlaban SIA „Wesemann–Sigulda” noslēdz siltumtrašu rekonstrukciju Krišjāņa Barona ielā 696 metru garumā un saistvadu izbūvi Strēlnieku ielā 2,6 kilometru garumā saskaņā ar noslēgto līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par projekta „Siguldas pilsētas CSS maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcija 3. un 6.kvartālā (saskaņā ar Siguldas siltumattīstības plānu), Siguldā, Siguldas novadā” īstenošanu (projekts Nr. PCS/3.5.2.1.1/13/05/012), kas atbilst Ministru kabineta 2010.gada 31.augusta noteikumiem Nr.824 „Noteikumi par darbības programmas „Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.5.2.1.1.apakšaktivitātes „Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai””. Projektu bija plānots īstenot 18 mēnešu laikā, bet, efektīvi strādājot, projekts tiks noslēgts 10 mēnešu laikā.

Investīciju summa, pabeidzot šogad īstenojamos projektus, 10 gadu laikā sasniegs 7,14 miljonus eiro, tostarp 1,80 miljoni eiro ir Eiropas fondu līdzfinansējums. „SIA „Wesemann–Sigulda” desmit gadu laikā gandrīz 100% būs rekonstruējis visas siltumenerģijas ražošanas iekārtas un siltumtrases. Vēl jāveic ēku kapitālais remonts, jo šie darbi visu laiku tika atlikti naudas trūkuma dēļ. Taču ēku faktiskais stāvoklis liek nekavējoties pievērsties arī šim jautājumam,” teic SIA „Wesemann” valdes loceklis Ivars Paurs, rezumējot: „Apkopojot padarīto siltumapgādē Siguldas novadā 10 gadu laikā, ir nepārtraukti strādāts, lai būtu droša siltumapgāde. Faktiski nav palicis gandrīz nekas, ko uzlabot, lai celtu efektivitāti un samazinātu siltumenerģijas pašizmaksu. Ilgtermiņā saskaņā ar Koncesijas līgumu ir sabalansēti ieņēmumi ar ieguldītajām investīcijām. Tomēr, ja rēķina atsevišķi šo un nākamās apkures sezonas, siltumenerģijas pašizmaksa patlaban ir augstāka par esošo tarifu, bet, veiksmīgi un stabili turpinot strādāt, ieguldītie finanšu līdzekļi siltumtrašu rekonstrukcijā un siltuma zudumu samazināšanā tuvāko desmit gadu laikā ļaus izlīdzināt uzņēmuma finanšu plūsmu.”

* Materiāls tapis sadarbībā ar SIA „Wesemann”.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi