×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Piemiņas pasākums tēlniekam Indulim Rankam Turaidas kapsētā

13. aprīlis 14.00

Turaidas muzejrezervāts piektdien, 13.aprīlī, plkst.14.00 aicina ikvienu piedalīties tēlnieka Induļa Rankas piemiņas pasākumā Turaidas kapsētā, viņa atdusas vietā. Kopīgi dziedot tautasdziesmas un daloties atmiņās, tiks aizdegtas gaismiņas, izrādot godu un cieņu tēlniekam, stāstot par viņa talantu un veikumu.

Tēlnieks ir teicis: „Folklora – tā ir tautas dzīves poētiska enciklopēdija. Tautas dziesmās tūkstošiem un tūkstošiem dzīvju guļ. Plīvo un trīsuļo dziesmiņās tautas dvēselīte, iecentrēta, iegriezta un ievirpuļota metaforās, tā kļuvusi nezūdama. Šo četrrindu vienkāršība kā saulainu rasas pērlīšu piebērta pļava atmirdz tādā varavīkšņotā spēkā, ka tā izteikšana prasa visgrandiozāko – monumentālo formu. Tā bija jāmeklē vistvirtākā, visietilpīgākā forma – lode, elipse, piliens – kā tautas dziesmas dinamikas izteicēja.”

Mākslinieka Induļa Rankas sirds mīlestība, akmenī kaltie tēli, domas palikušas viņa radītajos darbos skulptūru dārzā Mārupītē, daudzviet pasaulē, bet jo īpaši Turaidā, Dainu kalnā kā stūrakmens vēstījumam par uzkrāto nemateriālās kultūras mantojumu un tautas tradicionālajā dzīvesziņā balstīto vērtību sistēmu. Dainu kalns kopš 1985.gada, Dziesmu dārzs no 1990.gada Turaidā dzīvo savu patstāvīgu dzīvi, un to daļa ir tēlnieka radītās Latvijas laukakmens skulptūras – tēlainas, spēcīgas, gandrīz fiziski sajūtamas. Cilvēku uzrunājošas, spēkpilnas un gribas piepildītas – kā pats tēlnieks Indulis Ranka.

Skulptūru autors, tēlnieks Indulis Ojārs Ranka mūžībā aizgāja pirms gada, 13.aprīlī.

Pasākumi