×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Saruna “Teksts kā telpa. No Pērsieša līdz Aspazijai” kopā ar rakstnieci Ingu Ābeli un literatūrzinātnieku Viesturu Vecgrāvi Turaidas muzejrezervātā

3. oktobris 15.00

Turaidas muzejrezervāts 3. oktobrī plkst. 15.00 aicina uz sarunu Klaušinieku mājā “Teksts kā telpa. No Pērsieša līdz Aspazijai”, kurā piedalīsies rakstniece Inga Ābele un literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis.

Astoņus gadus – no 1893. gada līdz pat savai nāvei 1901. gadā – par Turaidas pagasta rakstvedi strādāja Kārlis Zemītis (1862–1901), kurš vairāk pazīstams kā dzejnieks, rakstnieks un fabulists Pērsietis. Būdams reālisma literatūras pārstāvis, rakstnieks savos stāstos atainoja vidi, kuru pazina, tajā skaitā arī Turaidas pagasta un muižas dzīvi, tomēr Pērsietim svešas nebija arī pasaules literatūras fabulas žanra tradīcijas un savā daiļradē viņš sekmēja šā žanra attīstību latviešu literatūrā. Par Pērsieša daiļradi pētījumu veicis literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, un sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu izdota grāmata “Muiža pagasta rakstveža skatījumā”, kurā iekļauta Pērsieša darbu izlase, biogrāfiskas ziņas, pētījums par Pērsieša daiļradi, kā arī stāsts par Turaidas muižu.

Par 19. gadsimtu literatūrā un Pērsieša pasaules skatījumu stāstīs Viesturs Vecgrāvis un veidos sarunu ar rakstnieci Ingu Ābeli par to, cik liela nozīme ir telpai, laikam, notikumiem ap rakstnieku, kā telpa visplašākajā izpausmē iedvesmo rakstnieka daiļradi.

Savukārt Inga Ābele šobrīd raksta romānu pa Aspaziju, iedzīvojoties viņas biogrāfijā, izzinot viņas laika pasaules kopainu, meklējot sajūtas, tēlus, izzinot vēsturi. Grāmata top projekta “Es esmu…” ietvaros, kura mērķis ir atklāt latviešu literatūras klasiķus, savienojot latviešu mūsdienu prozas un literatūrzinātnes paralēles, jo par katru no 12 klasiķiem taps divi romāni – viens, kuru raksta literatūrzinātnieks, un otrs, kuru rada rakstnieks brīvs savā fantāzijā.

Ekspozīcijā “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” abi autori – Pērsietis un Aspazija – simboliski satiekas, jo ekspozīcija vēsta par laika posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē līdz Latvijas valsts dibināšanai un Agrārreformas īstenošanai.

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, interesenti aicināti pieteikties dalībai, zvanot uz tālruņa numuru 26572142 vai rakstot uz e-pasta adresi turaida.muzejs@apollo.lvIeejas maksa Turaidas muzejrezervātā – no 1,15 līdz 6 eiro.

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Anda Skuja

 

Atgādinām, ka joprojām jāievēro piesardzības pasākumi un individuālā atbildība par savu veselību. Aicinām rūpēties par roku higiēnu un izmantot publiski pieejamos dezinfekcijas stendus, kā arī ievērot distanci un sanitāro protokolu, apmeklējot publiskas vietas un pasākumus.

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.

Pasākumi