×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Radošās darbnīcas bērniem “Ko rāda pulkstenis?” Turaidas muzejrezervātā

18. jūlijs 15.00

Turaidas muzejrezervāts sestdien, 18. jūlijā, no plkst. 15.00 līdz 17.00 aicina ģimenes ar bērniem piedalīties radošajās darbnīcās “Ko rāda pulkstenis?”. Tajās bērniem būs iespēja iepazīt dažādus pulksteņu veidus – saules pulksteni, smilšu pulksteni, viduslaiku pils pulksteni un citus. Pasākuma laikā būs iespēja tikties ar saules pulksteņu pētnieku, astronomu Mārtiņu Gillu; sadarbībā ar Mārtiņu šogad tiek veikta saules pulksteņu padziļināta izpēte, lai izveidotu zinātniski pamatotas saules pulksteņu rekonstrukcijas Turaidas pils pagalmā.

Plkst. 15.30 kopā ar Izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas vadītāju Guntu Zaķīti apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā “Turaidas pils laikrāžu noslēpumi”.

Darbnīcās bērniem būs iespēja:

  • izgatavot saules pulksteni;
  • izveidot īpašo ciparnīcu un kopā ar fizikas skolotāju Jāni Čeksteru izprast, kā pulkstenis strādā un kas tam “vēderā”;
  • sekojot smilšu pulksteņa ritmam, sacensties augstākā pils torņa būvēšanā un Turaidas ziņneša garākā ceļa veidošanā;
  • izmēģināt Turaidas muzejrezervāta sagatavoto neparasto galda spēli “Ciemos pie Turaidas fogta”.

Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā Vija Stikāne atklāj: “Arheoloģiskās izpētes gaitā Turaidas mūra pilī ir atrasti divi viduslaiku saules pulksteņi, kas pieder pie vecākajiem zināmajiem stacionārajiem saules pulksteņiem Latvijā. Viens no tiem ir izgatavots no māla, otrs – no balta kaļķakmens, un tie pašlaik apskatāmi pils ekspozīcijās, kas stāsta par Turaidas pils būvvēsturi un Turaidu Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.–16. gadsimtā. Saules pulksteņi viduslaikos bija nepieciešami reliģisko rituālu laika noteikšanai, daudz retāk tos izmantoja saimnieciskām vajadzībām, un 15.–16. gadsimtā tie bija nepieciešami, lai regulētu stundu skaitīšanu mehāniskajos pulksteņos”.

Atgādinām, ka muzeja apmeklētājiem joprojām jāievēro piesardzības pasākumi un individuālā atbildība par savu veselību. Pasākumā tiks nodrošināti dezinfekcijas līdzekļi, kā arī ievērotas citas drošības noteikumu vadlīnijas. Radošo darbnīcu laikā, iespējams, tiks veikta fotografēšana un fotoattēli ievietoti Turaidas muzejrezervāta mājaslapā, kā arī muzejrezervāta sociālajos tīklos.

Dalība radošajās darbnīcās – Turaidas muzejrezervāta apmeklējuma biļete (no 1,15 līdz 6 eiro).

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Anda Skuja

 

Pasākumā var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.

Pasākumi