×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Rakstu krājuma “Turaidas Baznīckalna kapsēta: izpēte, senlietu un monētu katalogs” atvēršanas svētki Turaidas Baznīckalnā

22. jūlijs 13.00

22. jūlijā plkst. 13.00 Turaidas Baznīckalnā notiks rakstu krājuma “Turaidas Baznīckalna kapsēta: izpēte, senlietu un monētu katalogs” atvēršana. Rakstu krājumā apkopota līdz šim zināmā informācija par Turaidas Baznīckalna kapsētas vēsturi, kā arī ieskats par Turaidas Baznīckalna kapsētas nozīmību citu Vidzemes senkapu kontekstā.

Rakstu krājumu sastādījusi Ligita Beitiņa. Izdevums tapis sadarbībā ar arheologiem Vitoldu Muižnieku, Egilu Jemeļjanovu, seno apģērbu pētnieci Iritu Žeieri, bioarheologu Gunti Gerhardu, numismāti Tatjanu Bergu un dendrohronologu Māri Zundi. Grāmata iespiešanai sagatavota dizaina aģentūrā “DUE” mākslinieciskās redaktores Intas Bērentes-Strengas vadībā. Mākslinieks Gatis Buravcovs.

Rakstu krājumā attēli līdztekus tekstam veido stāstu par arheoloģisko izrakumu norisi, atsegtajiem apbedījumiem un iegūtajiem atradumiem, kas glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā. Darba otra daļa ir katalogs, kurā apskatīti 175 atradumi – rotas, sadzīves priekšmeti, monētas, ieroči, zirglietas, šķirstu dēļu paliekas, trauku un tekstiliju fragmenti, kā arī citas senlietas. Informācija paredzēta ne tikai šauram speciālistu lokam, bet arī ikvienam, kas vēlas tuvāk izzināt Vidzemes viduslaiku un jauno laiku vēsturi. Grāmatas teksts tulkots arī angļu valodā, kas dos iespēju ar šo materiālu iepazīties Baltijas reģiona senākās vēstures pētniekiem un interesentiem arī ārvalstīs.

Turaidas Baznīckalna kapsēta ierobežotā teritorijā arheoloģiski pētīta 1968.–1972. gadā un 2017.–2022. gadā. Arheoloģiskie izrakumi saistīti ar baznīcas restaurācijas darbiem un mēģinājumiem noskaidrot kapsētas robežas un senā žoga vietu. Kā raksta arheologs Egils Jemeļjanovs, koka žogs ap Baznīckalna kapsētu minēts vairākos baznīcas revīziju protokolos un kā stāvkoku nožogojums attēlots 17. gadsimta otrās puses zviedru plānā – zīmējumā.

Grāmatu “Turaidas Baznīckalna kapsēta: izpēte, senlietu un monētu katalogs” var iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā, kā arī attālināti, sazinoties ar Turaidas muzejrezervātu. Grāmatas cena – 10 eiro.

Pasākumi