×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Eiropas kultūras mantojuma dienas Turaidas muzejrezervātā

16. septembris 14.00

 

16. septembrī plkst. 14.00 Eiropas mantojuma dienu ietvaros Turaidas muzejrezervāts aicina uz sarunu Klaušinieku mājā “Ēkas, lopi un pļavas kā kultūrvēsturiska vērtība un ilgtspējas pamats”.

Pasākuma laikā tiks runāts par mantojuma sniegtajām iespējām izpratnes veicināšanai ilgtspējībā, par mūsdienās un nākotnē izmantojamiem piemēriem, kas balstīti mantojumā. Šoreiz sarunas tēmas būs – māla kleķa būve kā ekoloģiska, ugunsdroša un ilgmūžīga celtniecības objekta paraugs, kā piemēru minot Turaidas muižas Klaušinieku māju, un Latvijas brūnā govs, kas selekcionēta atbilstoši vietējiem apstākļiem, vērtība, kas saglabājama.

Eiropas kultūras mantojuma dienu programma Turaidas muzejrezervātā 16. septembrī:

  • no plkst. 14.00 līdz 15.40 notiks iepazīšanās ar Turaidas klaušinieku māju, kas būvēta no māla kleķa: ekoloģiska, ugunsdroša, ilgmūžīga materiāla;
  • Māris Līdaks, Latvijas Šķirnes Dzīvnieku Audzētāju Savienība – “Latvijas brūnajai govij – 100!”;
  • Vija Stikāne, Turaidas muzejrezervāts – “Krimulda un Latvijas brūnā govs Vidzemes piensaimniecības tradīcijās 20. gadsimtā”;
  • Ilze Locāne, Turaidas muzejrezervāts – “Dabīgā pļava”;
  • plkst. 16.00 Turaidas muzejrezervāta Jaunajā pārvaldnieka mājā tiks atklāta krājuma izstāde “Fotoalbuma stāsti – sešdesmitie gadi Turaidā”. Izstādē būs apskatāmas melnbaltas momentfotogrāfijas, kas uzņemtas 20. gadsimta sešdesmitajos gados. Darbu autors ir amatierfotogrāfs, turaidietis Mintauts Slapjums. Mintautam patika ceļot un viņa albumā ir fotogrāfijas no dažādām valstīm, kur tajā laikā varēja aizbraukt. Daudz ir foto arī no laivu braucieniem. Autors fotografēja visu, kas apkārt notika un šķita interesants un aizraujošs. Šobrīd viņa fotogrāfijas ir lielisks dokuments, kas parāda tā laika cilvēkus, vidi un notikumus Turaidā.

Ieeja pasākumā bez maksas. Pieteikties pasākumam var, zvanot uz tālruņa numuru 29384512 vai rakstot uz e-pasta adresi info@turaida-muzejs.lv.

Eiropas mantojuma dienas visā Eiropā šogad izskanēs ilgtspējības kontekstā. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde 2022. gada Eiropas kultūras mantojuma dienām ir izvēlējusies tēmu veltītu atbildīgai attieksmei pret nākotni, vēloties izcelt tādus būvētā mantojuma objektus, kuri radīti vai kvalitatīvi atjaunoti atbilstoši ilgtspējības principiem. Eiropas mantojuma dienu norises Latvijā notiks no 16., 17., 18. septembrī. Plašāka informācija par pasākumiem Latvijā atrodama Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes tīmekļa vietnē.

Pasākumi