×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Tautas lietišķās mākslas studijas “Vīgrieze” 50 gadu jubilejas izstāde “Sapņi. Ceļš. Ejam” Siguldas pagasta Kultūras namā

21. oktobris - 13. novembris

Oktobrī un novembrī Turaidas muzejrezervātā, Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā un Siguldas pagasta Kultūras namā par godu tautas lietišķās mākslas studijas “Vīgrieze” 50 gadu jubilejai, tiks atvērta izstāde “Sapņi. Ceļš. Ejam”. Izstāde ar īpašu stāstu, ko vēlas pastāstīt pašas dalībnieces. 12. novembrī plkst. 15.00, atzīmējot svētkus, būs iespēja tikties ar māksliniecēm Turaidas muzejrezervātā.

Sapņi.

Mēs ikkatrs sapņojam par to, ko vēlētos sasniegt, izdarīt, iegūt. “Vīgriezes” meiteņu sapņi pārtop krāsainās segās un lakatos, rakstainos cimdos un zeķēs, baltās un krāsainās, linu galdsegās un dvieļos, un citos domās izauklētos darbos.

Kas gan vēl labāk bez vārdiem var raksturot studijā darbojošās sapņu īstenotājas kā it kā necilā, visur esošā vīgrieze. Tā aug visur – mežmalās, pļavās, ēnainos mežos, ezeru un upju krastos. Tāpat kā rokdarbnieces, ja paskatās apkārt, vienmēr kādu var atrast. Vīgriezes ir tikpat izturīgas un sīkstas kā studijas dalībnieces, ārstnieciskas kā nodarbošanās ar rokdarbiem. To ziedi ir tikpat smalki un skaisti kā rokdarbi un to reibinošā smarža kā prieks par pašas darinātu rokdarbu. Laikam jau vīgriežu reibinošā smarža vilina sapņot un rast prieku to īstenošanā.

Ceļš.

Ir pagājuši tikai 50 gadi kopš 1972. gadā, kad Ilgas Kļaviņas vadībā izveidojās Siguldas ciema lietišķās mākslas pulciņš. Pulciņa rokrakstu vēlākajos gados veidoja jaunā tekstilmāksliniece Daiga Senoussaoui (Štālberga). Lielo pārmaiņu laikā (1993. gadā) pulciņa vadību uzņemās Irita Lukšo. Būtisks pavērsiens Siguldas pagasta lietišķās mākslas pulciņa darbībā bija 2003. gadā, kad dalībnieču darbi tika augsti novērtēti, un pulciņš pelnīti iegūst godpilno tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) nosaukumu. 2012./2013. gada sezonu un 41. darbības gadu TLMS “Vīgrieze” uzsāka Gundegas Pētersones, kura īpašu mīlestību velta smalkiem rokdarbiem, vadībā. Savukārt no 2014. līdz 2017. gadam studiju vadīja Linda Džeriņa-Riekstiņa, bet kopš 2017. gada TLMS “Vīgrieze” vadītāja ir Sandra Kanča. Taču katra no bijušajām un esošajām studijas dalībniecēm ir neatkārtojama radošas personas, kuras ir veidojušas studiju un, pateicoties viņām, tā pastāv un darbojas ar savu neatkārtojamo garšu.

Kopš pulciņa dibināšanas tajā nomainījušās vairākas audēju un rokdarbnieku paaudzes. No senčiem mantotās un dzīves laikā iegūtās zināšanas un prasmes tiek saglabātas un nodotas jaunajām studijas dalībniecēm. Daudz ir iegūts, mācoties no mūsu draugu studijām un darbošanās laikā satiktajiem skolotājiem.

Jau vairākus gadus studijas dalībnieces realizē ar tautas lietišķo mākslu saistītus projektus (jostu, Latvijas karodziņu aušana un etnogrāfisko kreklu šūšana), kuros var iesaistīties jebkurš Siguldas vai kaimiņu novada iedzīvotājs. Nozīmīga studijas darbības daļa ir dalība pasākumos “Satiec savu meistaru”.

Gadu gaitā mūsu sabiedrība un ikdiena ir mainījusies, jo darbošanās tautas lietišķajā mākslā vairs nav nepieciešamība nodrošināt savu ģimeni ar ikdienai vajadzīgām lietām. Studijā darbojas tie, kuri vēlas veidot savu brīnišķīgo pasauli, radoši darbojoties – aužot, adot, tamborējot, izšujot un ne tikai. Tajā darbojas savam priekam, vienlaikus apzināti vai neapzināti arī pildot pienākumu saglabāt un pilnveidot mūsu senču doto mantojumu. Studijas dalībniecēm tas ir dzīvesveids, kas prasa nemitīgu darbošanos, rosīšanos, sapņošanu un mācīšanos.

Laika gaitā studijas dalībnieces ir piedalījušās vairāk nekā 100 citu vai pašu organizētās izstādēs, 17 no tām bijušas studijas dalībnieču personālizstādes, 32 – TLMS “Vīgrieze” dalībnieču darbu izstādes ne tikai Siguldas novadā, bet arī citviet Latvijā. Studijas dalībnieces aktīvi seko līdzi un izstāda savus darbus gan dažādās citu lietišķo mākslu studiju un apvienību rīkotajās izstādēs, gan republikas mēroga izstādēs, kā arī, protams, Dziesmu svētku izstādēs.

Ejam.

Studijas dalībnieču darbošanās tautas lietišķajā mākslā ir nepārtraukts radošs process, kas nekad nebeidzas, jo, vienu darbu pabeidzot, prātā jau nākošais darāmais darbs. TLMS “Vīgrieze” 50 gadu jubileja un izstāde Turaidas muzejrezervātā, Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā un Siguldas pagasta Kultūras namā ir kā pieturas punkts, lai paraudzītos uz piedzīvoto un novērtētu katras dalībnieces paveikto.

Studijai jaunās sezonas lielākais notikums ir XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku lietišķās mākslas izstāde. “Vīgriezes” kolektīvs cer, ka darbi tiks novērtēti un eksponēti šajā izstādē, jo tieši dalība šajā izstādē ir kā atskaites punkts, reizē arī motivācija paskatīties uz citiem un parādīt sevi.

Studija attīstās, ja tai pievienojas jauni dalībnieki, tādēļ durvis vienmēr ir atvērtas “jaunajiem” interesentiem gan ar, gan bez priekšzināšanām rokdarbos. Studijas darbošanās viens no stūrakmeņiem ir pamatu izpratne un prasmju apguve ne tikai caur darbošanos, bet arī nedaudz caur teoriju. Ja vien esi gatavs darboties, nāc arī Tu.

Bet visam pāri turpināsim sapņot un savus sapņus īstenot, jo tas ir tik skaisti un tas padara mūsu ikdienu krāsainu.

Pasākumi