×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Veļu laiks. Krišjānim Baronam 187. Dziesmas savējiem kopā folkloras kopu “Senleja” pie Krišjāņa Barona pieminekļa Siguldā

31. oktobris 18.30

Lai mijkrēšļa stundā dziesmu aplī godinātu Dainu tēvu viņa 187. dzimšanas dienā un pieminētu savu dzimtu iepriekšējo paaudžu mīļos cilvēkus, 31. oktobrī, veļu laikā un latviešu folklorista, rakstnieka un publicista Krišjāņa Barona dzimšanas dienā, plkst. 18.30 folkloras kopa “Senleja” aicina satikties pie Krišjāņa Barona pieminekļa Siguldā.

Dziesmām mijoties ar īsiem atmiņu stāstiem, mīklām un rotaļām, tiks godāti senči un ar gaismas liesmiņām visumā tiks sūtīta pateicība iepriekšējām paaudzēm, tādējādi turpinot tradīciju rudens tumšajā laikā domās, vārdos, darbos un dziesmās pieminēt savējos un domās satikties ar viņiem. Ikviens aicināts līdzi ņemt āra svecītes, lai vairotu gaismu pasaulē un dvēselē.

Veļu laiks latviešu dzīvesziņā ir īpašs, kad vasaras lielie darbi apdarīti, dienas kļūst īsākas un naktis pamazām garākas, ir vairāk laika pārdomām un sarunām ar sevi. Siguldā šajā laikā daudzi, ikdienas gaitās steidzoties, uz brīdi apstājas, lai apbrīnotu lielos miglas vālus, kas redzami Gaujas senielejā, klusā ainavā vai pēkšņā burvībā pār ceļu. Latviešu gadskārtu svētkos ik reizi pateicībā tiek pieminēti senči, bet veļu laikā tas tiek darīts īpaši. Veļu laiku tradicionālās kultūras interesenti mūsdienās svin daudzveidīgi, taču biežāk tiek izvēlēts kāds īpašs vakars, posta māja, degta uguns, klāts galds, vārīta īpaša putra un gatavoti gardi ēdieni, izteikta pateicība, dziedātas dziesmas, ietas rotaļas un danči, minētas mīklas, risinātas sarunas, asinot prātu un vairojot atjautību.

Veļu vakara svinēšana ir dzīva tradīcija. Šogad Siguldā ikviens var kļūt līdzdalīgs savējo godināšanā, esot klātesošs dziesmu aplī pie Dainu tēva. Tradīcijas mainās līdzi laikam, bet tās kodols paliek nemainīgs – pateikties un būt vienotiem arī turpmākajās gaitās, jo dzimtas turpinās.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.

Pasākumi