×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa: Daba Ziemeļvalstīs Siguldas novada bibliotēkā

15. novembris 11.00

Ziemeļvalstu literatūras nedēļas šī gada kopīgajai lasīšanai izraudzītajās grāmatās centrālo vietu ieņem attiecības starp cilvēku un dabu. Siguldas novada bibliotēkā tā sāksies ar Rītausmas lasījumiem bērniem, animācijas filmas skatīšanos un radošu darbnīcu 15. novembrī plkst. 11.00. Tajā bērniem piedāvās noklausīties grāmatas “Ja tu satiec lāci” lasījumu.

“Ja tu satiec lāci”  ir stāsts, kas radies sadarbībā starp Somijas zviedrietēm Mālinu Kiveli un Lindu Bundestamu un dāni Martinu Glasu Serupu. Ar sirsnīgu humoru bilžu grāmata pēta jautājumu par to, kas tev jādara, ja tu satiec lāci. Grāmata ir nominēta Ziemeļu Ministru Padomes bērnu un jaunatnes literatūras balvai 2022.

Savukārt Ziemeļvalstu literatūras nedēļas Krēslas stundas lasījums sakrīt reizē ar Grāmatu kluba tikšanos 15. novembrī plkst. 17.00. Šajā reizē – sarunas par Ziemeļvalstu literatūru un dabas tēlojumu tajā. Lasīsim fragmentus no brīnišķīgās Tūves Jansones grāmatas “Vasaras grāmata”.

Pēc sarunām par dabu Ziemeļvalstu literatūrā, būs iespēja noskatīties lieliskās Bergmana aktrises un godalgotās zviedru režisores Pernilas Augustes kaislību drāmu “Nopietnā spēle” (“Den allvarsamma leken”), kuras pamatā ir mīlestība no pirmā acu skatiena, kā arī vērojamas Zviedrijai raksturīgās dabas ainavas . Filma tapusi pēc lasītāju iemīļotā zviedru literatūras klasiķa Jalmāra Sēderberga 1912. gada romāna. Filma zviedru valodā ar subtitriem latviešu valodā. Stāsta “Nopietnā spēle” galvenos varoņus -  žurnālistu Arvidu Šērnblūmu un mākslinieka meitu Lidiju Stilli vieno sapnis par lielu, tīru, nepiesātināmu mīlestību. Tomēr sapņa piepildīšana prasa daudz lielākus upurus, nekā abi jelkad spējuši iedomāties. Filma ir par izvēlēm, kuras mūsu priekšā noliek vai nenoliek dzīve. Par izvēlēm un to sekām.

Un vēl 16. novembrī plkst. 16.00 piedāvāsim noklausīties fragmentu no Patrika Svensona grāmatas “Zuša evaņģēlijs: stāsts par noslēpumaināko zivi pasaulē”. Cik daudz gan iespējams zināt par zuti? Vai par cilvēku? Šī gada kopīgās lasīšanas grāmata stāsta par noslēpumaino zuti, taču reizē arī par rakstnieka attiecībām ar savu tēvu un to, kā zutis saveda viņus kopā.

 Noslēgumā aicināsim noskatīties filmu “Tsatsiki, tētis un olīvu karš”. Vasaras brīvdienas Tsatsiki pavada pie tēva Krētas salā. Finansiālu problēmu spiests, tēvs grasās pārdot ģimenes olīvu birzi, bet Tsatsiki kopā ar saviem draugiem cenšas palīdzēt tēvam, lai to glābtu. Šī ir ģimenes filma par eksistenciāliem pusaudžu dzīves jautājumiem.

Visi minētie pasākumi ir bezmaksas. Filmu demonstrēšana notiek sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Rīgā.

Ziemeļvalstu Litertūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru.

Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 24. reizi, Latvijā – 23. reizi. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Nedēļas laikā bibliotēkās, skolās un citviet notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.

 

Pasākumi