×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 16. aprīlis
Šodien sveicam: Mintauts, Alfs, Bernadeta
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Anetes Kalniņas izstāde “Laimes kods” Siguldas Jaunās pils salonā

20. oktobris - 20. decembris

Līdz 20. decembrim Siguldas Jaunās pils salonā aplūkojama mākslinieces Anetes Kalniņas izstāde “Laimes kods”. Jūtot, vērojot un ieklausoties cilvēku stāstos, meklējot cilvēka laimes kodu, māksliniece ir radījusi 12 sajūtu portretus. Katram portretam piemeklējot izteiksmes tehniku, kas vizuāli labāk to atklāj. Anete Kalniņa savās gleznās ienes dabas motīvus, lai stāstītu personīgus stāstus, tos izceļot no tieša realitātes atspoguļojuma un pārceļot jau abstraktā mākslas izteiksmē. Daba, koki kā autonomi tēli kalpo notikumu, sajūtu atspoguļošanai.

Uzsākot darbu pie gatavošanās izstādei, māksliniece iecerēja portretēt 12 personības, kuras iemieso laimes kodu un kuru dzīve saistīta ar Siguldas novadu. Tāpēc Siguldas novada iedzīvotāji tika aicināti dalīties ar stāstiem par sev svarīgiem cilvēkiem, kas iedvesmojuši, palīdzējuši un būtu pelnījuši tikt iemūžinātiem gleznā.

Māksliniece daudz runājusi gan ar pieaugušajiem, gan jauniešiem un bērniem, un izstādes tapšanas laiks ir bijis kā ceļš – jaunas pieredzas un atziņām bagāts. Tas sniedzis atklāsmi par to, ka laimes kods nav tik daudz sasniegtais, cik cilvēka esība pati par sevi un mūsu spēja izjust gan sāpes, gan prieku. Laimes kods ir meklējams tajā, kā cilvēks apzinās sevi attiecībās ar tuviniekiem, tas ir gan nemanāmā ikdienas līdzās būšanā, gan dzīves svarīgajos mirkļos. Laimes koda meklējumos izdarītās izvēles nereti nav vieglas un atteikšanās lielāka mērķa vārdā dažkārt liek upurēt sev tuvākos, tomēr nepieciešamība būt godīgam pret sevi iet roku rokā ar cilvēka spēju būt laimīgam.

Portretos redzami gan bērni, gan pieaugušie – gan tie, kuri bijuši sirdsstāstu centrā, gan stāstu stāstītāji. Mums ir sava Mona Lisa ar apgaroti noslēpumainu acu skatienu, ir vieds vīrs, kas piepildījumu radis misijas aicinājumā. Un makšķernieks, kura būtība pārlīst viņa upē. Lielākā daļa no šiem cilvēkiem nav zināmi plašākai sabiedrībai, bet kādam viņi ir ļoti īpaši un iemieso laimi dažādākajās tās izpausmēs.

Cilvēka laimes kods ir ierakstīts viņa dvēseles spogulī – acīs. Tās lūkojas tālumā, caur mūžībai un laikiem, liekot skatītājam caur sirdi pieskarties pārlaicīgajam.

Anete Kalniņa dzimusi 1985. gada 12. jūnijā Rīgā. Mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā (2001–2005). Latvijas Mākslas akadēmijā apguvusi Restaurācijas nozari, ieguvusi humanitāro zinātņu bakalaura grādu (2009) un maģistra grādu mākslā (2011). Mācījusies Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas maģistrantūrā (2015–2016). Ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (2018). No 2018. gada ir Latvijas Mākslas akadēmijas Doktorantūras studente. Latvijas Mākslinieku savienības biedre (2017). Ir starptautiskā pieredze, kas gūta līdzdarbojoties 9. Baltijas valstu restauratoru triennālē (Viļņa, 2011), 7. Pekinas Starptautiskajā Mākslas Biennālē (Ķīna, 2017) un 1. Dafen Starptautiskā eļļas glezniecības biennālē (Ķīna, 2018). Strādā restaurācijā un glezniecībā, ir darinājusi sienu un griestu gleznojumus. Grupu izstādēs piedalās no 2005. gada. Ir sarīkojusi 13 personālizstādes. Saņēmusi Paula Puzinas stipendiju (2013), ir biennāles “Marina 2017” starptautiskās jūras tematikai veltītās glezniecības konkursizstādes kategorijā “Mākslas studenti” galvenās balvas laureāte (2017), izstādes “Latvijas Valsts mežu stipendija mākslā” galvenās balvas laureāte (2018), izstādes “Jaunie talanti Latvijas valsts simtgadei” galvenās balvas laureāte (2018). Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Somijā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā un Zviedrijā.

Izstāde “Laimes kods” ir pirmā mākslinieces Anetes Kalniņas personālizstāde Siguldā, tā tapusi ar Siguldas novada pašvaldības finansiālu atbalstu.

Ieejas maksa izstādē iekļauta pils apmeklējuma cenā. Ieejas maksa Siguldas Jaunajā pilī ir 4,50 eiro, bet studentiem, skolēniem un pensionāriem – 2,50 eiro, apmeklētājiem arSiguldas novada ID karti – 1 eiro.

Pasākumi