×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Andra Kaļiņina laikmetīgās mākslas darbu izstāde “Klusā daba nav daba, bet ir” mākslu skolas “Baltais flīģelis” Izstāžu telpā

14. februāris - 03. marts

No 14. februāra līdz 3. aprīlim mākslu skolā “Baltais flīģelis” būs skatāma mākslinieka Andra Kaļiņina izstāde “Klusā daba nav daba, bet ir”. Izstādes atklāšana notiks 14. februārī plkst. 17.20.

Izstādi veidos gleznas, kas iedvesmotas no klusās dabas žanra klasikas, bet runā par to ar konceptuālu pieeju. Vārdam “daba” skaidrojošajā vārdnīcā piemīt divas nozīmes: visa apkārt eksistējošā ārējo veidolu ainaviskā izpratnē; par “dabu” tiek sauktas arī kādas parādības galvenās īpašības, kas varētu izteikt to būtību. Reflektējot par šo nozīmju mijiedarbību, Andris Kaļiņins izstādē redzamajos darbos meklē veidus, kā attēlot klasiskajā mākslas žanrā pieņemtos sižetus, neattēlojot to ārējo formu. Tā vietā attēlojums tiek aizstāts ar triepieniena rakstura, darba izmēra un konteksta saspēli.

Izstādes nosaukums norāda uz sava veida paradoksu, mēģinot definēt hrestomātisko mākslas žanru, tāpat kā izstādes darbi uzrāda sadzīves paradoksus. Veidojot darbus, Andris Kaļiņins citē vairākus labi zināmus māksliniekus – Bruno Vasiļevski, Renē Magritu un Džozefu Košutu –, kuru daiļradē objektīvā pasaule attēlota, darbiem saturot vairāk nekā to spēj fotogrāfiskās realitātes attēlojums.

Ideja veidot izstādi Balvu Novada muzejā radās sarunā ar muzeja direktori un vēloties atgriezties pie savām saknēm – gan mākslinieks Andris Kaļiņins, gan izstādes kuratore Kristīne Ercika abi dzimuši Balvos. Tāpat abiem šķiet svarīga laikmetīgās mākslas pieejamība un decentralizācija, kā arī iespēja strādāt ārpus lielo mākslas centru robežām, tajā pašā laikā iepazīstinot reģiona iedzīvotājus ar laikmetīgās mākslas norisēm. Izstādi papildinās arī izglītības programma, kas ietvers ekskursijas skolēniem, darba lapas izstādes apmeklējumam bērniem un pusaudžiem, kā arī īpašu tikšanos ar senioriem un sarunas izstādē ar mākslinieku.

Iztāde kopā ar izglītojošu programmu nākamgad būs skatāma arī Preiļos, Ludzā un Rēzeknē.

Andris Kaļiņins (1994) studējis Latvijas Kultūras koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijā Scenogrāfijas nodaļā (prof. A. Freibergs, M. Pormale, V. Jansons), savas zināšanas papildinājis Vīnes Mākslas akadēmijā pie prof. Annas Fībrokas (Anna Viebrock). Kā scenogrāfs un kostīmu mākslinieks veidojis izrādes Valmieras drāmas teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī un Dailes teātrī,  kā arī neatkarīgo teātru projektos. Kā patstāvīgs mākslinieks piedalījies vairākās grupu izstādēs (tostarp izstāžu zālē “Arsenāls”, Kalnciema kvartāla galerijā, Cēsu alus brūzī, Rīgas Riharda Vāgnera namā). Šovasar atklāta pirmā mākslinieka personālizstāde “Andra Kaļiņina eļļas glezniecība” Jūrmalas muzejā.

Kristīne Ercika (1994) – kuratore un izglītības programmas veidotāja studējusi Latvijas Kultūras koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijā Mākslas vēstures nodaļā. Strādājusi “Kim?” Laikmetīgās mākslas centrā, Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, Eiropas Kultūras centra organizētājā Venēcijas arhitektūras biennālē (Venēcija) un šobrīd Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā.

Izstāde mākslu skolas “Baltais flīģelis” Izstāžu telpā būs skatāma darbdienās no plkst. 10.00 līdz 19.00, sestdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00.

Izstādi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Pasākumi