×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-12-11
Latviešu valodas nedēļa Siguldas Valsts ģimnāzijā

Novembra beigas un decembra sākums jau tradicionāli Siguldas Valsts ģimnāzijā aizrit latviešu valodas un literatūras zīmē – notika latviešu valodas un literatūras nedēļa, kuras ietvaros norisinās latviešu valodas olimpiāde un vairāki skolēniem domāti informatīvi izklaidējoši pasākumi un projekti.

23.novembrī Siguldas Valsts ģimnāzijas un Siguldas pilsētas vidusskolas 11.klašu skolēni noklausījās literatūrzinātnieces Evas Eglājas-Kristsones lekciju „Femme nouvelle: Aspazija un Eiropas „Jaunā sieviete””. Visiem zināms, ka Aspazija bija izcila  dzejniece, dramaturģe, publiciste, taču lekcijā skolēni varēja vairāk uzzināt par Aspaziju kā feminisma ideju ciltsmāti Latvijā – vienu no publiskajā telpā visizaicinošākajām un vispretrunīgāk vērtētajām latviešu kultūras personībām. Daudzus skolēnus pārsteidza fakts, ka 19.gadsimtā sievietes ideāls bija paklausīga mazizglītota mājsaimniece, taču „Jaunā sieviete” lauž šo tradīciju, uzdrošinoties būt izaicinoši nepakļāvīga, tiecoties pēc izglītības, pēc patstāvības, pēc vienlīdzības ar vīrieti. Interesanti, ka „Jaunās sievietes” simboliskais atribūts bija velosipēds. Lektore piedāvāja skolēniem arī fragmentus no literāriem darbiem, kuru autori - vīrieši - 19.gadsimta beigās pauž savas paniskās bailes no „Jaunās sievietes”. Lekcijas beigās skolēni (puiši!) saņēma padomus, kādas meitenes vajag un kādas nevajag precēt. Lieki piebilst, ka šie senie padomi mūsdienu jauniešos radīja lielu jautrību.

Savukārt 1.decembrī 9.m klasei un dažiem 9.a klases interesentiem bija neparasta stunda, jo skolēni izmēģināja spēkus Improvizācijas teātra nodarbībā, kuru vadīja Ilga Vālodze-Ābele, teātra sporta un improvizācijas teātra skolotāja. Nodarbības laikā skolēni parādīja spēju ātri reaģēt, pielāgoties situācijai un domāt, kā radoši darboties. Izrādījās, ka divu minūšu laikā grupa spēj izveidot rūpnīcas prezentāciju, demonstrējot, kā ražo zeķes, krītiņus vai konfektes. Taču visaizraujošākā un smieklīgākā bija nindzju spēlēšana, kurā par uzvarētāju kļuva Jānis Vilks. Nodarbības beigās skolotāja Ilga uzsvēra, ka improvizācija noder visās dzīves jomās, pat nesagatavota mājas darba prezentēšanā.

Tuvojoties semestra noslēgumam visi 7.-9.klašu skolēni strādā pie projekta „Manas mājas grāmatplaukts”. Skolēni darbojas grupās, un viņu uzdevums ir izpētīt savu vai savas ģimenes grāmatplauktu, nofotografēt vai uzzīmēt to, izskaitīt, cik grāmatu tajā ir, raksturot grāmatplauktā atrodamās grāmatas, noskaidrot, kura ir vecākā, kura – jaunākā grāmata, pastāstīt par tām. Skolēni radoši noformē savus darbus, un labākie tiks izstādīti skolas IMC nākamā semestra sākumā. Lai izdodas!

Latviešu valodas olimpiādes uzvarētāji:
1.vietas ieguvēji
Aleksandra Rozenfelde (7.kl.), Aivita Mūze (8.kl.), Lote Katrīna Cērpa (9.kl.), Evita Eva Aizupiete (10.kl.), Līva Gaile (11.kl.), Aleksa Vihlo (12.kl.)

2.vietas ieguvēji
Marta Daniela Kaņepe (7.kl.), Alise Samoviča (8.kl.), Kitija Rulle-Titava (9.kl.), Monta Meistere (10.kl.), Haralds Ozols (11.kl.), Laura Kļaviņa (11.kl.), Elīza Ilze Malceniece (12.kl.)

3.vietas ieguvēji
Līva Oliņa (7.kl.), Katrīna Dziesma (8.kl.), Pauls Daugulis (9.kl.), Justīne Timermane (10.kl.), Kristiāna Veica (10.kl.), Eva Pūka (11.kl.), Santa Tīruma (12.kl.)

Atzinība tiek izteikta
Zanei Eglei (7.kl.), Diānai Beņķei (8.kl.), Elzai Rubīnai (9.kl.), Annai Batragai (10.kl.), Līvai Pūkai (10.kl.), Annai Barisai (11.kl.), Paulai Luīzei Zavickai (12.kl.)

Liela daļa no šiem skolēniem piedalīsies nākamā posma olimpiādē, tāpēc vēlēsim viņiem Jaunajā gadā izturību, radošu garu un lasītprieku!

 


Informāciju sagatavoja:
Siguldas Valsts ģimnāzijas Latviešu valodas MC vadītāja
Ilze Zīriņa-Eglīte

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi