×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-05-03
Siguldas pils kompleksa izstāžu galerijā skatāma Jāņa Straupes izstāde

Siguldas pils kompleksa izstāžu galerijā no 8.maija līdz 23.jūnijam apskatāma Jāņa Straupes personālizstāde “Svārsts, skrienošais Hindenburgs”. Izstādē aplūkojamie Jāņa Straupes darbi mērķtiecīgi izraudzīti, lai atspoguļotu autora radošās darbības krāšņo daudzveidību. No vienas puses, tās ir ekskluzīvas unikāla dizaina mēbeles, no otras — kinētiskas mākslas skulptūras, un nereti abas viena no otras nemaz nav nošķiramas, tā pārkāpjot robežu starp tēlotājmākslu un dizainu.

Jānis Straupe ir teicis, ka vislielāko gandarījumu gūst, ar saviem darbiem izaicinot amata brāļus un gravitāciju. Arī šoreiz izstādes apmeklētājs tiek pakļauts provokācijai no jauna izvaicāt un pārvērtēt līdzšinējos priekšstatus par mēbeļu dizainu. Taisna virsma un četras kājas nav obligāts galda priekšnosacījums, bet izliekta sēdvirsma neliedz solam pildīt savu funkciju. Itin kā rotaļājoties, Jānis Straupe dekonstruē ikdienišķu sadzīves priekšmetu formas un izmaina to proporcijas. Tomēr, aplūkojot neparastos darbus, jāpatur prātā, ka aiz ārējā viegluma slēpjas pamatīgs amatnieka darbs un virkne profesionālu izaicinājumu. Vairāk nekā trīsdesmit gadu garumā Jānis Straupe palicis uzticīgs vienam materiālam — kokam, arvien turpinot izzināt tā iespējas un meklējot jaunus ceļus, kā realizēt sākotnēji šķietami utopiskas ieceres.

Jānis Straupe eksperimentē ar skatītāja vizuālo, telpisko un psiholoģisko uztveri, radot ilūziju te par stabilitāti, te — par tās neesamību, par kustību un sastingumu, par praktiskumu un absolūti neracionālas domas lidojumu. Vienīgi darbu apbrīnojami augstā kvalitāte nav māns, tā ir Jāņa Straupes meistarības un maksimālisma rezultāts.

Izstādē pirmo reizi plašākai publikai ir iespēja klātienē apskatīt arī vienu no Jāņa Straupes pazīstamākajiem darbiem, starptautisku atzinību guvušo skapi “Vabole”. Savā būtībā melnalkšņa meistardarbs ir funkcionāla skulptūra, kas atkal un atkal apliecina autora rokrakstam raksturīgo unikālo mākslinieciska redzējuma un tehniskas perfekcijas sintēzi.

Jāņa Straupes darbus iedvesmojusi ne tikai degsme pārvarēt fizikas likumus, bet arī sirreālisma māksla un eksperimentālais kino, tāpēc likumsakarīgi, ka izstādē iekļauts arī koktēlniecības darbs “Hindenburga burkāns”, atsauce uz traģiski slaveno dirižabļa katastrofu. Tas ir viens no objektiem, kas tapis kino, mākslas un mūzikas festivālam “RojaL”, kur tika eksponēts jūrā pērnā gada vasarā.

Jāņa Straupes personālizstāde Siguldas pils kompleksa izstāžu galerijā apskatāma no 8.maija līdz 23.jūnijam:

  • pirmdienās — slēgts
  • otrdienās — piektdienās no plkst.11.00 līdz 19.00
  • sestdienās no plkst.11.00 līdz 18.00
  • svētdienās no plkst.11.00 līdz 17.00.

Izstādi organizē “MAD” starptautiskā dizaina vasaras skola sadarbībā ar Siguldas pils kompleksu. Izstādes dizaina autors — Rihards Funts, “Rijada”.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi