×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 30. aprīlis
Šodien sveicam: Lilija, Liāna
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2012-10-08
Aicinājums Latvijas skolām iesaistīties UNESCO nedēļā 2012

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) no 2012.gada 15. līdz 19.oktobrim jau otro gadu rīkos UNESCO nedēļu Latvijā, kas šogad būs veltīta diviem zīmīgiem notikumiem – UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” 20.gadadienai un 40.gadadienai kopš pieņemta Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību. UNESCO LNK aicina ikvienu iesaistīties, lai iepazītu šo programmu pienesumu Latvijai, kā arī lai, sadarbojoties ar UNESCO LNK, apzinātu mūsu pašu nacionālās vērtības un izceltu tās plašākai sabiedrībai.

UNESCO programma „Pasaules atmiņa” 1992.gadā tika izveidota ar mērķi apzināt un saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu – liecības par cilvēces atmiņu uz jebkāda informācijas nesēja (gravējums, zīmējums, grāmata, dokuments, vēstule, fotogrāfija, audio vai video ieraksts, u.c.) – paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē, neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas. Programmas uzdevums ir veicināt sabiedrības aktīvu darbu ar šīm dokumentārā mantojuma liecībām, veicinot tā izpēti un popularizēšanu. 1972.gadā pieņemtā Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību ir nozīmīgākā kultūras un dabas mantojuma aizsardzības sistēma pasaulē. Tās mērķis ir apzināt visai pasaulei nozīmīgas vērtības un nodrošināt to aizsardzību un saglabāšanu, ievērojot stingrus aizsardzības un saglabāšanas noteikumus, saglabājot vietas viengabalainību un tās unikālās vērtības un pārdomāti plānojot vietas attīstību.

Abu šo programmu ietvaros mantojums tiek izcelts kā būtisks valsts un sabiedrības pašcieņas rādītājs. Rūpes par mantojumu, atmiņām un pagātni ir rūpes par savas vides sakārtotību, par savu cilvēcisko labsajūtu un piederības sajūtu. Secīgi mantojuma saglabāšana kļūst par stimulu radoši attīstīties, balstoties un pilnveidojot sevi nevis caur kaut kādu vērtību mazināšanu vai nojaukšanu, bet to vairošanu un bagātināšanu. Tieši ar šādu mērķi arī UNESCO LNK koordinē šo programmu īstenošanu Latvijā, veicinot izcelto vērtību atpazīstamību gan starptautiskā, gan nacionālā līmenī, sekmējot savstarpēju starpinstitucionālu sadarbību un veicinot ilgtspējas principu ievērošanu attiecībā uz mantojuma saglabāšanu.

Stiprinot Latvijai nozīmīgo vērtību kopīgu apzināšanu, UNESCO nedēļas 2012 mērķi ir:

  • informēt sabiedrību par programmu „Pasaules atmiņa” un Konvenciju par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību,
  • uzsvērt UNESCO LNK pienesumu un partneru līdzdalību programmu īstenošanā Latvijā,
  • rosināt sabiedrību uz aktīvu diskusiju par nacionālajām dokumentārā mantojuma vērtībām un nacionālām kultūras un dabas vērtībām, tādējādi veicinot izpratni par nepieciešamību iesaistīties tā apzināšanā, saglabāšanā un ilgtspējas veicināšanā.

Spēja pamanīt un izcelt lokālās vērtības ļauj mums par tām runāt un veidot pašiem savus iekļaujošus stāstus, kas neaprobežojas tikai ar apzināto objektu, bet izceļ cilvēkus, kas līdzdarbojušies šīs vērtības radīšanā vai bijuši saistīti ar tā laika notikumiem. Šāda mantojuma interpretācija mums sniedz iespēju uzdrīkstēties radīt pašiem savu Latvijas stāstu, kas balstās uz cilvēku atmiņu stāstiem un liecībām un kultūras un dabas mantojuma vērtībām.

Mudinot apzināt un plašāk izcelt nacionālo vērtību nozīmību, UNESCO LNK aicina ikvienu Latvijas skolu 2012./2013. mācību gada laikā, it īpaši UNESCO nedēļā no 2012. gada 15. līdz 19.oktobrim programmai „Pasaules atmiņa” un UNESCO Pasaules mantojuma tēmai veltīt tādas mācību stundas kā vēsture, ģeogrāfija, kultūras vēsture, kulturoloģija, literatūra vai klases stunda.

Gadadienām veltīto aktivitāšu īstenošanai UNESCO nedēļas laikā ikvienam būs iespēja iesaistīties un izmantot UNESCO LNK sagatavotos materiālus:

  • Prezentāciju par UNESCO, programmu „Pasaules atmiņa” un Pasaules mantojumu;
  • „UNESCO zināšanu spēli”;
  • Piedalīties radošajā konkursā „Mans mantojums UNESCO”;
  • Piedalīties „Fotoreportāžas par pasaules mantojumu Latvijā” radīšanā.

Līdzās mācību stundām UNESCO LNK aicina skolas organizēt arī pašiem savas diskusiju pēcpusdienas, radošās darbnīcas, praktisko darbu izstrādes, ekskursijas un citas aktivitātes saistībā ar dokumentāro mantojumu un Pasaules mantojumu.

Novērtējot ikvienas skolas iesaisti UNESCO nedēļas atzīmēšanā, lūdzam Jūs līdz šī gada 10.oktobrim informēt UNESCO LNK par Jūsu skolas vēlmi piedalīties šo notikumu atzīmēšanā un iesaistīšanos UNESCO nedēļas pasākumos. Aicinām Jūs sniegt informāciju par Jūsu skolā plānotajām aktivitātēm UNESCO nedēļas koordinatorei Evijai Maļkevičai, rakstot uz e-pastu e.malkevica@unesco.lv. Informācija par skolā īstenotajām mācību stundām un/vai diskusiju tiks apkopota un regulāri atjaunota UNESCO LNK mājas lapā www.unesco.lv, kā arī izsūtīta plašsaziņas līdzekļiem.

Vairāk informācijas par programmu „Pasaules atmiņa” var iegūt interneta vietnē www.atmina.unesco.lv, un par UNESCO Pasaules mantojumu – www.unesco.lv sadaļā „Kultūra”. UNESCO LNK sagatavotie materiāli UNESCO aktivitāšu īstenošanai būs pieejami www.unesco.lv sadaļā „UNESCO nedēļa”.


© www.sigulda.lv


Pievienotie faili




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi