×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 19. marts
Šodien sveicam: Jāzeps, Juzefa
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkurss

Atbalstītas 17 kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu idejas (publicēts: 26.01.2024.)

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā šogad kopumā saņemti 29 pieteikumi, no kuriem konkursa komisija atbalstam izvirzīja 17 projektus, un to īstenošanai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 55 000 eiro apmērā.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu notiks bioloģiski saimniekojošo zemnieku un amatnieku tirdziņi. Projekts “Mūsu Bio tirgus – viedākai dzīvošanai Siguldā” paredz novada tautas lietišķās mākslas meistaru pulcēšanu, bērnu un jauniešu literatūras dienu tirgū. Savukārt rudenī paredzēts popularizēt interesi par ēdiena gatavošanu dabā.

Nurmižu kultūrtelpa “Dabā” daudziem mūzikas mīļotājiem kļuvusi par īpašu tikšanās vietu reizi gadā. Arī šogad Nurmižos notiks brīvdabas festivāls, kas būs izzinošs, radošs muzikālu aktivitāšu kopums. Īstenojot projektu brīvdabas festivālā “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs jeb Tuvāk zvaigznēm”, būs iespēja baudīt operu, džezu un kamermūziku. Šī gada akcents – sievietes spēks, sīkstums un skaistums. 

Ar pašvaldības atbalstu šogad bērnu un jauniešu deju kolektīvs “Vizbulīte” krāšņi atzīmēs “Vizbulītes” 60 gadu jubileju.

Pateicoties nodibinājumam “Imanta Ziedoņa muzeja fonds”, Ziedoņa muzejā Murjāņos pilnveidos lasīšanas veicināšanas programmas bērniem, izveidojot vairākus interaktīvus punktus jaunajā suņa Fuņa mājā un pie tās, kā arī iekārtos grāmatplauktu.

Kultūrvēsturiskās vērtības palīdzēs apzināt Turaidas muzejrezervāta atbalsta biedrība. Šogad tiks sagatavotas un izdotas Turaidas muzejrezervāta speciālistu Gunta Zemīša un Ligitas Beitiņas zinātniskas monogrāfijas “Sateseles pils un zeme” (12., 13. gs.), kā arī uzstādīts informācijas stends pie pilskalna.

Muzikālajā projektā “Kuolm randõ/Trīs krasti” trīs profesionālu lībiešu mūziķu radīta dzeja mūzikā. Plānotas Vinila plates, brošūras izdošana un prezentācijas koncerts kultūras centrā “Siguldas devons”.

Atbalstīts arī mākslinieku biedrības “Sidegunde” projekts, kurš paredz grāmatas izdošanu par glezniecības plenēru vēsturi Mālpilī.

Siguldas Jaunā pils šogad būs par vienu notikumu bagātāka. Tajā īstenos starpdisciplināru mākslas projektu par Gauju – analoga foto izstāde. Biedrība “Baltic Analog Lab” rīkos arī lekcijas par profesionālās fotogrāfijas aizsākumiem Siguldā, radošās darbnīcas un pārgājienu pa Gaujas Nacionālo parku.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu biedrība “Ozollīči” veidos ekspozīciju “Gaujas zivju aizsardzība”.

Siguldas Mākslu skolas “Baltais Flīģelis” atbalsta biedrība, pateicoties pašvaldības līdzfinansējumam, aizsāks desmit dziesmu ciklu – bērnu radīti teksti dzejnieces Ingas Cipes vadībā, komponists Jānis Ķirsis.

Kā neiespējamo padarīt iespējamu – to vislabāk zina biedrība “Cerību spārni”, kas gatavojas izdot grāmatu. Izdevumā būs iekļauti biedrības pieredzes stāsti divdesmit gadu garumā.

Šogad Siguldā notiks starptautiskās atdzejas darbnīcas, pulcējot dzejniekus no Latvijas un Īrijas. 

Biedrība “Rīgas fotogrāfijas biennāle” kultūras centrā “Siguldas devons” rīkos Starptautisko laikmetīgās fotogrāfijas pasākumu. Foto izstāde būs veltīta dabas un cilvēka, tehnoloģiju mijiedarbībai.

Biedrība “Lēdurgas Ezerkalni” bagātinās kultūras dzīvi pagastā. Projekta “Brīvdabas teātra notikumi “Teātris ir cilvēka ceļš pa dzīvi” Lēdurgā” ietvaros tiks iestudētas divas bērnu un viena dzejas brīvdabas izrāde pieaugušajiem.

Arī šogad Siguldas novadā izskanēs klusie koncerti Mālpils Muižas klētī un Krimuldas baznīcā.

SIA “Rehabilitācijas centrs Krimulda” mudinās ieklausīties, atklāt un bagātināties, rīkojot kamermūzikas koncertu ciklu un Adventes vainagu darināšanas meistarklasi.

Biedrība “Atelpa Jauno arhitektu klubs” veiks Allažu ciema attīstības koncepta/stratēģijas izstrādi, sadarbojoties arhitektiem, iedzīvotājiem un pašvaldības pārstāvjiem. Notiks Ideju hakatons.

Konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas ar kultūras daudzveidīgām izpausmēm saistītu projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, vides ilgtspēju veicinošu, izglītojošu un inovatīvu, ar literatūru saistītu pasākumu realizēšanai dažāda vecuma mērķauditorijai.

Projekta nosaukums

Iesniedzējs

Piešķirtais finansējums (eiro)

Mūsu Bio tirgus – viedākai dzīvošanai Siguldā

Biedrība “Uz zaļā zara”

6500

Brīvdabas festivāls “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs jeb Tuvāk zvaigznēm”

Biedrība “Kultūrtelpa Dabā”

6500

Vizbulītei – 60 (bijušo dejotāju koncerts)

Siguldas novada deju kolektīvu atbalsta biedrība

5400

Burtiem pa pēdām

Nodibinājums “Imanta Ziedoņa muzeja fonds”

3000

Sateseles pils un zeme

Turaidas muzejrezervāta atbalsta biedrība

2000

Muzikālā projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” vinila skaņuplates, izdošana un prezentācijas koncerts kultūras centrā “Siguldas devons”

Elīna Ose

4500

Mālpils plenēri - refleksijas un atspulgi

Mākslinieku biedrība “Sidegunde”

4000

Izstāde “Fluvius”

Biedrība “Baltic Analog Lab”

2500

Ekspozīcijas “Gaujas zivju aizsardzība” izgatavošana

Biedrība "Ozollīči"

3000

10 dziesmu cikls bērnu un jauniešu korim (1. daļa)

Siguldas Mākslu skolas “Baltais Flīģelis” atbalsta biedrība

1600

Kā neiespējamo padarīt iespējamu

Biedrība “Cerību spārni”

2500

Starptautiskā atdzejas darbnīca

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja

2000

Rīgas fotogrāfijas biennāle 2024

Biedrība "Rīgas fotogrāfijas biennāle"

3000

Brīvdabas teātra notikumi “Teātris ir cilvēka ceļš pa dzīvi” Lēdurgā

Biedrība “Lēdurgas Ezerkalni”

2500

Klusie koncerti Siguldas novadā

Madara Pētersone

2000

Ieklausies, atklāj, bagātinies!

SIA “Rehabilitācijas centrs Krimulda”

2000

Allažu attīstības darbnīca ar arhitektiem

Biedrība “Atelpa Jauno arhitektu klubs”

2000

 


Apstiprināti 2023. gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursa rezultāti (publicēts: 23.01.2023.)

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā šogad tika iesniegti 35 projekti, lūdzot pašvaldības līdzfinansējumu projektu realizēšanai 186 933 eiro apmērā. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 16 projektus, un to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 55 000 eiro apmērā.

Konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas ar kultūras daudzveidīgām izpausmēm saistītu projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, vides ilgtspēju veicinošu,  izglītojošu un inovatīvu, ar literatūru saistītu pasākumu realizēšanai dažāda vecuma mērķauditorijai.

Šogad konkursā tika iesniegts lielāks projektu skaits nekā iepriekš, tos raksturoja liela ieceru un norišu vietu dažādība. Uz pašvaldības atbalstu pretendēja gan vairākkārt realizēti un Siguldas novada iedzīvotāju jau iemīļoti pasākumi, gan plašākam lokam vēl nezināmas ieceres un projekti, kas sasaucas ar šī brīža aktualitātēm.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu arī šogad Siguldas tirgū no aprīļa līdz septembrim tiks realizēti bioloģiski saimniekojošo zemnieku un amatnieku tirdziņi, pulcējot apmeklētājus no tuvienes un tālienes. Projekts “Mūsu biotirgus – zaļa dzīvesveida vēstnesis Siguldā” turpinās popularizēt Siguldas novadam būtisko zaļo dzīvesveidu un jaukā atmosfērā piedāvās arī izglītojošas aktivitātes lieliem un maziem.

Jau ceturto gadu kultūras dzīvi Siguldas novadā kuplinās kamermūzikas koncerti Krimuldas muižā, turpinot savulaik firsta Paula Līvena aizsākto tradīciju pulcēt mūzikas mīļotājus omulīgos koncertos. Arī šogad projekts “Mūzika Krimuldas muižā” aicinās uz pieciem kamermūzikas vakariem, piedāvājot stilistiski dažādas programmas, kurās netrūks ne džeža, ne Bēthovena, ne Paula.

Nu jau daudziem mūzikas mīļotājiem par īpašu tikšanās vietu reizi gadā kļuvusi arī Nurmižu kultūrtelpa “Dabā”. Brīvdabas festivāls “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs jeb Tuvāk zvaigznēm” šogad notiks trešo reizi. Trīs dienu programmā dienas pasākumu ciklā tas piedāvās gan dažādas radošas, ar Nurmižu kultūrvēsturi, mūziku, latviešu un lībiešu valodu saistītas aktivitātes visai ģimenei, gan ikvakara koncertus ar ārvalstu un Latvijas mākslinieku dalību.

Nevienam nav noslēpums, ka mūzika Siguldas novadā tiek mīlēta, tāpēc ir likumsakarīgi, ka pagājušajā gadā aizsāktie “Klusie koncerti” Siguldas novadā arī šogad piedāvās baudīt divus lieliskus vakarus Mālpils muižā un Krimuldas baznīcā, klausītājus priecējot ar latviešu komponistu jaundarbiem un dzejas lasījumiem.

Dzejai veltīts arī projekts “Starptautiskās atdzejas darbnīca”, ar kuru Siguldā turpina darboties Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs izveidotā platforma “Latvian literature”. Projekta ietvaros šoruden Siguldā tiksies dzejnieki un atdzejotāji no Latvijas un Vācijas. Darbnīcas noslēguma pasākumā ikviens, kam nav sveša dzejas valoda, varēs satikt domubiedrus un iepazīties ar šajā darbnīcā tapušajiem dzejas tulkojumiem.

Novadam būtiskajai literatūrai piederīgi ir arī vairāki ar grāmatniecību saistīti projekti. Ar pašvaldības atbalstu tiks realizēts projekts “L. Pastores grāmatas “Šis ir mans seriāls”” izdošana. Mūsu novadnieces jaunākais veikums iepriecinās ne vienu vien lasītāju. Grāmata ir  īpaša,  jo tā ir viena no retajām, kas veltīta pusaudžiem. Vienlaikus tā atgādina, kāda bija dzīve Latvijā deviņdesmito gadu beigās.

Savukārt apgāda “Zelta ābele” ilustrēts bibliogrāfisks izdevumu katalogs godinās Siguldas novadam būtisko grāmatizdevēju Miķeli Gopperu. Bibliofila un grāmatu kolekcionāra Laimoņa Oša sastādītajā katalogā ietvertas gan visas apgādā publicētās grāmatas, gan bagātīgs ilustratīvais materiāls.

Visaptverošs skats uz Mālpilī 18 gadu garumā notikušajiem glezniecības plenēriem, kas pulcējuši gan pašmāju, gan Latvijā atzītus māksliniekus, būs arī projekta “Mālpils plenēri – refleksijas un atspulgi” realizētājiem, uzsākot darbu pie informatīvi ilustratīva kataloga izveides.

Pateicoties pašvaldības atbalstam projekta “Dainim Gudovskim – 65. Katalogs realizēšanai”, 65. jubileju ar apjomīgu savu darbu katalogu varēs sagaidīt stikla mākslinieks Dainis GudovskisKataloga atvēršanas svētki un mākslinieka darbu izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” iepriecinās mākslas mīļotājus gada otrajā pusē.

Savas pastāvēšanas 50. gadskārtu šogad atzīmēs arī Gaujas Nacionālais parks. Šim notikumam par godu tiks realizēts projekts “Grāmatas “I. Vītola, A. Melluma, M. A. Mitrevics “Gaujas Nacionālais parks. Sākums” sagatavošana un izdošana”. Tā sniegs ieskatu parka tapšanā un mudinās domāt par kultūrvēsturisko ainavu aizsardzību, vienlaikus piedāvājot krāšņu materiālu par parka darbību pirmajā desmitgadē.

Kultūrvēsturiskās vērtības apzināt palīdzēs arī projekts “Arheologu svētki 2023 Turaidā”, šovasar Turaidā godinot pils arheologu Jāni Graudoni un arhitektu Gunāru Jansonu un atzīmējot 830. gadskārtu kopš lībiešu valdnieka Kaupo ceļojuma uz Romu.

2023. gads Latvijā  ir pasludināts par Lībiešu mantojuma gadu, tāpēc likumsakarīgi, ka ar lībiešu kultūrvēsturi sasaucas vairāki projekti. Viens no tiem ir arī “Visa laba jāņuzāle Aģes pļavās uzziedēja”, kas turpinās Lēdurgā iecienīto mākslas plenēru tradīciju. Uz Vidzemes lībiešu apdzīvotās Aģes upes krastu augu izpēti, gleznošanu un ilustrētas vārdnīcas izveidi būs aicināti lieli un mazi novadnieki.

Pateicoties Ziedoņa muzeja projektam “Suņa Fuņa piezīmes bērniem”, jaunākie muzeja apmeklētāji nu varēs apkārt esošās pasaules burvību saskatīt ar radošu uzdevumu krājumu palīdzību, kas vienlaikus rosinās viņus kļūt par literatūras mīļotājiem.

Savukārt projektu ““Dienas darbi” – koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē” rada bērni paši – vokālās studijas “Siguldiņa” audzēkņi savai 10 gadu pastāvēšanas jubilejai par godu pavasarī aicinās visus uz koncertu “Siguldas devonā”. Šobrīd bērni jau mācās Jāņa Šipkevica dziesmas ar Marta Pujāta tekstiem, kas ar pašvaldības atbalstu tapa aizvadītajā gadā.

Savs vēstījums būs arī mūsu īpašajiem līdzcilvēkiem, kas iesaistīsies projektā “Ceļojošā izstāde “Cerību spārni””. Tas sniegs iespēju Siguldā, Mālpilī, Spārē un Cēsīs biedrības “Cerību spārni” grupu mājās dzīvojošajiem izstāstīt savus stāstus, bet pārējiem – pamanīt šos cilvēkus ar fotogrāfa fiksēto portretu palīdzību. Izstāde apceļos visu Latviju, bet tie, kas savos ceļojumos nokļūs Inčukalna pagastā, varēs aplūkot projekta “Atraktīvas ekspozīcijas izveide “Gaujas kluba” apmeklētājiem” veikumu. “Gaujas klubā” unikālo retro automobiļu kolekciju nu papildinās arī informatīvi stendi un tehnisko mezglu maketi, kas palīdzēs izprast, kas auto “vēderā”, un darīs krāšņāku stāstu par transporta tehnikas kultūrvēsturisko mantojumu.

Siguldas novada 2023. gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā atbalstītie projekti:

Nr.

p. k.

Projekta

nosaukums

Projekta

iesniedzējs

Piešķirtais finansējums (eiro)

1.

Mūsu Bio tirgus – zaļa dzīvesveida vēstnesis Siguldā

Biedrība “Uz zaļā zara”

6300

2.

Brīvdabas festivāls “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs jeb Tuvāk zvaigznēm”

Biedrība “Kultūrtelpa dabā”

6300

3.

Ziedoņa muzeja “Suņa Fuņa ceļa piezīmes bērniem”

Nodibinājums “Imanta Ziedoņa muzeja fonds”

3800

4.

Visa laba jāņuzāle Aģes pļavās uzziedēja

Biedrība “Smailes”

3600

5.

Arheologu svētki 2023 Turaidā

Turaidas muzejrezervāta atbalsta biedrība

3600

6.

L. Pastores grāmatas “Šis ir mans seriāls” izdošana

SIA “Aminori”

3500

7.

Apgāda “Zelta Ābele” ilustrēts bibliogrāfisks izdevumu katalogs

SIA “Neputns”

3500

8.

Grāmatas “I. Vītola, A. Melluma, M. A. Mitrevics Gaujas Nacionālais parks. Sākums” sagatavošana un izdošana

Biedrība “Ozollīči”

 

3000

9.

“Dienas darbi” – koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē

Biedrība “Bon Art”

 

3000

10.

Klusie koncerti Siguldas novadā

SDV Madara Pētersone

3000

11.

Starptautiskā atdzejas darbnīca

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja

3850

12.

“Mūzika Krimuldas muižā”

SIA “Rehabilitācijas centrs “Krimulda””

3000

13.

Ceļojošā izstāde “Cerību spārni”

Biedrība “Cerību spārni”

2825

14.

Atraktīvas ekspozīcijas izveide Gaujas klubs apmeklētājiem

SIA “Gaujas klubs”

2825

15.

Dainim Gudovskim – 65. Katalogs

SIA “A LA PRIMA, A. Sūnas mākslas galerija”

1700

16.

Mālpils plenēri – refleksijas un atspulgi

 

Mākslinieku biedrība “Sidegunde”

1200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________

Apstiprināti 2022. gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursa rezultāti (Publicēts: 27.01.2022.) 

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā tika iesniegti 29 projekti, kuru kopējā līdzfinansējuma summa projektu realizēšanai sasniedza 140 568 eiro. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 17 projektus, to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 55 000 eiro apmērā.

Konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas neatkarīgu kultūras projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, vides ilgtspēju veicinošu, sabiedrībai nozīmīgu un izglītojošu pasākumu realizēšanai dažāda vecuma mērķauditorijai.

Iepazīstoties ar projektiem, ekspertu komisija ir gandarīta, ka šogad vērojama ieceru tematiskā un norises vietu dažādība, projektu autoriem pārstāvot gandrīz visu novada teritoriju. Līdzās savu vietu novada kultūras notikumu kalendārā jau iekarojušām iniciatīvām radušās daudz jaunas ieceres.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu šogad tiks realizēts projekts “Lieltirgus dienas Siguldā un Siguldas novada apskate”, Mūsu Bio tirgus norišu laikā piedāvājot kultūras un izglītojošu pasākumu kopumu un iepazīstinot ar novada zaļajiem uzņēmējiem 7 pagastos. Projekts turpinās popularizēt Siguldas novadam būtisko zaļo dzīvesveidu un stiprinās iedzīvotāju piederību jaunajam novadam.

Mālpilī šovasar pulcēsies latvieši no tuvienes un tālienes, jo tieši tur notiks īpašais vispasaules latviešu ģimeņu kustības saiets. “Trīs x trīs” saiets Mālpilī piedāvā radošām aktivitātēm bagātu programmu vairāku paaudžu dalībniekiem, daudz laika veltot latviskuma kopšanai un izzināšanai. Saieta nodarbību vadīšanā tiks iesaistītas arī ar Mālpils novada kultūrvidi saistītas personības, kas palīdzēs saieta dalībniekiem apzināt novada kultūrvēsturiskās vērtības un garīgo mantojumu. Dažādās saieta aktivitātēs tiks aicināti piedalīties arī vietējie iedzīvotāji.

Starptautisku dimensiju novadā ienesīs projekts “Starptautiskās atdzejas darbnīca”. Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs izveidotā platforma Latvian Literature jau vairākkārt realizējusi starptautisku dzejas tulkošanas darbnīcu, bet šogad tā pirmo reizi notiks ārpus Rīgas. Sigulda šai norisei izvēlēta, ņemot vērā literatūras īpašo lomu mūsu novada kultūras dzīvē. Darbnīcas noslēgumā ārvalstu un Latvijas dzejnieki publiskā lasījumā ar Siguldā tapušajiem darbu tulkojumiem iepazīstinās ikvienu interesentu.

Daudziem mūzikas mīļotājiem par neatņemamu vasaras sastāvdaļu pēdējo gadu laikā kļuvuši mājīgie kamermūzikas vakari Krimuldā. Projekts “Svētku gads Krimuldas muižā” piedāvās koncertu ciklu ar klausītāju iemīļotu mūziķu dalību, bet 26. augustā aicinās viesus uz īpašu svētku programmu visas dienas garumā, iepazīstinot arī ar Krimuldas muižas vēsturi, jo 2022. gads ir muižas kungu mājas 200. jubilejas gads, bet Krimuldas sanatorijai apritēs 100 gadi.

Pirms gada Nurmižu kultūrtelpā “Daba” pirmo reizi realizētais brīvdabas koncerts iepriecināja daudzus novadniekus un viesus, tāpēc likumsakarīgi, ka pasākums šogad kļuvis krāšņāks. Trīs dienu brīvdabas festivāls “Būt dabā” un koncertcikls “Tuvāk zvaigznēm” piedāvās dažādas dienas aktivitātes un vakara koncertu ciklu ar Latvijas un ārvalstu mākslinieku dalību.

Par jaunu pienesumu klasiskai mūzikai veltīto pasākumu virknē parūpējusies arī komponiste Madara Pētersone, realizējot ilgi lolotu sapni – projektu “Klusie koncerti Siguldas novadā”. Tā laikā kopā ar saviem domubiedriem jaunā mūziķe piedāvās divus koncertus Mālpils muižā un Krimuldas baznīcā, vienlīdz godājot dabu un laikmetīgus risinājumus klasiskās mūzikas interpretācijā.

Savukārt projekts “Dienas darbi” – koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē veltīts gados jaunākajiem Siguldas novada mūziķiem. Vokālas studijas “Siguldiņa” 10 gadu pastāvēšanas jubilejai par godu sadarbībā ar komponistu Jāni Šipkēvicu un dzejnieku Martu Pujātu tiks radīts jauns oriģināldarbs. Gada nogalē tas pārtaps koncertuzvedumā, iepriecinot gan bērnus, gan viņu vecākus.

Bērnu un jauniešu auditorijai īpaši veltīts arī projekts “Trejdeviņi ritentiņi”, kura laikā deju grupas “A-Zarts” jaunieši, pieaicinot pulkā citus novada dejojošos jauniešu kolektīvus, iestudēs Vasaras saulgriežiem veltītu izrādi. Projekta īstenotāji sola tradicionālās rotaļas un danču soļus ierādīt arī izrādes skatītājiem.

Arī šogad Siguldas novada jauniešiem būs iespējams radoši izpausties un apmeklēt jau iecienīto mākslinieces Patricijas Brektes Grafikas vasaras skolu 2022, nedēļas garumā profesionālu mākslinieku vadībā izmēģinot roku dažādās grafikas tehnikās.

Konkursā atbalstīti arī citi mākslai veltīti projekti. Glezniecības plenērs “Mergupe krāsās” jau 19. reizi šovasar vienkopus sauks profesionālus gleznotājus, mākslas studentus un Mālpils novada gleznotājus. Īpašas meistardarbnīcas tiks organizētas arī novada bērniem, bet plenēra laikā tapušie darbi vēlāk būs apskatāmi izstādē Mālpils Kultūras centrā. Savukārt tēlniece Solveiga Vasiļjeva projektā atbalstītās izstādes “Bez robežām” “Siguldas devonā” laikā no slīpēta nerūsējošā tērauda radīs mākslas objektus, kurus iedvesmojušas pārdomas par Visuma evolūciju un cilvēka prāta spēju pieslēgties neierobežotam informācijas laukam.

Gleznu izstāde “Laimes kods” Siguldas Jaunajā pilī solās būt īpaša, jo mākslas darbi tiks radīti mijiedarbībā ar skatītājiem. Gleznotāja Anete Kalniņa uzrunās novada iedzīvotājus, lūdzot dalīties ar stāstiem par sev īpašiem cilvēkiem. Gleznās pārtaps 12 stāsti par iedvesmojošiem novadniekiem.

Stāsti par ievērojamiem Siguldas novadniekiem, nozīmīgas vēstures atmiņas un tagadnes notikumu tvērumi tiks apkopoti arī projekta “Saturs par Siguldas novadu platformā “Radiozurnals.lv”” laikā. Izceļot vietējo iedzīvotāju identitāti un spēku, to realizē Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”. Savukārt viens no ievērojamākiem novadniekiem ir Valentīns Skulme. Aktiera 100 gadu jubilejai par godu projektā “Valentīns Skulme teātrī, kino un Mālpilī” iecerēts veidot gan izstādi un animācijas īsfilmu, gan radīt audiostāstus un strādāt pie Skulmju mājas apkārtnes izkopšanas.

Kultūrvēsturei veltīts arī projekts “Mākslas un dizaina mājas žests”, piedāvājot lekciju par Siguldas muižas īpašniekiem, sniedzot savu artavu autentiska 19. gs. sākuma interjera izveidei Siguldas pils kompleksa Koka pils centrālajā daļā un realizējot vēl citas aktivitātes. Savukārt novadnieces un etnogrāfes Indras Čeksteres grāmata “100 vainagi Latvijai. Latvijas vasaras saulgriežu vainagi” atklāj īpaši krāšņu mūsu kultūras mantojuma aspektu, pievēršoties ziedu vainagu pīšanas daudzveidībai un pārmantojamībai mūsdienās.

Lielākā daļa no konkursā iesniegtajiem projektiem ir veltīti aktivitātē kultūras jomā, tāpēc īpašu vietu citu atbalstīto projektu vidū ieņem festivāls “Ogle”, piedāvājot sabiedrībai būtisku iniciatīvu – mentālajai veselībai veltītu pasākumu divu dienu garumā. Tā ietvaros paredzētas gan profesionāļu lekcijas par garīgo veselību un pašnāvību prevenciju, gan diskusijas, kurās ar savu pieredzi šajos jautājumos aicināts dalīties būs ikviens klātesošais. Informatīvi izglītojošo pasākumu, kuru papildinās mūzikas klātbūtne, iecerēts realizēt Siguldas pils paviljonā.
 

Siguldas novada 2022. gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā atbalstītie projekti:

Nr. p.k.

Projekta nosaukums

Projekta iesniedzējs

Piešķirtais finansējums (eiro)

1.

Lieltirgus dienas Siguldā un Siguldas novada apskate

Biedrība “Uz zaļā zara”

6 970

2.

festivāls “Būt dabā” un koncertcikls “Tuvāk zvaigznēm”

Zane Zvaigzne

6 120

3.

Trīs x trīs saiets Mālpilī

Biedrība “Trīs reiz trīs”

5 000

4.

Svētku gads Krimuldas muižā

SIA Rehabilitācijas centrs “Krimulda”

4 000

5.

“Dienas darbi” – koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē

Siguldas mākslas skolas “Baltais flīģelis” atbalsta biedrība

3 500

6.

Valentīns Skulme teātrī, kino un Mālpilī

Biedrība “Idoves mantojums”

3 335

7.

Klusie koncerti Siguldas novadā

Madara Pētersone

3 280

8.

Starptautiskā atdzejas darbnīca

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja

3 000

9.

Glezniecības plenērs “Mergupe krāsās”

Mākslinieku biedrība “Sidegunde”

3 000

10.

Izstāde “Bez robežām” “Siguldas devonā”

Solveiga Vasiļjeva

3 000

11.

Gleznu izstāde “Laimes kods” Siguldas Jaunajā pilī

SIA “Rojal blue”

2 995

12.

Grafikas vasaras skola 2022

Biedrība “Peahen”

2 000

13.

Saturs par Siguldas novadu platformā “Radiozurnals.lv”

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”

2 000

14.

Trejdeviņi ritentiņi

Biedrība “Siguldas Dejas atbalsta biedrība”

2 000

15.

Festivāls “Ogle”

Biedrība “Ogle”

2 000

16.

Mākslas un dizaina mājas žests

Zinaīda Ceske

1 800

17.

100 vainagi Latvijai. Latvijas vasaras saulgriežu vainagi

SIA “Jumava”

1 000

 

 

___________________________
 
 
Apstiprināti 2021. gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursa rezultāti (Publicēts: 29.01.2021.)

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā tika iesniegti 23 projekti, kuru kopējā pašvaldības līdzfinansējumu summa projektu realizēšanai bija 103 995 eiro. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 12 projektus, to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 41 000 eiro apmērā.

Konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas neatkarīgu kultūras projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, sabiedrībai nozīmīgu un izglītojošu pasākumu realizēšanai. Iepazīstoties ar projektiem, ekspertu komisija ir gandarīta, ka konkursam pieteiktos projektus šogad raksturoja liela tematiskā un norises vietu dažādība un savu vietu novada kultūras notikumu kalendārā jau iekarojušās iniciatīvas ir papildinājušas jaunas, uz daudzveidīgu auditoriju vērstas ieceres.

Arī šogad biedrība “Radītava Zaļā Villa” aicina visus, jo īpaši ģimenes ar maziem bērniem, uz “Kopienas dārzu “AUDZ!”” Zaļās villas kvartālā. Lai palīdzētu dārzam zaļot un plaukt, šogad lielajiem un mazajiem rabarberu laistītājiem un kliņģerīšu dobes ravētājiem talkā ar aizraujošām lekcijām un padomiem nāks arī speciālisti. Apliecinot Siguldas novada zaļi domājošo ievirzi, joprojām par aktualitātēm vides ilgtspējības nodrošināšanā un zaļā dzīvesveida popularizēšanu rudens pusē rūpēsies festivāls “GreenFest’21”, kas Siguldā notiks jau 4. gadu. Pateicoties biedrības “Ozollīči” iniciatīvai par autentiska Gaujas plosta izveidi un informatīvi izglītojošas ekspozīcijas iekārtošanu plosta mājiņā, gan novadnieki, gan Siguldas viesi varēs iztēloties, kāda savulaik bija plostnieku dzīve un kā izskatījās baļķiem pilnie Gaujas līkumi.

Savukārt Mākslu skolas “Baltais flīģelis” atbalsta biedrība un projekts “Vērtības apziņas šūpoles” piešķirs mākslas garšu Siguldas Šūpoļu svētkiem. Pateicoties digitālajām tehnoloģijām, šūpošanās priekus papildinās iespēja baudīt arī izcilā grafikas meistara Zigurda Zuzes darbus. Viņa devums turpina iedvesmot – Siguldas novada jauniešiem būs iespējams pašiem kļūt par daudzveidīgu grafikas darbu radītāju, apmeklējot jau iecienīto mākslinieces Patricijas Brektes Grafikas vasaras skolu. Iespēju ielūkoties aizraujošajā mākslas pasaulē piedāvās arī Itālijā dzīvojošās mākslinieces Līvas Pakalnes Fanelli personālizstāde kultūras centrā “Siguldas devons”. Izstāde būs ceļojums laikā, jo tajā varēs skatīt mākslinieces vizuāli krāšņajā rokrakstā iedzīvinātās Siguldas apkaimes ainas, kādas tās bijušas 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Uz Siguldas novadu citām acīm palīdzēs paskatīties arī fotogrāfa Vladimira Tjurina piemiņas izstāde “Mūžs Siguldā” Siguldas pils kompleksa izstāžu telpās. Tajā būs skatāmas gan Siguldas krāšņās dabas ainavas un pilsētas skati, gan laikabiedru portreti un nozīmīgi notikumi. Krāšņs piedzīvojums būs arī mākslinieces Ksenijas Danilovas izstāde “Krāsu palete”, kuras centrā būs izsmalcināta cepure, skulptūra un mākslinieka radošā procesa skaistums.

Savukārt mūzikas mīļotājiem veltītais projekts “Mūzika Krimuldas muižā” siltajos pavasara un vasaras vakaros atkal piedāvās iespēju baudīt krāšņus kamermūzikas koncertus, tādējādi turpinot savulaik firsta Paula Līvena aizsākto tradīciju pulcēt mūzikas gardēžus omulīgos koncertos. Pavisam cita noskaņa valda Siguldas kultūras notikumos vienmēr klātesošās grupas “Dzelzs vilks” koncertos. Nākamajā gadā tiks svinēta mūziķu apvienības kopā būšanas 30. gadu jubileja, šim notikumam par godu top mūzikas apskatnieka Ulda Rudaka grāmata par grupu “Dzelzs vilks”.

Jaunu pienesumu Siguldas novadam piedāvā projekts “Mīlas un nāves dziesmas” zem klajas debess – uz dziedātājas Vizmas Zvaigznes un pianistes Žastīnes Eko kamermūzikas koncertu Nurmižos aicina sevi nesen pieteikusī kultūras telpa “Daba”. Nebijis ir arī laikmetīgās dejas profesionāļu un entuziastu piedāvājums – šovasar ikvienam būs iespējams piedalīties dejai un kustību mākslai veltītās darbnīcās Siguldas novada centros, atraisot sevī radošumu un ļaujoties kustības priekam. Šī projekta nosaukums “Māksla palīdz saprast, piedzīvot un izdzīvot” skan kā aicinājums ikvienam baudīt kultūru tās dažādākajās izpausmēs, un to palīdzēs darīt arī šī gada konkursa ietvaros atbalstītie projekti.

Nr. p.k.

Projekta nosaukums

Projekta iesniedzējs

Piešķirtais līdzfinansējums eiro

1.

Kopienas dārza “AUDZ!” attīstība

Biedrība “Radītava Zaļā Villa”

5000

2.

“GreenFest’21”

Biedrība “GreenFest”

7000

3.

Autentiska Gaujas plosta izveide un ekspozīcijas ierīkošana

Biedrība “Ozollīči”

7000

4.

Līvas Pakalnes Fanelli personālizstāde “Siguldas devonā”

Biedrība “BON ART”

2221

5.

Māksla palīdz saprast, piedzīvot un izdzīvot

Biedrība “LAUKKU”

4000

6.

Vērtības apziņas šūpoles

Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” atbalsta biedrība

2979

7.

Grafikas vasaras skola 2021

Biedrība “Peahen”

3000

8.

Mūzika Krimuldas muižā

SIA Rehabilitācijas centrs “Krimulda”

4000

9.

Ulda Rudaka grāmata par grupu “Dzelzs vilks”

Biedrība “White Dog Music”

1500

10.

Mūžs Siguldā

SDV Solveiga Vasiļjeva

1300

11.

Izstāde “Krāsu palete”

SIA “DK Couture”

2000

12.

“Chant d’amour et de mort” jeb “Mīlas un nāves dziesmas” zem klajas debess

Zane Zvaigzne

1000

 

 

 

Iepriekš pašvaldībā tika realizētas divas atbalsta programmas – kultūras projektu finansēšanas konkurss un kultūras pasākumu mērķprogramma.
Kultūras projektu konkurss (2016.–2020. gads)
Kultūras un izklaides pasākumu mērķprogramma (2017.–2020. gads)

 

___________________________

Pasākumi