×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkas vēsture

1952. gada septembrī Siguldā tika nodibināta atsevišķa bērnu bibliotēka. Pirmās Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkas telpas atradās bijušajā kultūras namā Imanta Sudmaļa (tagad Šveices) ielā 21. Uzsākot darbību, bērnu bibliotēkas krājumā bija 300 grāmatu. Tās no sava krājuma atdalīja Siguldas pilsētas bibliotēka. Kad grāmatas sāka komplektēt bibliotēku kolektors, Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkai grāmatas tika nosūtītas pa pastu.

Pirmā bērnu bibliotēkas vadītāja no 1952. gada līdz 1963. gadam bija Mākslas akadēmiju absolvējusī Marta Gulbe. Viņa līdz 1955. gadam veica arī bibliotekāres funkcijas.

1955. gadā Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkā sāka strādāt bibliotekāre Aina Grama (līdz 1981. gadam), kas bija absolvējusi Rīgas Kultūras darbinieku tehnikumu.

Ēka Imanta Sudmaļa (tagad Šveices) ielā 21 bija Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkas pirmā mājvieta līdz 1971. gadam. Šī ēka bija sliktā stāvoklī. To apliecina bibliotēkas vadītājas Emīlijas Čačkas jau 1964. gada 4. aprīlī rakstītais iesniegums Rīgas rajona vietējās saimniecības nodaļai par to, ka ēkai esot plaisas, ieliekti griesti, nobrukumi no otrā stāva. Bibliotēkas vadītāja, pamatojoties uz to, ka mājā atrodas bērnu iestāde, kurai ir jābūt pilnīgi drošai, lūgusi speciālistu komisiju izvērtēt mājas Imanta Sudmaļa ielā 21 stāvokli.

1971. gadā bibliotēka tika pārcelta uz telpām Lakstīgalas ielā 18, kur atradās līdz 1985. gada maijam.

No 1985. gada maija bibliotēka atradās bijušās poliklīnikas telpās Imanta Sudmaļa (tagad Šveices) ielā 6.

1963. gadā par bibliotēkas vadītāju sāka strādāt Emīlija Čačka (vēlāk Šķestere), kura bija beigusi Rīgas Kultūras darbinieku tehnikumu kā bibliotekāre.

1974. gadā bibliotēkā strādāja četri darbinieki, par lasītavas vadītāju sāk strādāt bibliotekāre ar augstāko bibliotekāro izglītību Inese Praņevska.

1978. gadā Inese Praņevska kļūst par Siguldas pilsētas bērnu bibliotēkas vadītāju (līdz 1990. gadam), savukārt Emīlija Šķestere – par lasītavas vadītāju.

1981. gada 24. augustā darbu uzsāk bibliotekāre ar augstāko bibliotekāro izglītību – Vaira Karlsone.

1990. gadā bibliotēka joprojām atrodas Šveices ielā 6, par tās vadītāju atkārtoti kļūst Emīlija Šķestere, bibliotekāre – Vaira Karlsone.

2001. gada 25. maijā tiek atvērta jauna, moderna ēka Šveices ielā 19 – Siguldas Mākslu skola “Baltais flīģelis”, kurā telpas tika ierādītas arī Bērnu bibliotēkai.

“Baltā flīģeļa” ēkā bērnu bibliotēkai aizritēja 10 darba gadi, radošā sadarbībā ar Mākslu skolu un citām Siguldas skolām.

Pēc Siguldas novada bibliotēku darbības reorganizācijas 2010. gada 1. janvārī tiek izveidota pašvaldības iestāde – Siguldas novada bibliotēka ar Bērnu literatūras nodaļu (līdz tam – Bērnu bibliotēka). Bērnu literatūras nodaļa joprojām atradās “Baltā flīģeļa” ēkā Šveices ielā 19.

2010. gadā Bērnu literatūras nodaļas vadītājas amatu atstāj Emīlija Šķestere un tā paša gada septembrī vadītājas amatā darbu sāk Dzintra Kalniņa (absolvējusi Latvijas Universitātes Bibliotēkzinātnes un informācijas nodaļu), bet bibliotekāres darbu turpina Vaira Karlsone.

No 2011. gada 11. novembra Siguldas novada bibliotēka un Bērnu literatūras nodaļa apvienojas vienā ēkā Skolas ielā 3. No 2020. gada Siguldas novada bibliotēka ar Bērnu literatūras nodaļu atrodas Leona Paegles ielā 3.

2021.gadā Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā, Siguldas novada bibliotēka sāk darboties kā Siguldas novada pašvaldības iestāde ar struktūrvienībām: Siguldas pagasta bibliotēka, Jūdažu Bibliotēka un sabiedriskais centrs, Mores bibliotēka, Mālpils bibliotēka, Sidgundas bibliotēka, Allažu bibliotēka, Inčukalna bibliotēka, Krimuldas bibliotēka, Inciema bibliotēka, Lēdurgas bibliotēka, Atmodas bibliotēka.

 

Pasākumi