×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-04-01
DAP aicina pieteikt pārbaudei bioloģiski vērtīgus zālājus

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina zemju īpašniekus līdz 15. maijam pieteikt pārbaudei zālājus, kuru atbilstība bioloģiski vērtīga zālāja (BVZ) statusam līdz šim nekad nav pārbaudīta, t.i., zemes īpašnieks tos nekad nav pieteicis pārbaudei, un tie nav zaļi vai sarkani bloki Lauku atbalsta dienesta mājaslapā.

2016.gadā tiks uzsākta aizsargājamo dzīvotņu kartēšana visā Latvijas teritorijā. Latvijā par aizsargājamām atzītas 10 zālāju dzīvotnes – bioloģiski vērtīgi zālāji, par kuru apsaimniekošanu lauksaimnieki var pretendēt uz atbalsta maksājumiem 2004.–2020.gada Lauku attīstības programmas pasākuma „Agrovide” apakšpasākumā „Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos”.

Zālāju īpašnieki tiek aicināti pieteikt kartēšanai tikai tādus zālājus, kas pēc īpašnieka domām atbilst vismaz vienai no turpmāk uzskaitītajām pazīmēm:

  • zālājs izmantots ekstensīvi kā pļava vai ganība un nav uzarts vismaz 30–40 gadus, ticis pļauts ar siena novākšanu un/vai ganīts, nav katru gadu lietoti minerālmēsli ar slāpekļa devu, kas lielāka par 50 kg/ha;
  • zālāja zelmeni veido liels skaits dažādu savvaļas ziedaugu sugu, visā zālāja platībā bieži sastopamas vismaz piecas dabisko zālāju indikatorsugas, pazīstamākās no tām ir gaiļbiksīte, dzirkstelīte jeb savvaļas neļķīte, parastais vizulis jeb blusiņsmilga, Eiropas saulpurene, ziepenīte, spradzene, vidējā ceļteka u.c.;
  • zālājā nedominē viena vai vairākas no uzskaitītajām sugām: ložņu vārpata, dziedniecības pienene, pļavas timotiņš, parastā kamolzāle, lielā nātre, podagras gārsa, meža suņburkšķis, daudzgadīgā airene.

Pārbaudes netiks veiktas zālājos, kas bija pieteikti BVZ noteikšanai 2013.gadā, bet netika atzīti par bioloģiski vērtīgiem.

Zemju īpašnieki savus pieteikumus Dabas aizsardzības pārvaldei var sūtīt līdz šā gada 15.maijam uz adresi „BVZ noteikšana” Dabas aizsardzības pārvalde, Baznīcas iela 7, Sigulda, LV-2150.

Pieteikumam (pieteikuma aizpildīts paraugs) jāpievieno Lauku bloku karšu vai zemes robežu plāna kopijas (jābūt skaidrām un salasāmām, ar malās norādītajām ģeogrāfiskajām koordinātēm), kurā apsekošanai pieteiktos zālājus norādīt, tos apvelkot ar košu krāsu. Ja tiek pieteikti vairāki zālāji, tad katram zālājam jāaizpilda sava anketa.

Plašāka informācija un pieteikuma anketa BVZ pārbaudei atrodami DAP interneta vietnē.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi