×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-04-10
Izstāde „Pērsietim 155” un grāmatas atvēršana

14.aprīlī rakstniekam Pērsietim, īstajā vārdā Kārlim Zemītim (1862 – 1901), aprit 155.gadskārta. Godinot Pērsieti jubilejā, Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Letonikas un Baltijas centru sagatavojis izstādi „Pērsietim 155”, kas 13.aprīlī plkst.11.00 tiks atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Stendera lasītavā un interesentiem būs apskatāma līdz 1.augustam.

Izstādē eksponēti priekšmeti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Turaidas muzejrezervāta krājuma – Pērsieša publicētie darbi, manuskripti, fotoattēli, pastkartes ar Pērsieša dzeju un citi materiāli, kas piedāvā ieskatu rakstnieka dzīves gājumā un literārajā darbībā.

Turaidas muzejrezervāts, sagaidot Pērsieša 155.jubileju, izdevis grāmatu „Muiža pagasta rakstveža skatījumā”, kuras atvēršana notiks 13.aprīlī plkst.11.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Grāmatā iekļauta Pērsieša darbu izlase, biogrāfiskas ziņas par rakstnieku, kā arī izvērsts Turaidas muižas vēstures raksturojums un Viestura Vecgrāvja literatūrzinātnisks pētījums, kas akcentē inteliģenta un iejūtīga cilvēka aso sociālpsiholoģisko redzējumu par pretrunīgo laikmetu.  Turaidas muzejrezervātam, sagatavojot grāmatu, bija svarīgi ne tikai izcelt no aizmirstības daļu no Pērsieša literārā mantojuma, bet arī apvienot to ar pētījumu un komentāriem, kuru uzdevums ir analizēt rakstnieka daiļdarbus noteiktā laiktelpā no kultūrvēsturiskā viedokļa.

Pērsietis (Kārlis Zemītis) astoņus gadus, no 1893.gada jūlija līdz pat savai nāvei 1901.gadā, strādāja par Turaidas pagasta rakstvedi. Šajā laikā tapa literāri darbi, kuros viņš aprakstīja vidi, kurā dzīvoja un kuru pazina. Grāmatā „Muiža pagasta rakstveža skatījumā” publicēti tie rakstnieka darbi, kas tapuši Turaidā pavadītajos gados un kuros vistiešāk konstatējami Turaidā pavadītā laika atspulgi.

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Anda Skuja


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi