×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-03-26
Piedāvāto pediatra pakalpojumu Siguldas slimnīcā izmantojusi 81 ģimene ar bērniem

Lai uzlabotu bērnu veselības aprūpi un dotu iespēju saņemt akūtu pediatra medicīnisko palīdzību tuvāk savai dzīvesvietai, nedodoties uz galvaspilsētas ārstniecības iestādēm ārpus ģimenes ārstu prakses darba laika, no 1.marta brīvdienās un nakts stundās Siguldas novadā deklarētajām ģimenēm ir iespēja akūtu saslimšanu gadījumos saņemt pediatra konsultācijas Siguldas slimnīcā. Šo pakalpojumu līdz 25.martam izmantojis 81 mazais novadnieks.

SIA „Siguldas slimnīca” valdes loceklis Valdis Siļķe, izvērtējot datus par 25 dienās apkalpoto pacientu skaitu un sniegtās medicīniskās palīdzības raksturu un nepieciešamību, uzskata: „Piedāvātais pediatra pakalpojums kā papildinājums ģimenes ārsta praksēm, kuras pārsvarā nestrādā darbdienu vakaros un brīvdienās, sevi ir attaisnojis, tomēr esam konstatējuši arī problēmsituācijas, kad vecākiem par savu bērnu veselības stāvokli primāri būtu bijis jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Šomēnes līdz 25.martam Siguldas slimnīcas dzemdību nodaļā piedzimuši 72 jaundzimušie, tostarp divi dvīņu pāri, bet uzņemšanas nodaļā medicīnisko palīdzību saņēmis 81 mazais pacients, kas kopumā veido lielu slodzi slimnīcas pediatram neonatologam.”

Pirms konsultācijas aicina sazināties ar uzņemšanas nodaļu

Siguldas slimnīcas galvenā pediatre neonatoloģe Marika Borovska stāsta, ka lielākoties vecāki Siguldas slimnīcā pēc pediatra palīdzības vērsušies darbdienu vakaros un brīvdienās pa dienu, svētdienās apkalpojot pat 10–12 pacientu. Ņemot vērā sezonalitāti, sniegtas konsultācijas par augšējo elpceļu un vīrusu slimību ārstēšanu dažādu vecumu bērniem.

Pediatra konsultācijas Siguldas slimnīcā veic dzemdību nodaļas pediatri neonatologi, kuri primāri nodrošina medicīnisko palīdzību jaundzimušajiem dzemdību nodaļā, tādēļ pastāv iespēja, ka sarežģītu dzemdību dēļ pediatrs neonatologs uzņemšanas nodaļā nevar ierasties pat vairāk nekā stundu. Pašvaldība aicina bērnu vecākus būt saprotošiem un uzgaidīt, jo bērna dzimšana, it sevišķi, ja tā gadās ar kādiem sarežģījumiem, nešaubīgi ir ārstu prioritāte.

Tāpēc vecāki pirms plānotās vizītes tiek aicināti sazināties ar uzņemšanas nodaļu, zvanot uz tālruņa numuru 67972808 vai 26567675, lai uzzinātu, vai pediatrs attiecīgajā brīdī ir pieejams, vai arī, ja nepieciešams, vecākiem jāizsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

Kādus pakalpojumus var saņemt pie pediatra?

Siguldas slimnīcā pie pediatra akūtas nepieciešamības gadījumā Siguldas novadā deklarētiem bērniem var veikt inhalācijas un intramuskulāras injekcijas, saņemt temperatūru mazinošus medikamentus situācijās, kad vecākiem nakts laikā nav iespēju iegādāties bērna vecumam atbilstošas zāles. Pediatrs nosaka diagnozi un nozīmē sākotnējo ārstēšanu, bet turpmāko bērnu novērošanu un ārstēšanu veic ģimenes ārsts. Uzņemšanas nodaļā tiek sniegtas ambulatorās konsultācijas akūtos gadījumos, tomēr infūzijas jeb sistēmu uzlikšana bērniem, kā arī analīžu nodošana slimnīcas piedāvātajos pediatra pakalpojumos neietilpst.

Pediatre neonatoloģe Marika Borovska atgādina, ka bērnu vecākiem pirms došanās uz slimnīcu jāizvērtē konsultācijas steidzamība un tas, vai konkrētā situācija nav ģimenes ārsta kompetencē, jo veselības iestādē ir lielāka iespēja nonākt kontaktā ar infekciju slimībām. Pediatre norāda: „Laikā, kad nav iespējams sazināties ar savu ģimenes ārstu, kurš novēro slimo bērnu ikdienā, aicinu sazināties ar speciālistiem, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa numuru 66016001 darbdienās no plkst.17.00 līdz 8.00, brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, lai izvērtētu tālāko rīcības taktiku – doties uz Siguldas slimnīcu pēc akūtas pediatra konsultācijas, kur ārsts apskata pacientu klātienē, izsaukt neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, jo ir kritisks brīdis, vai gaidīt konsultāciju pie ģimenes ārsta.” Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece medicīnas un operatīvajos jautājumos ārste Sniedze Bračka uzsver, ka neatliekamās palīdzības brigāde vienmēr izbrauc steidzamības kārtā pie zīdaiņiem, nepieciešamības gadījumā tos nogādājot ārstniecības iestādē, bet lielāku bērnu veselības stāvoklis tiek izmeklēts, veiktas nepieciešamās manipulācijas un ieteikta tālākā ārstēšanas taktika, kuru lielākoties iespējams turpināt ģimenes ārsta uzraudzībā.

Pediatra pakalpojums tiks izvērtēts

Tā kā šis ir unikāls sadarbības projekts Latvijā, kad pašvaldība nodrošina pediatra neonatologa konsultācijas akūtos saslimšanu gadījumos, gada beigās šis pakalpojums tiks izvērtēts un lemts par tālāko darbību vai koncepcijas maiņu.

Jāatgādina, ka pediatrs neonatologs Siguldas slimnīcā palīdzību mazajiem novadniekiem sniedz ārpus Siguldas novada ģimenes ārstu darba laika. Pediatrs pacientus akūtas nepieciešamības gadījumā pieņem darbdienās no plkst.16.00 līdz 8.00 un brīvdienās visu diennakti Siguldas slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kur jau šobrīd 24 stundu režīmā strādā steidzamās medicīniskās palīdzības punkts, kas sniedz ambulatoru palīdzību akūtu traumu un terapeitisku saslimšanu gadījumā.

Lai nodrošinātu pediatra pieejamību, kuru papildus tiešajiem darba pienākumiem dzemdību nodaļā veic Siguldas slimnīcas pediatri neonatologi, Siguldas novada pašvaldība piešķīrusi 14 tūkstošus eiro.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi