×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-06-01
Karjeras dienā ģimnāzijas skolēni iepazīst Siguldas uzņēmumus un uzņēmējus

29.maijs Siguldas Valsts ģimnāzijā bija Karjeras diena, kuras laikā klases savu audzinātāju un citu skolotāju vadībā devās iepazīt dažādu uzņēmu darbību, kā arī uz vietas skolā varēja piedalīties nodarbībās. Diena izdevās rosīgi radoša un iespaidiem bagāta, pateicoties Siguldas iestāžu, organizāciju un uzņēmumu atsaucībai, kopīgai pozitīvai sadarbībai.

8.c klasei Karjeras dienas ietvaros bija iespēja iepazīties ar Līgu Rymer un Siguldā populārās kafejnīcas „Doma” saimniecēm. Līga Rymer – tulkotājas, tekstu rediģētājas, korporatīvo finanšu informācijas pētnieces un pašnodarbinātās darba specifika ir darbs no mājām – viņa, dzīvojot Siguldā, strādā un apkalpo dažādu valstu firmas. Jaunieši novērtēja gan Līgas atraktīvo stāstījumu par savu dzīves un profesionālo ceļu, gan sniegto informāciju par izglītošanās un darba iespējām interneta vidē. Savukārt „Domas” saimnieces skolēnus viesmīlīgi uzņēma kafejnīcas dārza terasē. Māsas Anete un Diāna padalījās ar pieredzi sava uzņēmuma veidošanā, stāstīja par pašu klupšanas akmeņiem, drosmi, veiksmi, par uzņēmuma attīstību, par „Domas” koncepcijas meklējumiem. Jaunās uzņēmējas uzsvēra ne tikai izglītības lomu savā karjeras izaugsmē, bet aicināja jauniešus maksimāli izmantot iespējas iet praksēs, izmēģināt sevi dažādās profesionālās jomās, lai labāk saprastu, kas ir īstais profesionālais aicinājums un kādu izglītības virzienu  izvēlēties pēc skolas absolvēšanas.

8.b klases jauniešu vērtējums:

  • Es iemācījos par atšķirībām starp darba devēju un darba ņēmēju. Es iepazinos ar katras puses plusiem un mīnusiem un ceru, ka turpmākajā dzīvē tas man palīdzēs izvēlēties savu profesiju un kurā no abām pusēm būšu es.
  • Es biju uz lekciju, kurā stāstīja par radošumu. Man tā ļoti patika. Uzzināju, cik ļoti daudz lietas var paveikt tikai ar savu iztēli. Uzzināju, ka ne vienmēr vajag gudru prātu un labas atzīmes, lai gūtu panākumus. Iemācījos sadarboties arī ar ne tik pazīstamiem cilvēkiem un attīstīju prezentēšanas spējas. Grupa, kurā es biju, bija izdomājusi visvairāk dažādu ideju, kā uzlabot dzīvi Siguldā vai Latvijā.
  • Man patika sadarboties ar grupā iedalītajiem cilvēkiem. Es sapratu, ka obligāti nevajag būt ļoti pazīstamiem, lai grupas veiktais darbs būtu izdevies un interesants. Arī tas, ko stāstīja lekcijas vadītājas, bija ļoti interesanti. Nevienā brīdī nepalika garlaicīgi.
  • Bija interesanti uzzināt, kā veidojas mazi uzņēmumi un man patika uzzināt, kādi ir uzņēmuma tālākie plāni.
  • Klausoties Karjeras dienas lekciju, uzzināju, ka uzsākt pašam savu uzņēmējdarbību nemaz nav tik grūti. Uzzināju, kāda ir pašnodarbinātas personas alga. Uzzināju, ka Siguldā atrodas uzņēmums „CoffeLab" , kā radies šī uzņēmuma nosaukums. 
  • Biju uz lekciju par kafijas uzņēmumu Siguldā. Kaut gan uzņēmums vairs nepieder lektoram, bija diezgan interesanti un dzirdēju daudz plusu, kāpēc labāk būtu būt uzņēmējam nevis parastam darbiniekam. Uzzināju, kā veidot uzņēmumus un kā veikt darbu, lai ienākumi būtu lielāki nekā patēriņi, ka strādāt var pavisam citā sfērā, piemēram, lektors teica, ka studēja Anglijā par inženieri, bet šobrīd pats ir uzņēmējs, bet visas zināšanas kādreiz vajadzēs. Man ļoti patika, labprāt vēlētos vēl vairāk padomus par nākotni. 
  • Man ļoti patika uzzināt ko jaunu. Patika padomi, kā izmantot savas idejas. Uzskatu Karjeras dienu par vērtīgu.
  • Es uzzināju, ka par uzņēmēju kļūt nav nemaz tik grūti. Lai par tādu kļūtu, ir jāiegulda laiks un enerģija, kā arī nedrīkst baidīties no riskiem.
  • Karjeras dienā pie mums ciemojās Kaspars. Bija ļoti interesanti klausīties viņa pieredzi. Viņš stāstīja par to, ka atvēris „CoffeLab"  un kāpēc. Par to, kāda bija viņa iedvesma atvērt šo uzņēmumu. Tas mani pašu iedvesmoja iet uz šādu novirzi un to, cik labi ir pašai plānot savu laiku un algu. Labprāt arī nākamgad priecātos, ja Kaspars atnāktu un pastāstītu, kā viņam veicās ar jauno uzņēmumu. 
  • Karjeras dienā es iemācījos, kādiem cilvēkiem ir jābūt, lai veidotu pats savu biznesu. Kādām rakstura īpašībām ir jābūt, lai spētu izveidot pats savu biznesu.
  • Manuprāt, lekcija bija ļoti interesanta un bija būtiski uzzināt svarīgas lietas par uzņēmējdarbību un to, kas nepieciešams, lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību un veidotu uzņēmumu. Kā arī bija interesanti uzzināt vairāk par kafejnīcu „CoffeLab" un tās turpmākajiem mērķiem.

7.a klases Karjeras diena norisinājās viesnīcā „Sigulda”. Skolēni iepazinās ar dažādu profesiju darbiniekiem, kas strādā viesnīcā, apskatīja dažādus viesnīcas numuriņus un citas telpas. Pateicoties tam, ka klase bija kopā ar skolotāju R.Tikumu, skolēni uzzināja arī par mākslas darbiem, kas atrodas viesnīcā.

11.b klases skolēniem Karjeras dienas laikā bija lieliska iespēja darīt lietas, ko skolēni iepriekš nebija daŗijuši – izveidot rotu „Baltu rotās”, spēlēt biznesa spēli Siguldas biznesa inkubatorā, klausīties lekciju par to, kā un kāpēc kāds izdomā veidot biznesu.

10.d klase viesojās uzņēmumā „Kalhoj” – 2015.gadā dibinātā veikaliņā, kuru vada Mairita un Esbens Kalhoj. Viesojoties veikaliņā skolēniem tika ļauts pašiem radoši izpausties – uzklāt skaitu galdu un dalīties ar paveikto sociālajos tīklos.

Paldies Siguldas biznesa inkubatora darbiniecēm par vērtīgu informāciju jaunajiem uzņēmējiem un rosīgu biznesa spēli, „Baltu rotu” darbiniecēm par mākslas un kultūras spektra atklāsmi, uzņēmuma „Kalhoj” pārstāvjiem par ārkārtīgi patīkamas atmosfēras radīšanu un izzinošas nodarbības vadīšanu, „Diamond  Coffee Roasters” Siguldas pirmās specializētās kafijas grauzdētavas īpašniekam K.Bērziņam, viesnīcas „Sigulda” darbiniekiem par tūrisma industrijas smalkumu izzināšanas iespējām, A.Briedei un A.Nēliusai par divām stundām radošuma, neskatoties uz karsto laiku un, protams, daudziem citiem, kuri labprāt uzņem skolēnus savos uzņēmumos.

 

Informāciju sagatavoja:
Karjeras konsultante Inese Zlaugotne


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi