×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-08-09
Izdota tradīciju burtnīca „Zaļumballes”

Starpnozaru mākslas grupa „Serde” izdevusi 20.tradīciju burtnīcu „Zaļumballes”, kurā apkopotas atmiņas un stāsti par zaļumballēm.

Intervijās ar zaļumbaļļu muzikantiem, rīkotājiem un apmeklētājiem atklājas dažādas tradīcijai raksturīgas izpausmes – ne tikai speciāli ierīkota balles vieta, mūzikas un deju repertuārs, bet arī citas zaļumballē neiztrūkstošas lietas. Izdevumā publicēti arī Siguldas novadnieku – Andra Muižnieka, Osvalda Klešnieka, Māra Mitrevica, Ausmas Skripas un Ligitas Zīvertes – atmiņu stāsti par zaļumballēm Siguldā un tās apkārtnē. Atmiņas vizualizē fotogrāfijas, tai skaitā no novadnieka Egila Jemeļjanova kolekcijas, kā arī afišas no muzeju krājumiem un pieraksti no Krimuldas pagasta iedzīvotāja Kārļa Treija dziesmu klades. Publikācijā saglabāta stāstītāju valodas izteiksme, kas atmiņu stāstiem piešķir īpašu vērtību.

Atmiņu stāsti atklāj izmaiņas zaļumbaļļu tradīcijā – no dzīvās mūzikas uz ierakstiem, no šlāgera līdz disko ritmiem, no valša, tango un fokstrota līdz šeika soļiem. Gandrīz nemainīgas ir palikušas zaļumbaļļu norises vietas. Jau izsenis tās rīkotas brīvā dabā, skaistās vietās – parkos, pilskalnos, pilsdrupās, upes līčos. Zaļumballes bijis iecienīts tautas izklaides veids un vietējo ļaužu satikšanās vieta. Lauka pētījumos izdevies pierakstīt ne mazums amizantu personīgās pieredzes stāstu, kuri piedzīvoti zaļumballēs un nu lasāmi burtnīcā.

Tradīciju burtnīcu „Zaļumballes” var apskatīt Siguldas novada bibliotēkā, lejupielādēt Latvijas valsts simtgades tīmekļa vietnē vai iegādāties Siguldas Tūrisma informācijas centrā.

Izdevuma tapšanā piedalījusies tradicionālās kultūras pētniece Ieva Vītola un Signe Pucena, redaktore Rita Treija un mākslinieks Mārtiņš Ratniks.

Informāciju sagatavoja:
starpnozaru mākslas grupas „Serde” dalībniece,
tradicionālās kultūras pētniece
Ieva Vītola


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi