×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-06-02
Elektronikas un mehatronikas pulciņa dalībnieki uzvar starptautiskajā Eiropas Kosmosa Aģentūras konkursā

Attālinātā mācību procesa laikā, lai turpinātu pilnveidot Siguldas novada Jaunrades centra elektronikas un mehatronikas pulciņu dalībnieku prasmes un zināšanas, norisinājās telpiskās modelēšanas prasmju apmācība attālināti, kurā jaunieši iesaistījās un pilnveidoja savas prasmes. Uzrunājot jauniešus, tika veidota komanda un pieteikta dalība Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) organizētajās telpiskās modelēšanas sacensībās “Moon Camp Challange” (Mēness bāzes izaicinājums), kā arī uzsākts darbs pie Mēness bāzes modeļa izveides. Komanda ar nosaukumu “SIG squad”​ guva uzvaru starptautiskajā konkursā, apsteidzot Ķīnas un ASV komandas. 

Lai piedalītos sacensībās bija jāizstrādā telpiskais modelis Fusion 360 programmā, kas ir profesionāla inženieru modelēšanas lietotne no datorprogrammatūru izstrādes uzņēmuma Autodesk, kas ir viens no konkursa atbalstītājiem. Sacensību ietvaros vecākajā grupā “Moon Camp Pioneers” bija jāizstrādā savs Mēness bāzes modelis un jāveic pētījums, lai pamatotu bāzes izveides vietas izvēli, skaidrotu, kā uz Mēness bāzes tiks nodrošināti dzīvošanai nepieciešamie apstākļi, iegūta elektrība, ūdens, kā tiks audzēta pārtika un attīrīts gaiss elpošanai.

“SIG squad” komanda vislielākās pūles veltīja pēc iespējas autentiska risinājuma radīšanā, izstrādājot modulāru Mēness bāzes modeli, ko iespējams pakāpeniski izveidot un nokomplektēt ar trīs autonomām kravas piegādēm, izmantojot “Ariane 6” raķetes, un ceturtajā braucienā nogādājot astronautus. “SIG squad” modeli un fotoattēlus iespējams aplūkot uzvarētāju galerijā

Kopumā Eiropas Kosmosa Aģentūras organizētajā konkursā 3 vecuma un grūtības kategorijās piedalījās 1417 dalībnieki no 453 komandām, pārstāvot 39 dažādas pasaules valstis. Sarežģītākajā kategorijā “Moon Camp Pioneers” piedalījās 92 komandas. Kopumā tika sadalīti divi pjedestāli – viens ESA dalībvalstu starpā un viens ārpus ESA dalībvalstu starpā, kur sacentās arī “SIG squad”. Komandas no Siguldas projekts tika izvēlēta kā labākais no ārpus ESA dalībvalstīm, aiz sevis atstājot komandu no Slovākijas, ASV un Ķīnas.

Kā vienu no balvām uzvarētājiem “SIG squad” izcīnīja iespēju piedalīties tiešsaistes sarunā ar diviem Eiropas Kosmosa Aģentūras Itāļu astronautiem – Samantu Kristofereti, kura kosmosā pavadījusi vairāk kā 199 dienas, un Luku Parmitano, kurš kosmosā pavadījis 366 dienas un 6 reizes izgājis atklātā kosmosā ārpus kosmosa kuģa, pavadot vairāk kā 33 stundas dažādās tehniskajās misijās. Visu dalībnieku informācija apskatāma šeit.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Jaunrades centra
Elektronikas un mehatronikas pulciņu vadītājs
Edgars Bajaruns

Youtube

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi