×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-09-30
Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi tuvojas noslēgumam

Ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu īstenotie Siguldas Jaunās pils pārbūves un iekštelpu restaurācijas darbi tuvojas noslēgumam. Patlaban tiek veikti noslēguma darbi un gaidīti atzinumi no atbildīgajām institūcijām, lai objektu varētu nodot ekspluatācijā.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbu laikā veikta pils torņa fasāžu rekonstrukcija un noņemtas būvniecības sastatnes, paralēli tam veikta arī pils torņa iekštelpas koka vītņu kāpņu restaurācija, pils otrā stāva balkona atjaunošanas darbi, pils galvenās ieejas kāpņu un lieveņa izbūve.

Pilī izbūvēta jauna ventilācijas un apkures sistēma, kā arī veikti fasādes atjaunošanas darbi. Visas ieejas kāpnes Jaunās pils fasādēs ir vai nu restaurētas, vai pārbūvētas. Tāpat pilnībā veikta jumta konstrukciju un seguma restaurācija – nomainītas bojātās jumta konstrukcijas un siltināts jumta pārsegums, kā arī veikta jumta seguma (skārda valcprofila) montāža.

Telpu atjaunošana Jaunajā pilī veikta saskaņā ar restaurācijas programmu, kas saskaņota ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Tāpat veikta 2019. gada jūlijā ugunsgrēkā SIA “RERE meistari” darbnīcā bojā gājušo interjera priekšmetu kopiju montāža interjerā.

Pagrabstāvā ir uzbūvēts jauns grīdas segums, restaurētas sienas, pārbūvēti pārsegumi, izbūvētas starpsienas un veikti flīzēšanas darbi sanitārajos mezglos. Gan no torņa pils iekšpusē, gan ārpusē izbūvētas jaunas kāpnes piekļuvei uz pagrabstāva labierīcībām.

Restaurācijas un pārbūves darbiem noslēdzoties, Siguldas Jaunajā pilī tiks izveidota ekspozīcija par Siguldas un Siguldas Jaunās pils vēsturi, ēkā būs pieejamas telpas dažādiem kultūras pasākumiem, semināriem un mākslinieku izstādēm, kā arī Svētku zāle, kurā norisināsies laulību ceremonijas.

Jau ziņots, ka Siguldas Jaunā pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas pirmās Latvijas Republikas neatkarības laikā pēc arhitekta Alfrēda Birkhāna veiktā pārbūves projekta tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 1937. gada pārbūves projekta laikā pilī tika izveidots unikāls nacionālā romantisma interjers, kuru izdevies saglabāt līdz mūsdienām, tādējādi atbilstoši objekta arhitektūras kvalitātes prasībām iespēju robežās atjaunotas un saglabātas ēkas nesošās konstrukcijas, plānojuma struktūra, kā arī fasādes, interjers un apdare.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 5,9 miljoni eiro. Daļu no izmaksām – 499 999,50 eiro – sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 395 932,19 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums ir 143 647,74 eiro.

Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470,86 kg CO2/gadā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi