×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 28. aprīlis
Šodien sveicam: Gundega, Terēze
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-10-06
Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni “Gada klases” ekskursijā devās uz Liepāju

2019./2020. mācību gadā “Gada klase 2020” titulu ieguva 9.b klase un audzinātāja Indra Upīte-Dambīte. Izmantojot konkursā iegūto balvu, skolēni saulainā septembra dienā devās iepazīt Liepāju un tās apkārtni. Vispirms tika piestāts Saldus novada “Airītēs”, kur atrodas piemiņas vieta pulkvedim Oskaram Kalpakam. Muzeja ekspozīcija atspoguļo pulkveža Oskara Kalpaka personību un apskata viņa darbību Pirmā pasaules kara laikā un Latvijas Atbrīvošanas cīņās. Pie muzeja izveidota atraktīva militāro spēju pārbaudes “Spēka taka”, kurā skolēni pierādīja sevi izveicībā, sadarbošanās prasmē un precizitātē.

Nākamais pieturas punkts bija Liepājas Karosta. Tā ir nocietinājumu sistēma, kas būvēta cara laikā. Līdz 1994. gadam tā bija slēgta militāra teritorija. Ekskursijas vadītāja skolēnus iepazīstināja ar cietoksni, kas tika būvēts 19. gadsimta beigās, lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi iespējamā ienaidnieka uzbrukuma gadījumā ; Redānu – Liepājas cietokšņa sastāvdaļu, kur 1919. gada novembrī norisinājās cīņas ar bermontiešiem, lai nosargātu Latvijas neatkarību; Svētā Nikolaja Jūras katedrāli, kas ir viens no Karostas simboliem, 1800 metru garo Ziemeļu molu, kas aizsargā Liepājas ostas akvatoriju no Ziemeļrietumu vējiem un Ūdenstorni, kas slejas pār Karostu 37 metru augstumā un tika uzcelts 20. gadsimta sākumā, lai nodrošinātu Karostu ar svaigu ūdeni.

Īpaši skolēni gaidīja iespēju pabūt Karostas cietumā jeb virssardzē. Tas ir vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā. Cietums, no kura neviens nekad nav izbēdzis. Ēka celta ap 1900. gadu un līdz pat 1997. gadam kalpojusi kā militārpersonu disciplinārsodu izciešanas vieta. Jau kopš pirmajiem gadiem tā ir bijusi drūma vieta cilvēku likteņu salaušanai un brīvā gara apspiešanai. Skolēni atzina, ka arī šobrīd nav vienkārši to visu vienkārši vērot, bet katrs kaut nedaudz varēja izjust stingro disciplīnu.

Pēc skarbās vēstures pilsētā ekskursantus sagaidīja majestātiskā koncertzāle “Liepājas Dzintars”. 2015. gadā atvērtā ēka izceļas ar izcilo akustiku, laikmetīgo ēkas arhitektūru un daudzfunkcionalitāti. Esot Liepājā, tika apmeklēta arī Latvijas mūziķu Slavas aleja un apskatītas 39 plāksnes ar mūziķu plaukstu atlējumiem bronzā un 12 plāksnes ar populārām latviešu mūzikas grupām.

Atvadoties no Liepājas, ceļš aizveda pie vides objekta un satikšanās vietas “Spoku koks”, kas veltīts latviešu leģendārajai rokgrupai “Līvi”. “Spoku koks” ir iespaidīgs sešus metrus augsts koks, kas veidots no 4000 metāla stienīšu. Ap koku izliktajā bruģī var saskatīt “Līvu” populārāko dziesmu nosaukumus, bet koka zaros ir paslēpti piecu mūzikas instrumentu apveidi. Koka stumbra pamatnē ir iegravēti aizsaulē aizgājušo grupas dalībnieku vārdi. Ekskursija noslēdzās Zilā karoga pludmalē, vērojot, kā sāk rietēt jūrā saule.

Informāciju sagatavoja:
2019./2020. mācību gada 9.b klases audzinātāja
Indra Upīte-Dambīte


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi