×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-11-23
Mobilais ganāmpulks Siguldas novadā noganījis 53 hektārus dabisko zālāju

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks šogad naski strādājis, atjaunojot dabiskās pļavas Siguldas novada teritorijā. Govis ar teļiem darbojās gan Klauku līcī un Lauru pļavā, gan Balonu pļavā un teritorijā pie Lorupes grīvas. Kopumā Siguldas apkaimē mobilais ganāmpulks šogad ir noganījis 7 dabiskos zālājus 53 hektāru platībā. Lielākā daļa no tām ir Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārraudzībā esošas valsts pļavas, bet vairāk nekā 17 hektāri pieder privātajiem zemju īpašniekiem.

Dabisko pļavu atjaunošanas projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks, kurš darbojas jau trešo gadu, ir izveidots, lai ar noganīšanu atjaunotu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās iekļautus aizsargājamos zālāju biotopus. Klauku līcī tas palīdzēja atjaunot unikālās parkveida pļavas un ganības, bet Melnajos krastos un Strēlniekos – sugām bagātas ganības un ganītas pļavas. Balonu pļavā un teritorijā pie Lorupes grīvas mobilais ganāmpulks atjaunoja gan sausus zālājus kaļķainās augsnēs, gan mēreni mitras pļavas.

Klauku līcī parkveida ainavas atjaunošanu DAP uzsāka jau pirms vairākiem gadiem, izcērtot daļu un teritorijā saaugušajiem kokiem un krūmiem. Klauku līcī, kā arī Balonu pļavā, Lauru pļavā pie Nurmižu rezervāta un Lorupes grīvas kreisā krasta pļavā mobilais ganāmpulks ganījās gan šogad, gan arī pirms gada. Taču virknē Siguldas pļavu tas darbojās pirmo reizi.

Tā kā Klauku Līci, Melnos krastus, kā arī Balonu un Lorupes grīvas kreisā krasta pļavas šķērso gājēju takas, ar mobilā ganāmpulka gotiņām šovasar iepazinās daudzi Siguldas teritorijas iedzīvotāji un apmeklētāji.

GrassLIFE mobilā ganāmpulka uzdevums ir noganīt tās dabiskās pļavas, kuras ir sarežģīti apsaimniekot. Noganīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā tām palīdzēt atgūt augu sugu daudzveidību, pļavu puķu krāšņumu un pildīt to ekoloģisko funkciju – būt par mājvietu augiem un dzīvniekiem, saglabāt augsnes veselību un ainavas skaistumu. Projekta mērķis ir palīdzēt Latvijā saglabāt vērtīgās un izzūdošās dabiskās pļavas – atjaunot tās, un veicināt tajās dabai draudzīgu saimniekošanu.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi