×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-12-08
Apkopoti priekšlikumi pēc semināra par videi draudzīgu saimniekošanu

4. decembrī tiešsaistes platformā “Zoom” notika seminārs “Saimniekošana videi draudzīgā saimniecībā”, ko organizēja Siguldas novada pašvaldība un SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Siguldas nodaļa/Pierīgas konsultāciju birojs. Semināra laikā notika diskusija, meklējot praktiskus risinājumus, lai mazinātu augu aizsardzības līdzekļu ietekmi uz vidi, lai līdzās varētu pastāvēt dažādi saimniekošanas modeļi lauksaimniecībā.

Seminārā piedalījās vairāk nekā 60 dalībnieku, kuri izteica šādus priekšlikumus:

  • rast iespēju vienoties kopējā pētījumā par augsnes stāvokli lauksaimniecības zemēs;
  • atbalstīt konsultējošās institūcijas, t.sk. izglītojošu pasākumu organizēšanu, lai sekmīgi varētu saimniekot, jo liela loma ir zināšanām;
  • lauksaimniekiem un biteniekiem abpusēji sadarboties informācijas apmaiņā. Izveidot neatkarīgu ekspertu komandu, lai apzinātu esošo situāciju pašvaldības teritorijā, kā arī izveidot elektronisku augu aizsardzības līdzekļu aprites sistēmu, kurā pieejama informācija par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu konkrētā laukā un arī informācija par bišu novietņu atrašanās vietām;
  • Pierīgas konsultāciju biroja darbības teritorijās noskaidrot lauksaimnieku viedokli –iespēju veidot aizsargjoslas jeb buferjoslas ap apdzīvotām vietām, kurās nelietotu augu aizsardzības līdzekļus.
  • tāpat domapmaiņas laikā izskanēja aicinājums sākt katram ar sevi, ar savas rīcības, savu prioritāšu izvērtējumu, tad skatīties tālāk, uz kurieni virzīties, lai izvērtētu zaļo ideju iedzīvināšanu lauksaimniecībā.

Atgādinām, ka semināra “Saimniekošana videi draudzīgā saimniecībā” galvenās tēmas bija par videi draudzīgu saimniekošanu Siguldas novadā, kā arī par to, kā apsaimniekojam lauksaimniecības zemes, kā izvēlētā saimniekošanas metode ietekmē augsni. Tika aplūkota informācija arī par bioloģiskās un konvenciālās produkcijas pašizmaksu, par to, cik var nopelnīt katrā no saimniekošanas shēmām. Eksperti dalījās viedoklī arī par rīcības plānu augu aizsardzības līdzekļu ilgtspējīgai izmantošanai un par bitēm un augu aizsardzības līdzekļu lietošanu praksē.

Seminārā piedalījās Siguldas novada pašvaldības darbinieki; ar prezentācijām piedalījās SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Pierīgas konsultāciju biroja vadītāja Kristīne Ragaine-Volnianko, Ekonomikas nodaļas konsultants Kristaps Vītols un Raivis Andersons, Valsts augu aizsardzības dienesta Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle un Augu aizsardzības departamenta Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande, kā arī Latvijas Biškopības biedrības konsultants un pētnieks Valters Brusbārdis.

Papildus tam, turpinoties darbam pie Gaujas nacionālā parka teritorijas apsaimniekošanu, ikvienam ir iespēja iesaistīties diskusijā saistībā ar Gaujas nacionālā plāna apsaimniekošanas plāna izstrādi, sūtot priekšlikumus par tā teritorijas apsaimniekošanas nosacījumiem SIA “Estonian, Latvian & Lithunian Environment” (gauja@environment.lv). Tikmēr pašvaldība turpina apkopot viedokļus un veicināt sadarbību lauksaimniecības uzņēmumu starpā.

Informāciju apkopoja:
Siguldas novada pašvaldības 
Īpašumu un vides pārvaldības nodaļas galvenā lauku attīstības speciāliste
Ineta Eriksone
Tālrunis: 67800955
e-pasts: ineta.eriksone@sigulda.lv


© www.sigulda.lv


Pasākumi