×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-12-10
Darbinieku un darba devēju iesaiste Covid-19 saslimušā noteikšanā

Neskatoties uz to, ka katrs cenšamies rūpēties par sevi un apkārtējiem, mums ir jābūt zinošiem un modriem situācijās, kad vīruss var skart arī kādu no mums. Ja ir diagnosticēta saslimšana ar Covid-19, ar personu telefoniski sazināsies ģimenes ārsts un sniegs norādījumus turpmākajai ārstēšanai. Saziņā ar ģimenes ārstu jāsniedz pēc iespējas precīzāka informācija par savu veselības stāvokli un jāpilda ārsta norādījumi. Vieglu simptomu gadījumā ārstēšanās notiek mājas apstākļos. Ja slimības simptomi ir smagi, tad pacients ārstējas stacionāri. Arī darba devēja iesaiste Covid-19 saslimušās kontaktpersonas noteikšanā ir liela, tādēļ svarīgi ievērot Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) izstrādātos noteikumus. Arī ģimenes locekļiem šāds gadījums var būt mulsinošs, tādēļ aicinām iepazīties ar tuvinieku rīcību, ja mājsaimniecībā ir saslimušais.

Ja ir saņemts pozitīvs testa rezultāts, gaidot epidemiologa zvanu, jāsagatavojas sarunai. Jāņem vērā: ja dienā ir 200–250 jauni Covid-19 pozitīvie gadījumi, epidemiologs piezvanīs 24–36 stundu laikā. Jautājumi, ko uzdos epidemiologs, ja būsi saslimis ar Covid-19, apskatāmi šeit. Tālāk darbinieks attālināti informē darba devēju par saslimšanu ar Covid-19. Epidemiologs vienlaikus informē darba devēju par saslimušo darbinieku.

Darba devējs apzina kontaktpersonas darba kolektīvā. Aizpilda tabulu ar kontaktpersonu sarakstu, kura pieejama SPKC tīmekļa vietnē (www.spkc.gov.lv/lv/darba-devejiem) un nosūta šo sarakstu SPKC uz e-pasta adresi dezurants.riga@spkc.gov.lv. Svarīgi ir sazināties ar visiem darbiniekiem, kuri ir kontaktpersonas.

Tāpat svarīgi atzīmēt, ka šiem darbiniekiem nekavējoties jādodas mājās ievērot karantīnu, jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai vienotos par medicīnisko novērošanu un nepieciešamības gadījumā saņemtu darbnespējas lapu. Ja vienojas ar darba devēju, var strādāt attālināti no mājām.

Secīgi epidemiologs pārbauda no darba devēja saņemto kontaktpersonu sarakstu, nodod informāciju par kontaktpersonām ievadīšanai portālā E-veselība.

Kritēriji kontaktpersonu noteikšanai darba vietā: jāvērtē divas pilnas dienas pirms darbinieks saslima ar Covid-19 (parādījās simptomi vai Covid-19 uzrādīja tests). Par kontaktpersonām nosaka tos darbiniekus, kuri:

  • ar saslimušo šajā laikā bija personīgā kontaktā tuvāk par 2 metriem un ilgāk par 15 minūtēm;
  • bijuši fiziskā kontaktā, piemēram, sarokojušies, apskāvušies u.tml;
  • bijis neaizsargāts tiešs kontakts, piemēram, saslimušais uzklepojis vai uzšķaudījis.

Svarīgi pieminēt, ka par kontaktpersonām jānosaka arī tie darbinieki, kuri kopā ar saslimušo bijuši slēgtā vidē, piemēram, darba telpā, koplietošanas vai sanāksmju telpā, uzgaidāmajā telpā ilgāk par 15 minūtēm.

Aicinām ikvienā darba vietā ievērot SPKC rekomendācijas personīgās higiēnas un profilakses pasākumus:

  • sekot savam veselības stāvoklim un nedoties uz darbu ar elpošanas ceļu infekcijas slimības pazīmēm (klepus, sāpes kaklā, paaugstinātā ķermeņa temperatūra);
  • bieži mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pirms ēšanas, pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;
  • ja nav iespējas nomazgāt rokas, nepieciešams dezinficēt rokas ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem;
  • izvairīties no pieskaršanās sejai (acīm, degunam un mutei) ar nemazgātām rokām;
  • izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas simptomi;
  • klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas;
  • tīrīt un dezinficēt virsmas un priekšmetus, kuriem bieži pieskaras cilvēki, ar sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem;
  • regulāri tīrīt un vēdināt telpas.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi