×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 4. maijs
Šodien sveicam: Vizbulīte, Viola, Vijolīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-02-16
Latvijas dzimtsarakstu sistēmai – 100; Siguldā nodaļa izveidota pirms 95 gadiem

18. februārī Latvijas dzimtsarakstu sistēmai apritēs simt gadu. Šajā zīmīgajā datumā notiks Latvijas dzimtsarakstu simtgadei veltīts tiešsaistes dievkalpojums no Rīgas Doma baznīcas, kurā Tieslietu ministrija godinās dzimtsarakstu sistēmas darbiniekus. Dievkalpojuma tiešraidi būs iespējams vērot ikvienam interesentam Tieslietu ministrijas Youtube kanālā 18. februārī plkst. 16.00.

Dzimtsarakstu nodaļas Latvijā sāka darboties no 1921. gada 18. februāra, kad Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste izsludināja likumu “Par civilstāvokļa aktu reģistrāciju”. Par paraugu Latvijas dzimtsarakstu sistēmas normatīvās bāzes izveidei tika ņemti citu Eiropas valstu likumi, sevišķi Šveices 1907. gada Civilkodeksa normas par civilstāvokļa aktu reģistrāciju, kas noteica, ka par šo jomu ir atbildīga valsts.

Mīlētākajā pilsētā – Siguldā – Dzimtsarakstu nodaļa tika izveidota 1926. gada 6. novembrī. 2003. gada 1. augustā darbību sāka Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa, apvienojot Rīgas rajona Siguldas pilsētas, Siguldas pagasta, Cēsu rajona Mores pagasta un vēlāk, 2009. gadā, arī Allažu pagasta dzimtsarakstu nodaļas. Kopš 2003. gada Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 4496 dzimšanas fakti, 3107 laulības un 3168 miršanas fakti.

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa laika gaitā ir izveidojusi arī vairākus pasākumus, kas kļuvuši par tradīciju daudziem novadniekiem. Siguldas novadā tur godā un cildina ģimeniskās vērtības, tāpēc, lai stiprinātu piederības sajūtu novadam, kopš 2012. gada tiek organizēts jaundzimušo godināšanas pasākums “Esmu dzimis Siguldas novadā”, kurā jaundzimušajiem tiek dāvinātas īpaši veidotas piemiņas medaļas. Savukārt no 2013. gada svinīgā un sirsnīgā “zelta kāzu” pasākumā tiek godināti tie pāri, kuri laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Par katru pāri tiek veidots viņu pirmās tikšanās un mīlestības stāsts, un dāvināta Latvijas Bankas izdota sudraba monēta “Sigulda”.

Sveicam svētkos kolēģus no Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļas!


© www.sigulda.lv


Pasākumi