×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-04
Latvijā konstatētās putnu gripas dēļ mājputni jātur slēgtās telpās

Latvijā konstatētās putnu gripas dēļ turpmāk mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī jāievēro citi papildu biodrošības pasākumi novietnēs, kurās tur mājputnus. Mājputnu turēšanas ierobežojumi, kā arī biodrošības pasākumi attiecas uz pilnīgi visām mājputnu saimniecībām, tostarp tādām, kurās tiek turēti tikai viens vai divi mājputni.

Līdz pastiprinātu biodrošības pasākumu atcelšanai atkarībā no putnu gripas epidemioloģiskās situācijas Latvijā un tuvākajās kaimiņvalstīs noteikti šādi ierobežojumi:

  • mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot to kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Par slēgtu telpu uzskatāma kūts vai vieglākas konstrukcijas būve, kura no augšas un sāniem ir pietiekami labi pasargāta no savvaļas putnu, īpaši ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanas mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai. Tā var būt slēgta nojume vai ar smalku sietu norobežota telpa, ko sedz drošs, ūdensizturīgs jumts;
  • netiek veikta izbraukuma tirdzniecību ar mājputniem un inkubējamām olām;
  • nevar piedalīties tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos ar mājputniem; to norise ir aizliegta;
  • neizmantot putnu dzirdināšanā virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni;
  • jānodrošina, ka darbiniekiem ir darba vai maiņas apģērbs un apavi, kurus lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība. Galvenie vīrusa pārnesēji un izplatītāji ir savvaļas putni, īpaši ūdensputni. Mājputni var inficēties, kontaktējoties ar inficētiem savvaļas putniem, uzņemot vīrusu ar barību vai ūdeni, kā arī uzturoties inficētā ārējā vidē. Vīrusu var izplatīt arī ar aptraipītu aprīkojumu, olu kastēm, transportlīdzekļiem, apaviem un apģērbu, pakaišiem un citiem priekšmetiem.

Putnu gripa ir īpaši bīstama, jo, ja kaut viens mājputns saimniecībā saslimst ar putnu gripu, slimības apkarošanas procesā būs jālikvidē un jāiznīcina pilnīgi viss mājputnu ganāmpulks. Tāpat ap saimniecību 3 kilometru rādiusā tiks noteikta aizsardzības zona un 10 kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Tas nozīmē, ka visām kaimiņu saimniecībām un uzņēmumiem, kas ietilpst šajā teritorijā, būs ierobežojumi mājputnu un no tiem iegūtu produktu tirdzniecībai un pārvietošanai.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina, ka mājputniem pat tad, ja tiek turētas tikai pāris vistas, jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā. Tikai tad, ja mājputni būs reģistrēti, slimības uzliesmojuma gadījumā, novietnes īpašnieks varēs pretendēt uz zaudējumu kompensāciju.

Ja mājputniem novērotas slimības pazīmes – mājputni atsakās no barības un ūdens, ir samazinājusies dējība vai novērojama putnu mirstība –, nekavējoties par to jāziņo veterinārārstam un PVD, kas veiks pārbaudes, lai pārliecinātos, ka ganāmpulku nav skārusi putnu gripa.

Lai pasargātu mājputnus no saslimšanas ar putnu gripu, PVD aicina ievērot dažādus drošības pasākumus visu gadu:

  • ierobežot nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanas vietām;
  • ievērot higiēnas pasākumus, veicot darba pienākumus (mazgāt rokas ar ziepēm un karstu ūdeni, dezinficēt apavus un rokas);
  • glabāt mājputnu barību un pakaišus savvaļas putniem nepieejamās vietās;
  • mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizēt iekštelpās vai norobežotā teritorijā, nepieļaujot savvaļas putnu piekļūšanu;
  • ziņot praktizējošam veterinārārstam vai PVD par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu.

PVD aicina arī ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem vai vairākiem vienkopus (vairāk par 3–5) mirušiem savvaļas putniem, zvanot uz PVD uzticības tālruni-automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi