×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-22
Siguldas novada Goda novadnieks Jānis Raslavs atzīmē 80 gadu jubileju

Šodien, 22. martā, 80 gadu jubileju svin Jānis Raslavs – Siguldas novada Goda novadnieks, kas ir Latvijas mēroga autoritāte mūzikā, jo īpaši pūtēju orķestru pasaulē. Savā 60 gadus garajā darba mūžā viņš darbojies kā mūzikas pedagogs, pūtēju ansambļa un orķestra vadītājs, diriģents, trompetists un skaņdarbu aranžētājs. Šodien J. Raslavam pasniegts arī Latvijas Nacionālā kultūras centra goda raksts par ilggadēju ieguldījumu pūtēju orķestru popularizēšanā, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un Siguldas novada kultūrvides veidošanā.

Pirmā nozīmīgā pieturvieta mūzikas pasaulē Jānim Raslavam bijusi Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskola, kur apgūta trompetes spēle, vēlāk izglītība trompetes specialitātē turpināta arī Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijā – tagadējā Mūzikas akadēmijā. Tomēr jau tolaik bijis skaidrs, ka liela viņa kaislība ir arī diriģēšana. Diriģenta statusā pirmo reizi orķestra priekšā Jānis Raslavs stājies līdz ar mūzikas vidusskolas beigšanu 1960. gadā, un tas ir bijis Rīgas rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju orķestris Siguldā. No 1962. līdz 1975. gadam viņš vadījis estrādes orķestri “Sigulda”. Pāris gadus vēlāk šis kolektīvs uz laiku pārtrauca darbību, bet J. Raslavs izveidoja orķestri “Satezele”. Gan “Sigulda”, gan “Satezele” savulaik ieguvuši arī Tautas kolektīva goda nosaukumu. Pēc orķestra “Satezele” darbības beigām 1996. gadā J. Raslavs ķērās pie bigbenda atjaunošanas, kas nu jau tika saukts par “Satezeli”. 2002. gadā bigbends mainīja gan vadītāju, gan nosaukumu, bet Jānis Raslavs no šī brīža visus savus radošos spēkus ir veltījis 2000. gada rudenī izveidotajam pūtēju ansamblim “Sigulda”, kas šoruden sāka savu 20. darba sezonu.

Viņa vadīto kolektīvu dalībnieki atzīst, ka Jānis Raslavs ir unikāla parādība pūtēju orķestru mūzikā ar savu “vecās skolas” disciplīnu un darba metodēm, kas notur pūtēju orķestru skanējuma latiņu augstā līmenī. Jānim Raslavam ir arī savs pūtēju orķestra mūzikas aranžējuma rokraksts. Viņš ir viens no retajiem diriģentiem, kas notis joprojām pieraksta ar zīmuli un smalkā rakstā, tādējādi norūdot savu mūziķu možumu un disciplinējot vairāk trenēties individuāli.

Neskaitāmi liels ir ne tikai orķestrantu skaits, kurus Raslavs vienojis mūzikā, bet arī viņa audzēkņu skaits, kam mācīta gan trompetes, gan citu pūšamo instrumentu spēle.

Jau kopš 1962.gada Jānis Raslavs uzsācis savas pedagoga gaitas Siguldas bērnu mūzikas skolā, vēlāk bijis mācībspēks arī Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā, Rīgas Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, Rīgas 6. vidusskolā, Vangažu mūzikas un mākslas skolā, Inčukalna mūzikas skolā, Inčukalna novada mūzikas un mākslas skolā, kur viņš joprojām ir viens no pedagogiem.

Jāņa Raslava audzēkņi nereti plūkuši laurus dažādos mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu konkursos. Tāpēc nav pārsteigums, ka viņu skolnieku vidū ir tādas personības Latvijas mūzikā kā Māris Briežkalns, Andris Muižnieks, Edgars Švembergs un citi.

Jāņa Raslava milzīgā atdeve darbam un mīlestība pret mūziku novērtēta arī Latvijas mērogā – viņš vairākkārt bijis Vispārējo latviešu Dziesmu svētku pūtēju orķestru virsdiriģents.

Par ieguldījumu Siguldas novada mūzikas dzīves kopšanā J. Raslavam piešķirts arī Siguldas novada pašvaldības domes augstākais apbalvojums “Siguldas novada Goda novadnieks 2017”.

Siguldas novada pašvaldība sveic Jāni Raslavu 80 gadu jubilejā un vēl neizsīkstošu enerģiju un veselību!

Youtube

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi