×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-05-11
Nākotnes laboratorijā apskatāma kinētiskā skulptūra “Tumšredzis”

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā esošajā koprades laboratorijā “Nākotne” līdz 25. maijam apskatāma kinētiskā skulptūra “Tumšredzis”, kuru radījis Gatis Kreicbergs un Johanna Lohrengela. Tā ļauj apmeklētājam ieskatīties, kāda nākotne mūs sagaida un kā varam palīdzēt saglabāt zemeslodi nākamajām paaudzēm, aktualizējot jautājumu par to, kādu iespaidu uz vidi atstāj cilvēki, radītā infrastruktūra un tehnoloģijas un kādu pasauli mēs atstājam nākamajām paaudzēm, par ko šobrīd ļoti daudz var dzirdēt arī no zinātniekiem.

“Tumšredzis” ir eksperimentālais mākslas projekts, kas pilnībā izgatavots no atkritumiem un kurā tiek pētītas iespējamās atkritumu krīzes sekas, kurā šobrīd atrodamies.

Šī skulptūra ir radusies no ledusskapja, dažām caurulēm, koksnes pārpalikumiem un atmiņām par vecām lietām. Tā, līdzīgi kā zīlnieks, attēlo vīzijas par iespējamo nākotnes noslīkšanu atkritumos un prognozē, ka paši esam savas nākotnes zagļi, ja steidzīgi nemeklēsim risinājumus. Ar labiem nodomiem un ieteikumu sarakstu “Tumšredzis” aicina novērotāju apstāties un domāt par savu radīto atkritumu daudzumu. Skatoties caur durvju actiņu un griežot riteņus skulptūras malās, tiek atklāti četri scenāriji:

  • kā mēs uzskatām, kā pasaule izskatās;
  • kā pasaule patiesībā izskatās;
  • kā pasaule varētu izskatīties;
  • kā vēl pasaule varētu izskatīties.

Pasaule slīkst atkritumos. Cilvēki noslīcina pasauli atkritumu tvertnē. Globālās klimata pārmaiņas un plaša mēroga bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, strauji augošais atkritumu daudzums, pārražotie produkti, tehnika un apģērbi, kas drīz tiek izmesti atkritumos. Šie ir jautājumi, ar kuru sekām nāksies cīnīties nākamajām paaudzēm. Eiropas Savienībā tikai 40% atkritumu tiek atkārtoti pārstrādāti, liela atkritumu daļa tiek izgāzti vai sadedzināti videi nedraudzīgā veidā. Pēc “Eurostat” datiem, situācija Latvijā nav labāka – otrreiz pārstrādāti tiek tikai 20% atkritumu.

Skulptūra “Tumšredzis” tika izstrādāta kā daļa no starptautiskā WasteArt projekta, kuru koordinēja Vides Risinājumu Institūts.

Gatis Kreicbergs (LV) ir viens no Eiropā pieredzējušākajiem “ērmriteņu” ražotājiem un ir KreicBike pasūtījuma velosipēdu studijas dibinātājs. Gatis ir veidojis velosipēdus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī lielas kinētiskas skulptūras no tērauda, koka un atkritumiem.

Johanna Lohrengela (DE/LV) ir ilustratore, stāstniece, rakstniece un mākslas aktīviste. Lielākā daļa viņas darbu ir saistīti ar cilvēka un dabas attiecībām, un tos bieži iedvesmo dzīvošana Smiltenes novada permakultūras kopienā “Atvērtā Saimniecība Zadiņi”.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi