×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-06-18
Šovasar tiks uzsākta zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveide

Attīstot Siguldas novada atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kā arī domājot par videi un sabiedrībai kopumā draudzīgu risinājumu, Siguldas novada pašvaldība šovasar uzsāks zaļo atkritumu kompostēšanas laukuma izveidi Siguldas pagasta “Kreiļos”. Tajā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot bioloģiskos atkritumus – lapas, zarus, nopļauto zāli, augus, bojātus augļus – tādējādi mazinot zaļo un dārza atkritumu dedzināšanu, kas pavasarī un rudenī nereti piesārņo pilsētu un vidi ar kaitīgiem dūmiem. Dabīgā, videi nekaitīgā veidā iegūtais komposta materiāls tiks izmantots novada apzaļumošanas darbos – parkos, skvēros, puķudobēs.

Patlaban ir noslēdzies iepirkums par kompostēšanas laukuma būvniecību un tuvākajā laikā tiks noslēgts līgums ar iepirkuma konkursa uzvarētāju SIA “Vianova” un uzsākti izbūves darbi.

Plānoto darbu laikā paredzēta asfaltēta laukuma izveide pushektāra platībā, ko norobežos žogs un apstādījumu josla, elektroapgādes un apgaismojuma tīkla izveide, kā arī lietus un ūdens kanalizācijas izveide.

Zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveide tiek veikta projekta Nr. 5.1.2.1/20/A/001 “Zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveide Siguldas novadā” ietvaros. Projekts tiek īstenots 2014.–2020. gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt dažāda veida atkritumu izmantošanu, pārstrādi un reģenerāciju” 5.2.1.2. pasākuma “Atkritumu pārstrādes veicināšana” ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 615 537,82 eiro ar PVN. Kohēzijas fonda finansējums ir 107 625,00 eiro ar PVN, pašvaldības finansējums ir 507 912,82 eiro ar PVN.

Iepriekš esam ziņojuši, ka iecere par zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveidi attīstīta un virzīta vairāku gadu garumā. Jau 2017. gadā Siguldas novada pašvaldība aicināja novadniekus paust viedokli par zaļo atkritumu laukuma izveidi. 2018. gadā organizēta publiskā apspriešana. Ņemot vērā būvniecības apjomīgās izmaksas, kā arī liegumam pašvaldībām kreditēties no Valsts kases, pašvaldībai nebija iespēju par saviem līdzekļiem atkritumu laukumu izbūvēt. Līdz šim zaļos atkritumus iedzīvotāji vai nu glabā pie privātmājām izveidotās komposta kaudzēs, vai izmanto iespēju divas reizes gadā zaļos atkritumus bez maksas nodot Siguldas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā “Jumis”.

Kompostēšanas tehnoloģija ir videi piemērotākā un arī ilgtspējīgākā zaļo un dārza atkritumu apsaimniekošanas metode. Kompostēšanas laukumi ir videi droši, to apkārtnē nav jūtamas nepatīkamas smakas un tie nerada neērtības apkaimes iedzīvotājiem.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi