×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-08-26
Siguldā par 60% palielinājies bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits

Neskatoties uz to, ka Sigulda ir pilsēta, kurā daudziem iedzīvotājiem ir plašas iespējas pie mājas veidot komposta vietas, tādējādi nošķirojot pārtikas un zaļos dārza atkritumus no kopējās sadzīves atkritumu masas, arvien vairāk cilvēku izvēlas arī individuālos risinājumus šo atkritumu šķirošanai. Kā liecina vides apsaimniekošanas uzņēmuma Siguldas pilsētas SIA “Jumis” pēdējie dati, speciālos konteinerus bioloģisko atkritumu šķirošanai Siguldā šobrīd izmanto jau 106 mājsaimniecības, kas ir par teju 60% vairāk nekā šā gada sākumā.

Lielākā daļa bioloģisko atkritumu šķirotāju Siguldā ir privātmāju iedzīvotāji – 79 klienti, taču arī virkne daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāju tieši šogad izvēlējušies par labu pārtikas un zaļo dārza atkritumu šķirošanai starp savu ēku iedzīvotājiem – kopumā šobrīd to īsteno jau 22 daudzdzīvokļu namos. Savukārt starp juridiskajām personām bioloģisko atkritumu šķirotāju skaits vēl ir salīdzinoši zems – 6 klienti, tomēr ar tendenci palielināties.

Viens no bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas ieguvumiem ir tas, ka to izvešanas maksa ir zemāka nekā par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Ja vērtē, ka bioloģiskie atkritumi veido līdz pat 50% no kopējā atkritumu apjoma, tad, tos rūpīgi šķirojot, ietaupījums var būt acīmredzams. Īpaši, ņemot vērā to, ka ik gadu palielinās dabas resursu nodoklis par nešķiroto atkritumu noglabāšanu poligonā, kam turklāt nākamgad kāpums valstī tiek plānots vēl nebijušā apmērā.

Tiem iedzīvotāji, kuri vēl lemj par to, vai uzsākt bioloģisko atkritumu šķirošanu, vai pagaidām vēl māc šaubas, vai spēs darīt to pareizi, Siguldas pilsētas SIA “Jumis” informē, ka šķirot var sākt kaut vai ar tikai pāris konkrētiem pārtikas vai zaļo dārza atkritumu veidiem, piemēram, bojātiem augļiem un dārzeņiem, ziediem, augiem vai kafijas biezumiem. Tie, kuri procesā jūtas jau drošāk, var ķerties arī pie dažādiem ēdienu pārpalikumiem un citiem pārtikas atkritumu veidiem. Svarīgākais, ko atcerēties, konteinerā neievietot to, kas nevar dabiskā pūšanas procesā noārdīties – iepakojumus, tostarp maisiņus, akmeņus, lielus koka zarus, higiēnas preces, pelnus un ogles u.c. Tāpat vēlams neizmest šķidrumus, piemēram, ievārījuma burciņu saturu, kas, pirmkārt, uzkrātos konteinerā, kā arī vēlāk varētu iztecēt pilsētvidē.

Vairāk par pareizu bio atkritumu šķirošanu informācija pieejama šeit.

Tāpat Siguldas pilsētas SIA “Jumis” atgādina, ka šķirot bioloģiskos atkritumus ir iespēja ikvienam Siguldas iedzīvotājam. Speciālos konteinerus privātmāju iedzīvotāji var pieteikt, rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv, savukārt daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, vēršoties pie sava namu apsaimniekotāja. Tāpat zaļos un dārza atkritumus nodot dalīti var arī šķirošanas laukumā “Zemdegas”.

 

Plašāka informācija par Siguldas pilsētas SIA “Jumis” piedāvātajām bioloģisko atkritumu šķirošanas iespējām var iepazīties šeit. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji aicināti sazināties ar klientu centru, rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv vai zvanot pa tel. 26112288.

 

Informāciju sagatavoja:
Alise Zvaigzne
AS “Eco Baltia”
Sabiedrisko attiecību speciāliste


© www.sigulda.lv


Pasākumi