×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-09-20
25. septembrī Turaidas muzejrezervātā notiks “Somugru diena 2021”

25. septembrī no plkst. 12.00 līdz 18.30 Turaidas muzejrezervātā notiks “Somugru diena 2021”, kuras daudzveidīgās aktivitātes būs veltītas ražas tematikai. Šīs dienas laikā ražas tēma tiks akcentēta sarunās, stāstos, amatu prasmju demonstrējumos, dziesmās, dejās, kā arī Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijās. Tāpat svētkos varēs iepazīt lībiešu, igauņu, somu, ungāru, mariešu, udmurtu un votu kultūru saistībā ar rudens ražas tematiku. Sarīkojuma norises vadīs Turaidas muzejrezervāta darbinieki un Rīgas Latviešu biedrības biedri Rozīte Katrīna Spīča, Ernests Spīčs, Aiga Auziņa.

No plkst. 12.00 līdz 13.00 tiks sagaidīti dalībnieki, cienāti ar pusdienām, iepazīstināti ar izstādēm: biedrības “Randalist” mākslas plenēra “Līvzeme 2021” gleznu izstādi, informatīvo izstādi “Satezeles pilskalna stāsts”, kā arī ar Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmetiem, kas saistīti ar ražas tematiku lībiešu kultūrā. Apmeklētājus tematikā ievadīs amatu prasmju demonstrējumi – labību kulšana ar spriguļiem, graudu malšana ar graudberzi, Miķeļdienas bizes pīšana, kā arī muzicēšana un vārdu spēles.

No plkst. 13.00 līdz 16.00 uzrunas teiks somugru tautu – Igaunijas, Somijas, Ungārijas – vēstnieki Latvijā, pārstāvji no igauņu asociācijas “Fenno Ugria”, Rīgas Latviešu biedrības un citi.

Savukārt Latviju pārstāvēs Turaidas muzejrezervāta pētnieks, vēsturnieks Guntis Zemītis ar ziņojumu “Karotāji, tirgotāji vai zemnieki? Turaidas lībieši 12.–13. gadsimtā”. Sarīkojumā varēs iepazīties arī ar mariešu kino režisora Alekseja Aleksejeva stāstīto par dokumentālās filmas “Ražas svētki” veidošanu un noskatīties tās fragmentus.

Folkloras programmas svētkos sniegs lībiešu dziesmu ansamblis “Līvlist”, folkloras draugu kopa “Skandinieki”, Latvijā dzīvojošais somu mūziķis Marko Ojala (attālināti), kā arī votu valodā dziedošais ģimenes ansamblis “Maaväči”.

No plkst. 16.00 līdz 17.00 Rīgas Latviešu biedrības “Danču muzikantu” vadībā varēs izdejot lībiešu, igauņu, ungāru, udmurtu un mariešu tautu deju soļus.  

No plkst. 17.30 līdz 18.30 ikviens varēs iepazīt ekspozīciju “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, kā arī izstaigāt “Lībiešu taku”, ieraugot lībiešu kultūru no cita rakursa – caur dabas objektiem, uzdevumiem dabā un gūt paplašinātu informāciju, izmantojot QR kodu. Dodoties 800 metru garajā takā, ieteicams doties ar tūrisma apaviem, kas piemēroti pārgājieniem.

Sarīkojums notiks brīvdabā, vēlams laika apstākļiem atbilstošs apģērbs. Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu, un personu apliecinošs dokuments. Sarīkojums darba valoda – angļu. Nepieciešams apstiprināt dalību, zvanot uz tālruņa numuru 29528421 vai 20277930, vai rakstot uz e-pasta adresi margita.poriete@turaida-muzejs.lv.

Ieeja – biļete Turaidas muzejrezervēta apmeklējumam.

“Somugru dienās” tiek aktualizēta Latvijas otras pamattautas – lībiešu – kultūra kontekstā ar citām somugru tautām. Tāpat šādi pasākumi latviešiem ļauj sajust tālo senču sakni un izprast lībisko, somugrisko kultūras izpausmēs. Šo svētku rīkošana tika aizsākta pirms astoņiem gadiem Rīgas Latviešu biedrībā 2014. gadā, sadarbojoties ar asociāciju “Fenno Ugria”.

Svētki Turaidas muzejrezervātā tiek organizēti, sadarbojoties ar iepriekšēju gadu sadarbības partneriem – somugru tautu valstu vēstniecībām Igaunijā, Somijā, Ungārijā un SIA “Metsa Forest” atbalstu.

 

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi