×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-10-28
Valsts meža dienests aicina veikt meža inventarizāciju

Valsts meža dienests aicina veikt meža inventarizāciju, ko, kā paredz Meža likums, īpašniekiem ir jāveic vismaz reizi 20 gados. Tāpat meža īpašnieki ir aicināti pārliecināties par iepriekš veiktās inventarizācijas derīguma termiņu, ja tas beidzies vai tuvojas beigām, veikt inventarizāciju un jaunos datus iesniegt Valsts meža dienestam. 20 gadi ir ilgs laika posms, un šādā laika periodā mežā var būt notikušas būtiskas izmaiņas, piemēram, šo gadu laikā mežu var būt skārušas vētras, lūzuši koki, mežu postījis ugunsgrēks, stādīts jauns mežs vai ir veikta cirte. Veicot inventarizāciju, īpašnieki var uzzināt aktuālo situāciju mežā un tā vērtību.

Noskaidrot sava meža inventarizācijas statusu var arī attālināti, vēršoties jebkurā Valsts meža dienesta mežniecībā, neatkarīgi no īpašuma atrašanās vietas.

Inventarizācija ir nepieciešama, lai veiktu atmežošanu – pārveidotu mežu citā zemes lietošanas veidā, piemēram, pārveidotu par lauksaimniecības zemi. Tāpat inventarizācija nepieciešama, lai saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, pretendētu uz valsts un Eiropas Savienības finansējumu vai līdzfinansējumu meža nozares atbalsta pasākumu realizācijā. Meža īpašniekiem jāņem vērā, ka saimniecisko darbību var veikt tikai tad, ja ir derīga meža inventarizācija. Bez tās nevarēs saņemt apliecinājumu koku ciršanai mežā. Izņēmums ir sauso, bojāto un vēja gāzto koku ciršana.

Meža inventarizācijas datus ņem vērā, aprēķinot arī nekustamā īpašuma nodokli. Ja inventarizācija ir spēkā, meža īpašnieks saņem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides par īpašumā esošajām jaunaudzēm un saimnieciskās darbības aprobežojumiem.

Iedzīvotāji ir aicināti meža inventarizācijas veikšanu jāplāno laicīgi, jo to nav iespējams veikt dažās dienās, tas var prasīt pat vairākus mēnešus. Lai to veiktu, ir brīvi jāizvēlas kāds no sertificētiem meža inventarizācijas veicējiem. Inventarizācijas darbus ir tiesīgas veikt tikai sertificētas personas. Meža inventarizācijas veicēju saraksts pieejams šeit. Sagatavotās meža inventarizācijas dati jāiesniedz Valsts mežu dienestam lēmuma pieņemšanai par meža inventarizācijas pievienošanu Meža valsts reģistram.

Valsts meža dienests aicina meža īpašniekus būt atbildīgiem un veikt pienākumus – aktualizēt sava meža inventarizācijas datus.

Vairāk informācijas par meža inventarizāciju var iegūt Valsts meža dienesta tīmekļa vietnē.

 

Informāciju sagatavoja:
Valsts meža dienesta
sabiedrisko attiecību speciāliste
Vineta Vilcāne


© www.sigulda.lv


Pasākumi