×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-11-05
Šonedēļ Siguldas novadā: virtuālā kultūra un izstādes koprades laboratorijās

Šajā nedēļas nogalē kultūras cienītāji ir aicināti mākslu un kultūru ievest savās mājās, izrādes un izstādes baudot tiešsaistē. Bet tie, kuri pēc attālinātās mācību vai darba nedēļas vēlas gūt iedvesmu svaigā gaisā, var doties pastaigās, kas ved gar Siguldas dzelzceļa staciju, lai aplūkotu tur eksponētās izstādes. Savukārt aktīvā dzīvesveida piekritēji var doties piedzīvojumos, kas ved caur Siguldas novada takām, bet literatūras cienītāji, kuriem pašlaik nav pieejama lasāmviela, to var atrast tiešsaistē vai izmantot pie Inčukalna bibliotēkas uzstādīto grāmatu saņemšanas pakomātu.

 

Svētdien, 7. novembrī

Krimuldas pagasta Ziemeļu, Sniķeru un Gaujas kapsētās notiks Mirušo piemiņas dienai veltīts Svecīšu vakars.

 

Izstādes

Koprades laboratorijās Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā interesenti aicināti baudīt literāro izstādi “Vārda pēc”, mākslinieces Vinetas Rungevicas akvareļus izstādē “20 rožukroņa noslēpumi” un izstādi “Skauti Latvijas armijā no 1919. līdz 1940. gadam”.

Izstāde “Vārda pēc” sniedz iespēju iepazīt autoru – Paula Bankovska, Guntara Godiņa, Andra Marta, Ivandes Kaijas, Edvīna Raupa, Anšlava Eglīša, Imanta Ziedoņa, Luīzes Pastores, Jāņa Sudrabkalna, Garlība Helviga Merķeļa, Valdas Moras, Leona Brieža, Doku Ata, Māras Ozolas, Arta Ostupa un Ingas Ābeles – darbus, tos izlasot vai, pie katra autora portreta noskenējot QR kodu, noklausoties paša autora vai citu ierunātus fragmentus.

Izstādē “20 rožukroņa noslēpumi” eksponēti mākslinieces Vinetas Rungevicas akvareļi. Pasaulē ir izgudroti dažādi ieroči, lai gūtu uzvaru pār ienaidniekiem, bet tie galu galā nes nāvi arī pašiem ienaidniekiem. Ir viens “ierocis”, kurš ik dienas visā pasaulē nes svētības. Rožukronis ir meditatīva lūgšana, kas aicina mums katrā noslēpumā pārdomāt kādu ar Jēzus un Marijas dzīvi saistītu notikumu.

Savukārt izstāde “Skauti Latvijas armijā no 1919. līdz 1940. gadam” ir par ciešo sadarbību starp skautu organizāciju un armiju. Tā stāsta par ievērojamākajiem skautu organizācijas darbiniekiem, kas saistīti ar Latvijas armiju.

 

Citas aktivitātes

Jaunais Rīgas teātris piedāvā tiešsaistē baudīt teātri. Ieraksti pieejami izrādei “Aspazija. Personīgi”, kura saņēmusi 2014./2015. gada teātra sezonas Spēlmaņu nakts balvu Gada sasniegums oriģināldramaturģijā, izrāde “Vectēvs”, kura 2008./2009. gada teātra sezonā novērtēta kā labākā izrāde pēc skatītāju balsojuma, kā arī izrāde “Otello”, kurā galvenā lomas varonis – aktieris Andris Keišs – ieguva Spēlmaņu nakts balvu “Gada aktieris”. Tāpat Jaunais Rīgas teātris piedāvā izrādes “Skolotājs Jāps un klase” ierakstu, kas piemērots bērniem un veidots pēc Žaka Frīnsa stāstu motīviem. Plašāka informācija par piedāvājumu apskatāma šeit.

Ģertrūdes ielas teātris šajā nedēļas nogalē aicina uz audio sajūtu izrādi “Grāmata zīme”, kas ir stāsts par laiku, kad Latvija 1940. gadā iestājās PSRS sastāvā un tika apturēti visi periodiskie izdevumi. Sajūtu teātra pamatā ir skatītāja iztēles un maņu – dzirdes, taustes, garšas, ožas un redzes – darbināšana. Plašāka informācija par piedāvājumu apskatāma šeit.

Lai ierobežojumi pilnajā laikā netiktu aizmirsts par mākslu, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina skatīties un klausīties stāstus par mākslas darbiem, tā dodoties virtuālajās mākslas tūrēs. Tāpat tiek piedāvāts apgūt jaunas iemaņas un iesaistīties tiešsaistes lekcijās, radošās nodarbībās, kas var noderēt ikvienam. Bet plašs izrāžu repertuārs tiek piedāvāts Latvijas sabiedrisko mediju platformā, kur vienuviet apkoptas vairākas labi zināmas izrādes, kuras tiešsaistē skatāmas bez maksas.

Aktīvie novada iedzīvotāji un viesi, ievērojot epidemioloģiski drošu vidi, aicināti doties kādā no Tūrisma informācijas centra izstrādātajiem maršrutiem, kas ļauj iepazīt novadā esošās vēsturiskās ēkas, Gaujas un citu upju krastus un meža taku līkumus. Maršruti piemēroti gan sarežģītu pārgājienu cienītājiem, gan mierīgām pastaigām.

Literatūras cienītāji aicināti izmantot E-grāmatu bibliotēku, kurā lasāmvielu atradīs dažādiem noskaņojumiem un interesēm, bet noderīgus materiālus studiju darbiem vai pētniecības veikšanai iespējams atrast Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālajā bibliotēkā. Tāpat grāmatas un citus izdevumus iespējams saņemt, izmantojot pie Inčukalna bibliotēkas uzstādīto grāmatu pakomātu, kas darbojas pēc līdzīga principa, kā visiem zināmie pakomāti sūtījumu saņemšanai.

 

Atgādinām, ka, dodoties dabas takās un pastaigās, jāievēro epidemioloģiski droša vide. Ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, dabas takas un objektus var apmeklēt individuāli vai vienas mājsaimniecības ietvaros. Tāpat atgādinām, ka līdz 15. novembrim jāievēro mājsēde, kas nozīmē, ka jau plkst. 20.00 jāatrodas dzīvesvietā. Šo iemeslu dēļ aicinām plānot savus tūrisma braucienus un pastaigas, lai neradītu nepatīkamas situācijas.

Vienlaikus informējam, ka Pašvaldības policija līdz 15. novembrim veiks pastiprinātu kontroli valstī noteiktās komandantstundās, kuras laikā ir jāuzturas savā dzīvesvietā. Ārpus mājsaimniecības atļauts atrasties tikai ar attaisnojošu iemeslu un tikai ar aizpildītu pašapliecinājumu.


© www.sigulda.lv


Pasākumi