×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-11-09
Lāčplēša dienā pieminēsim brīvības cīnītājus un svētku uguntiņas iedegsim individuāli

Tāpat kā citus gadus, arī šoreiz pieminēsim tos, kas atdevuši dzīvību par Latvijas brīvību, un gatavosimies svinēt Latvijas dzimšanas dienu. Šogad svētkos novadnieki aicināti doties nesteidzīgās pastaigās Latvijas karogu ieskautā pilsētvidē, kurā plīvo vairāk nekā 400 karogi, kā arī iedegt sveces vai gaismiņas savos māju logos un radīt svētku sajūtu sev apkārt. Piespraudīsim pie apģērba lentīti Latvijas valsts karoga krāsās, godinot brīvības cīņās kritušos un svinot Latvijas neatkarību!

Atzīmējot Lāčplēša dienu, 11. novembrī no plkst. 15.00 līdz 19.30 Siguldas pils kvartālā atmosfēru radīs svētku noformējums. Siguldas Jaunās pils augstākajā torņa smailē plīvos sarkanbaltsarkanais karogs un tumšās novembra debesis šķels gaismas stari. Pils akmeņainie mūri un ieeja kvartālā krāsosies karoga krāsās, bet dzīvā uguns simbolizēs mūžīgo piemiņu Latvijas varoņiem. Kā atgādinājums par mūsu senču drosmi, kvartālā skanēs Aleksandra Grīna romāna “Dvēseļu putenis” fragmenti Jaunā Rīgas teātra aktiera Andra Keiša lasījumā, kā arī karavīru dziesmu un gaismu saspēle.

Arī šajā gadā meklēsim Lāčplēša spēku un pašaizliedzību katrs sevī, līdz ar to pastaigājoties Siguldas pils kvartālā, lūdzam ievērot caurplūdes kustību – ienākšana pa pils vārtiem, bet mājupceļš gar brūzi un dīķi virzienā uz stāvlaukumu.

Arī Siguldas “S!” būs tērpies Latvijas karoga krāsās un Siguldas Svētku laukumā, kā arī Siguldas pils kvartālā saposies atgriezīsies tuvākajās dienās! Tāpat dažādā valsts svētku rotā tērpsies objekti citviet novadā. 11. novembrī no plkst. 16.00 līdz 19.30 uz Allažu pamatskolas sienas būs izveidota gaismas instalācija, ko varēs pagūt aplūkot arī no 16. līdz 18. novembrim. Savukārt Lāčplēša dienā pie Mores Tautas nama tiks izgaismotas latvju spēka zīmes un veidots simbolisks gaismas ceļš Mores kauju piemiņas parkā, bet no 11. līdz 18. novembrim pie izgaismotās Mores pamatskolas ēkas speciāli izveidotā vietā būs iespēja novietot un aizdegt svecītes. Līdz 30. novembrim Siguldas pagasta Kultūras nama ieeju rotā vides instalācija “Pacel acis Latvijai”. Tāpat svētku gaismiņas un ziedu kompozīcijas tiks izvietotas Siguldas pilsētas kapsētā, kur atdusas Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Žanis Ķincis, un Pirmā pasaules kara Latvijas brīvības cīņu brāļu kapos Zinātnes ielas un valsts autoceļa A2 krustojumā, kur apbedīti galvenokārt latviešu brīvības cīnītāji, kā arī daži Igaunijas armijas karavīri. Svētku noformējums rotās varoņu piemiņas vietas arī citviet.

Krimuldas pagastā piemiņas svecītes līdzās Latvijas karogam tiks iedegtas arī Reģu kalnā, bet pie Lēdurgas Kultūras nama skanēs karavīru dziesmas un degs piemiņas ugunskurs. Piemiņas svecītes tiks aizdegtas arī pie Latvijas patriotu zemūdenes “Ronis” komandkapteiņa Hugo Legzdiņa un Latvijas Armijas ģenerāļa, Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Hermaņa Buka kapavietām, Lēdurgas Padomju armijas kritušo brāļu kapos un pie pieminekļa nacionālajiem karavīriem, kur atdusas II Pasaules karā kritušie un bez vēsts pazudušie Lēdurgas nacionālie karavīri. Tāpat svētku laikā, no 11. līdz 22. novembrim, Lēdurgas ģimenes aicinātas piedalīties orientēšanās spēlē, kuras uzdevumus var saņemt Lēdurgas dendroparka informācijas centrā un Lēdurgas veikalos.

Inčukalna Vecajos kapos pie Kārļa Zāles pieminekļa, kas veltīts 1941. gada 4. jūlijā Raganas kaujā kritušajiem, būs izveidotas ziedu un gaismas dekorācijas, bet Inčukalna Vecā pasta logu iedegtās gaismiņas atgādinās par mūsu varoņu ticību, darbu un spēku. No plkst. 17.00 Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība dosies izbraucienā pa Inčukalna un Gaujas ciemu ielām, lai ar lāpām izrotātām automašīnām godinātu brīvības cīņās kritušos. Tāpat šodien tiks realizēta ideja, kura šajā gadā uzvarēja Siguldas novada jauniešu projektu konkursā un saņēma finansējumu, izvietojot svētku apgaismojumu pie Katoļu draudzes nama un uz mājas sienas Atmodas ielā 9, kas būs vislabāk redzams no Parka ielas puses, projicējot vēsturiskas Inčukalna fotogrāfijas. Inčukalna pagastā no 11. līdz 21. novembrim norisināsies orientēšanās spēle – viktorīna “Latvijas 103 gadi Inčukalnā”. Ar spēles noteikumiem varēs iepazīties 11. novembra plkst. 20.00 sociālo tīklu vietnē “Facebook” lapā “Inčukalna stāsti” un “Inčukalna Tautas nams”.

Mālpils pagasta centrā, brīvā dabā uz informatīviem stendiem, pieminot Latvijas Brīvības cīņās kritušos un atzīmējot Lāčplēša dienu, tiks eksponēta izstāde, kurā būs pieejama informācija par Brīvības cīņās kritušajiem un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem – mālpiliešiem. Blakus eksponētajai izstādei tiks izveidots piemiņas skvērs ar degošām svecītēm par godu kritušajiem. Savukārt Mālpils Kultūras centrs svētku laikā izgaismosies Latvijas valsts karoga krāsās. Papildus tam līdz 11. novembrim katru dienu sociālo tīklu vietnē “Facebook” lapā “Mālpils Kultūras centrs” tiek publicēta informācija par Brīvības cīņām un mālpiliešiem – Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem, ar kuriem aicināts iepazīties ikviens interesents.

Siguldas novada pašvaldība aicina novadniekus svētkus svinēt atbildīgi un ievērot valstī noteiktos ierobežojumus, lai apturētu vīrusa Covid-19 izplatību!

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi