×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-12-10
Informācija par mājokļa pabalstu

Siguldas novada Sociālais dienests informē, ka šogad trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, kas deklarētas Siguldas novadā, izvērtējot personu ienākumus, ir iespēja saņemt mājokļa pabalstu. Līdz šim iedzīvotāji varēja saņemt dzīvokļa pabalstu, kas paredzēja atbalstu tikai kurināmā iegādei vai apkures maksājumu daļējai segšanai, taču turpmāk, piesakoties mājokļa pabalstam, būs iespēja saņemt plašāku atbalstu ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai, tostarp īres maksas, siltumenerģijas vai elektroenerģijas rēķinu apmaksai.

 


Pabalsta apmēra noteikšana

Lai nodrošinātu, ka visas zemu ienākumu mājsaimniecības saņem mājokļa pabalstu, Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” ir noteikta vienota formula mājokļa pabalsta apmēra aprēķinam, ņemot vērā šādus izdevumus:

  • par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);
  • par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām;
  • ar telekomunikāciju pakalpojumiem un internetu saistītos izdevumus, kā arī izdevumus par ūdens skaitītāju uzstādīšanu un verifikāciju.

Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summu (109 eiro pirmajai personai un 76 eiro otrajai un katrai nākamajai personai) mājsaimniecībai un faktiskajiem izdevumiem un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. Mājokļa pabalstu piešķir uz trim kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā ir vismaz viena persona darbspējīgā vecumā, vai uz sešiem kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā nav nevienas personas darbspējīgā vecumā.

Savukārt mājokļa pabalsta apmēru cietā kurināmā iegādei aprēķina, ņemot vērā izdevumus par kurināmā iegādi, kā arī pārējos ar mājokļa lietošanu saistīto maksājumu rēķinos norādīto faktisko izdevumu summu, un piešķir vienu reizi kalendāra gadā.

Mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā. Pabalstu var izmaksāt gan skaidrā naudā (par kurināmā iegādi), gan arī veicot pārskaitījumu nama apsaimniekotajam vai pakalpojumu sniedzējiem.

Siguldas novada pašvaldība ir izstrādājusi saistošos noteikumus “Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”, kas stāsies spēkā no 2022. gada 1. janvāra, pieņemot labvēlīgākus nosacījumus mājokļa pabalsta saņemšanai, atbalsta apmēra formulā nosakot koeficientu 1,5 garantētā minimālā ienākuma sliekšņa summai mājsaimniecībai. Nosakot mājokļa pabalstam koeficientu, pabalsta apjoms palielināsies, un pašvaldības atbalstu ar mājokļa izdevumiem saistītu izdevumu apmaksai varēs saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības arī ar lielākiem ienākumiem.

Pabalsta saņemšana

Lai saņemtu mājokļa pabalstu, viena no mājsaimniecības pilngadīgajām personām vēršas pašvaldības Sociālajā dienestā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, un iesniedz:

  1. iesniegumu;
  2. darba devēja izziņu par darba samaksu par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā;
  3. izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā;
  4. visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem;
  5. dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu;
  6. dokumentus mājokļa pabalsta aprēķināšanai, kas apliecina ar mājokļa lietošanu saistītus izdevumus, kā arī uzrāda mājokļa lietošanu apliecinošus dokumentus (piemēram, īres līgumu), ja šādu dokumentu jau nav Sociālā dienesta rīcībā;
  7. citus dokumentus, ja tas ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai par sociālās palīdzības piešķiršanu vai trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanu.

Priekšnosacījums mājokļa pabalsta saņemšanai ir mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšana, sagatavojot iztikas līdzekļu deklarāciju, un mājokļa izdevumu apliecinošu rēķinu un cita veida pierādījumu uzrādīšana Sociālajā dienestā. Ārkārtējās situācijas laikā Sociālais dienests aicina visus dokumentus un iesniegumus ievietot pastkastītēs, kas atrodas pie visām Sociālā dienesta klientu apkalpošanas vietām novadā. Sociālais dienests var piešķirt mājokļa pabalstu, pamatojoties uz iepriekšējo iesniegumu un dokumentiem, ja tādi ir.

Papildu informācija pieejama Siguldas novada Sociālajā dienestā, zvanot uz tālruņa numuriem 67385298, 67800966, 67381454 vai rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv


Pasākumi