×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-12-30
Atskats uz Siguldas novadā paveikto 2021. gadā

Gada izskaņa ir laiks, kad paraugāmies uz paveikto, mērķiem, kas sasniegti, kurus turpinām realizēt, un izdarām secinājumus, lai noskaņotos jauniem sasniegumiem. Lai gan arī 2021. gads turpināja sniegt dažādus ierobežojumus un citus izaicinājumus, tomēr, neskatoties uz to, darbs pašvaldībā neapstājās, veicot gan ikdienas pienākumus, gan strādājot pie apkārtējās vides sakopšanas, pilnveidošanas un infrastruktūras uzlabošanas, tādējādi paaugstinot novada iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Šogad paveikti un realizēti dažādi nozīmīgi projekti, notikuši vērienīgi un skaisti pasākumi un citi notikumi, bet šobrīd aicinām kopīgi atskatīties uz nozīmīgākajiem darbiem un notikumiem, kas paveikti šī gada laikā.

 

Pārvalde

  • No 1. oktobra Siguldas novada pašvaldības administrācija uzsākusi darbu jaunajā struktūrā, administratīvi teritoriālās reformas rezultātā apvienojoties ar Krimuldas un Mālpils novadiem, kā arī Inčukalna pagastu. Lai gan pašvaldības administrācijā ir veiktas izmaiņas, iedzīvotājiem pašvaldības pakalpojumu saņemšana nemainās, tos joprojām var saņemt jau esošajās klientu apkalpošanas vietās.
  • 2021. gada janvārī Siguldas novada pašvaldības budžets bija vairāk nekā 27,5 miljoni eiro. Jaunizveidotā Siguldas novada budžets – vairāk nekā 63 miljoni eiro.
  • Sigulda jau ceturto reizi ieguvusi “Mīlētākās pilsētas” titulu Latvijā.
  • Siguldas novada pašvaldība pievienojusies izgaismošanas starptautiskai iniciatīvai “Global greening” un izgaismoja Gūtmaņalu zaļā krāsā, par to iegūstot britu laikraksta “The Guardian” novērtējumu.
  • Attīstoties pašvaldības pakalpojumu portāla e.sigulda.lv piedāvājumam, attālināti saņemamo pakalpojumu skaits pieaudzis līdz 40, kas nodrošina iespēju iedzīvotājiem pašvaldības pakalpojumus saņemt sev ērtā laikā un vietā. Īpaši svarīgi tas ir bijis Covid-19 pandēmijas laikā, kad iedzīvotāji šīs priekšrocības izmantojuši turpat par 70% biežāk nekā pērn.
  • Uzklausot iedzīvotāju un dažādu institūciju ieteikumus, veikti grozījumi Siguldas novada pašvaldības Teritorijas plānojuma dokumentā.
  • Siguldas novadā turpina pieaugt novadā deklarēto jaundzimušo skaits. 2021. gadā kopumā reģistrēti 369 mazie novadnieki – 196 zēni un 173 meitenes –, kuri svinīgā pasākumā “Esmu dzimis Siguldas novadā” tiek godināti ar īpašu piemiņas medaļu. 
  • Lai atbalstītu novadniekus un novada uzņēmējus, ārkārtējās situācijas laikā pašvaldība piešķīra nekustamā īpašuma nodokļa maksas atvieglojumus, atbrīvojumus no ielu tirdzniecības nodevām, paplašināja siltumapgādes izdevumu atbalsta saņēmēju loku un citus atbalsta veidus.
  • Pašvaldība ārkārtējās situācijas un attālinātā darba laikā organizējusi kopumā 53 attālinātā režīma komiteju un domes, kā arī ārkārtas domes sēdes.
  • Pašvaldība izstrādājusi trīs un vairāk bērnu atbalsta programmu ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem, kurā  var saņemt atbalstu izglītības, sporta un citās jomās, tostarp dažādas nodokļu un pakalpojumu atlaides.
  • Pabeigta “Siguldas novada Ilgtspējīgās attīstības stratēģija 2021.–2045. gadam” izstrāde. Izstrādes procesā notika iedzīvotāju aptauja, kurā piedalījās jaunizveidotā novada iedzīvotāji, tika organizētas arī trīs tikšanās, tostarp attālinātās, ar iedzīvotājiem un citiem ekspertiem.
  • Uzsākta “Siguldas novada Attīstības programmas 2021.–2027. gadam” izstrāde.
  • Pašvaldības dome no Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla un Latvijas Pašvaldību savienības saņēmusi atzinību un balvu par sieviešu uzņēmējdarbības veicināšanu.
  • Jau vairāk nekā 12 gadus tradicionāli oktobrī norisinās akcija “Dāvini ideju domei” un pašvaldības darbinieku attālinātās tikšanās ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un jauniešiem. Šogad akcijā kopumā saņemti 123 ierosinājumi no visām apdzīvotajām teritorijām.
  • Lai ietaupītu budžeta līdzekļus par saistošo noteikumu publikācijām, pašvaldības oficiālie paziņojumi un saistošie noteikumi tiek publicēti “Latvijas Vēstnesī”.
  • Pēc pašvaldības konta “Sigulda_aizrauj” sociālo tīklu vietnē “Instagram” uzlaušanas, uzsākta komunikācija jaunā kontā @siguldaaizrauj. Uzsākts darbs pie apvienotās tīmekļa vietnes www.sigulda.lv izstrādes.
  • Siguldas mobilo lietotni izmanto vairāk nekā 7 000 novada iedzīvotāju un pilsētas viesu.

Infrastruktūra, vide un investīcijas

  • Atklāta pārbūvētā un restaurētā Siguldas Jaunās pils, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, un Latvijas arhitektūras vēsturē tas vērtējams kā unikāla nacionālā romantisma interjera pērle. Siguldas Jaunās pils pastāvēšanas laikā tā pārbūvēta vairākas reizes, taču šobrīd tā atjaunota  atbilstoši 1937. gada pārbūvei, kas noritēja izcilā arhitekta Alfrēda Birkhāna vadībā, pilī saimniekojot Latvijas preses biedrībai. Tolaik pils interjera veidošanā tika iesaistīti zināmi latviešu mākslinieki, kuru darbi pilī skatāmi vēl šobrīd. Pils svētku zāles četrās koka intarsijās skatāmi izcilā latviešu glezniecības vecmeistara Niklāva Strunkes darbi, savukārt sienu gleznojumu autoru vidū ir Kārlis Sūniņš un Pēteris Teodors Ozoliņš. Pils pieejama tūristiem un tajā ierīkota interesanta ekspozīcija un pieejamas telpas mākslas izstādēm.
  • Uzsākts darbs pie Raiņa parka attīstības, kurā plānots atjaunot bērnu rotaļu laukumus un tā elementus, izveidot jaunas atpūtas zonas dažādai izmantošanai, kā arī pārbūvēt skeitparku un izveidot pumpu trasi aktīvai brīvā laika pavadīšanai. Izstrādātais skeitparka un velotrases projekts ir apspriests ar potenciālajiem lietotājiem. Kopumā 2022. gada būvniecības sezonā plānots uzsākt esošā laukuma infrastruktūras pārbūvi un labiekārtošanu.
  • Pašvaldība izstrādājusi Siguldas pilsētas stadiona pārbūves priekšlikumu, kas apspriesta ar ieinteresētajiem iedzīvotājiem, uzklausot ierosinājumus un ieteikumus labākai teritorijas izmantošanai. Projekts tiks papildināts un nodots realizācijai 2022. gadā.
  • Drīzumā tiks noslēgta lielākā Siguldas novada stadiona atjaunošana Krimuldas pagastā, kurā būs iespēja organizēt mūsdienīgas sporta nodarbības, pilnveidojot aktīva dzīvesveida piedāvājumu novadniekiem, kā arī stadions būs piemērots plaša mēroga futbola sacensību rīkošanai.
  • Drīzumā noslēgsies kompostēšanas laukuma izbūve Siguldas pagasta Kreiļos, kurā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot bioloģiskos dārzu un parku atkritumus – lapas, zarus, nopļauto zāli, augus, bojātus augļus. Iegūtais komposta materiāls tiks izmantots novada apzaļumošanas darbos.
  • Noslēgušies Limbu ceļa un Lauku ielas pārbūves darbi, grants seguma ceļus pārbūvējot par asfaltseguma ceļiem un izbūvējot jaunu gājēju un ielu apgaismojuma infrastruktūru. Būvniecības darbi turpinās Jūdažu ielā, kura pēc pārbūves darbu pabeigšanas iegūs asfaltseguma brauktuvi, jaunu gājēju un velo ceļu un ielas apgaismojumu. Ielu un ceļu būvniecības laikā tiek pārbūvētas vai no jauna izbūvētas nepieciešamās pazemes inženierkomunikācijas. Kopumā šajās ielās ar Eiropas Savienības fondu atbalstu paredzēts investēt turpat 3 miljonus eiro.
  • Veikta dubultās virsmas apstrāde: Ķiršu, Alauksta, Pērles, Riekstu, Liepu, Tūristu, Slēpotāju, Gāršas, Zvaigžņu, Slēpotāju, Satiksmes un Strēlnieku ielas grantētajā posmā, kā arī Pīlādžu, Strauta, Dailes, Čiatūras, Zemgales, Kārklu, Egļu, Dīķa, Cīruļu, Atmodas, Birzes, Dzintaru, Gulbju, Laurenču, Krasta, Purva, Tilta un daļā Smilšu ielas.
  • Izveidotas gājēju pārejas un gājēju celiņi ielās pie Raiņa parka, lai uzlabotu drošību, veikta pāreju pārbūve Ausekļa un Raiņa ielu krustojumā, Raiņa parku un Kropotkina parku savienojumā uz Ausekļa ielas izveidota paceltā gājēju pāreja un šajā vietā pārbūvēti akmens tiltiņi Ausekļa ielas abās malās, izbūvēta gājēju ietve Rūdolfa Blaumaņa ielas posmā no Pulkveža Brieža ielas līdz Vidzemes šosejai, nodrošinot, ka lokveidā tiek savienota gājējiem domāta un velosipēdistiem izmantojama infrastruktūra starp dzelzceļu un Vidzemes šoseju. Vairākās vietās pilsētā pirms krustojumiem, kuros auto braucējiem jāievēro STOP zīme, uzklātas taktilās joslas, lai reljefa maiņa autobraucēju papildus brīdinātu par regulējuma maiņu.
  • Saņemts līdzfinansējums Mālkalnu, Kalmju, Vizbuļu, Vainagu un Jūdažu ielas pārbūvei, šajās ielās uzsākti būvdarbi.
  • Noslēgušies vairāku ceļu remontdarbi Mālpils pagastā: Jaunajā un Krasta ielā, Enerģētikas ielā un uz autoceļa Sidgunda–Ezeri–Kārde.
  • Veikta vairāk nekā 160 ielu ceļa zīmju un norāžu nomaiņa un atjaunošana.
  • Atjaunoti horizontālie marķējumi auto stāvlaukumos Raiņa ielā 3 un Pils ielā 14A, kā arī novada ielās un ceļos. Lai veicinātu auto braukšanas ātrumu un līdz ar to uzlabotu riteņbraucēju drošību, Pils ielā uzklāts ielas horizantālais marķējums, izmantojot termoplastu.
  • Dzīvojamās zonas zīmes uzstādītas kvartālā starp Līvkalna, Atbrīvotāju un Skolas ielām tajās ielās, kurām ir dzīvojamās zonas raksturs, bet kurās līdz šim atbilstošas zīmes nebija uzstādītas – Cielavu, Vizbuļu un Kārklu ielās, kā arī kvartālā starp Līvkalna ielu un Pēteralas ielu zīmes uzstādītas Kaupo, Dabreļa un Pavasara ielās. Arī atsevišķi lielākas nozīmes ielu posmi, izvietojot Dzīvojamās zonas zīmi, ir kļuvuši par lēnākas satiksmes ielas posmu – Skolas ielas posms gar pirmskolas izglītības iestādēm (no Līvkalna ielas līdz Cīruļu ielai).Dzīvojamā zonas izveide veikta arī Krimuldā, Tirgus un Jaunatnes ielās.
  • Veikta gājēju ietves izbūve Oskara Kalpaka un Parka ielas daļās, lai uzlabotu drošību gājējiem un velosipēdistiem šajās ielās.
  • Siguldas kapsētas teritorijā notikuši iekšējo ceļu remontdarbi, veicot ceļa virsmas apstrādi ar dubultās virsmas tehnoloģiju.
  • Visā novada teritorijā veikti grantēto ielu un ceļu planēšanas darbi, kā arī divas reizes gadā notikusi to apstrāde ar putekļu absorbentu.
  • Siguldas pilsētas centrālajā daļā izveidota ātruma ierobežojošā zona, kurā transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 30 kilometrus stundā, kā rezultātā gada laikā pilsētā ir mazinājies satiksmes negadījumu skaits un nav bojāgājušo ceļu satiksmes negadījumos.
  • Turpinot uzlabot gājēju drošību, izvietotas atstarojošās figūras pie vairākām gājēju pārejām novadā, lai papildus satiksmi organizējošajām ceļa zīmēm brīdinātu autobraucējus par gājēju pārejām. Patlaban par savlaicīgu braukšanas ātruma samazināšanu, ļaujot gājējiem droši šķērsot gājēju pāreju, atgādina kopumā astoņas atstarojošās figūras.
  • VSIA “Latvijas Valsts ceļi” veikuši pārbūves darbus uz tilta pār Tumšupi autoceļa Inčukalns–Ikšķile (P10) 13,07 km. Veikti ceļa remontdarbi Mālpils pagastā ceļa posmos Inciems–Sigulda–Ķegums no Jūdažiem līdz Mālpilij, uz Nākotnes ielas Mālpilī (autoceļš Mālpils–Peļņi), kā arī uz autoceļa Garkalne–Alauksts.
  • Turpinās valsts reģionālā autoceļa Inciems–Sigulda–Ķegums (P8) posma pārbūve Gaujas senielejā, pirmo reizi ceļa vēsturē nogāžu daļās izveidojot no brauktuves atdalītu gājēju ceļu un ielas apgaismojumu. P8 posmā no Inciema līdz Turaidai (0,00.–8,303. km) un uz valsts vietējā autoceļa Inciems–Gauja (V89) (0,00.–1,91. km) turpinās būvdarbi.
  • Notikuši ceļa seguma atjaunošanas būvdarbi uz valsts vietējā autoceļa Sigulda–Allaži–Ausmas (V58) posmā no Siguldas līdz Stīveriem vairāk nekā 4,5 kilometru garumā.
  • VSIA “Latvijas Valsts ceļi” veikuši virsmas apstrādes defektu novēršanu uz valsts reģionālā autoceļa Ragana–Turaida (P7), kam 2020. gadā tika veikti seguma atjaunošanas darbi, pielietojot virsmas apstrādes tehnoloģiju.
  • Par projekta “Rail Baltica” virzību un aktualitātēm notikusi pašvaldības vadības un speciālistu tikšanās ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu un projekta virzītājiem.
  • Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai lauku un ciemu teritorijās tām daudzdzīvokļu mājām, kurām nav pieslēgta centralizētā siltumapgādes sistēma un arī nav tehniskas iespējas pie tās pieslēgties.
  • Konkursā “Gada labākā būve 2020” apbalvojumus saņēma divas Siguldas būves. Nominācijā “Restaurācija” Siguldas Jaunā pils ieguva 2. vietu, bet Siguldas Valsts ģimnāzija nominācijā “Pārbūve” ieguva atzinību.
  • Siguldā norisinās grupu dzīvokļu mājas jeb īslaicīgās sociālās aprūpes centra ēkas būvniecība pie Saules parka.
  • Piešķirts finansējums Mores Amatu mājas un daudzfunkcionāla centra būvniecības 2. kārtai, objektā notiek būvdarbi.
  • Krimuldas pagasta Raganā notiek sociālā dienas centra būvniecība. Dienas centrā paredzēta kokapstrādes telpa, dažādu prasmju darbnīca, mācību virtuve ar ēdamistabu un atpūtas telpu. Sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem plānots izbūvēt sensoro istabu. Tāpat ēkā tiks izbūvēta terapiju zāle un nodarbību telpa.
  • Krimuldas pagasta Sunīšos notiek kopienas centra būvniecība. Ēkā paredzētas telpas kultūras pasākumiem un mūžizglītības nodarbībām.
  • Veikti labiekārtošanas un remontdarbi Inčukalna Tautas namā, Allažu pagasta bibliotēkā un Mālpils Kultūras centrā.
  • Ekspluatācijā nodoti bērnu laukumi Mālpilī un Sidgundā. Abos laukumos uzstādīti daudzveidīgi rotaļu aktivitāšu elementi un ieklāts mīkstais segums, lai pēc iespējas samazinātu bērnu traumatisma risku. Mālpils bērnu laukumiņā uzstādīta arī kāpelēšanas nojume, kuras iekšienē izvietots izglītojošs un mazākajiem bērniem interesants zvaigznāju atainojums.
  • Pabeigti būvdarbi Lēdurgas Kultūras nama katlu mājā, tā nodrošinās siltumu ne tikai kultūras namam, bet arī Lēdurgas bibliotēkai, pasta nodaļai, kā arī citu iestāžu un biedrību telpām.
  • Krimuldas pagasta Raganā un Sunīšos atjaunota un izbūvēta jauna ielu apgaismojuma infrastruktūra, kopā uzstādīti vairāk nekā 100 LED apgaismes ķermeņi.
  • Oktobrī Šveices ielā Siguldā sākusies jauna sadales gāzes vada izbūve, kas būtiski uzlabos gāzapgādes drošību Siguldas pilsētā.
  • Novadā notikušas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu organizētās lielgabarīta, zaļo un dārza atkritumu nodošanas akcijas. Tradicionāli arī šogad divreiz gadā novadniekiem tika sniegta iespēja bez maksas nodot lapas vai dārza atkritumus.
  • Siguldas pilsētas teritorijā iestādīti vairāk nekā 75 koki, krūmi un citi stādījumi.
  • 2021. gadā Siguldas novada būvvalde izsniegusi vairāk nekā 300 būvatļaujas.

Izglītība

  • Jauno mācību gadu bērnudārzos un skolās visā Siguldas novadā uzsākuši 5 662 audzēkņi.
  • Īstenojot inovatīvu risinājumu ērtākai komplekso ēdienreižu apmaksai, jaunā mācību gada sākumā Siguldas Valsts ģimnāzijā, Siguldas 1. pamatskolā un Siguldas pilsētas vidusskolā ieviesta digitālā ēdināšanas apmaksas sistēma “PAĒD!S”.
  • Pašvaldība palielinājusi atalgojumu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, pedagogu palīgiem un līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem un auklītēm.
  • Atbalstot interešu izglītību sportā, Siguldas Sporta skola Mālpilī no šā mācību gada sākuma realizē pilotprojektu, kura laikā iespējams trenēties volejbolā.
  • Pēc centralizēto eksāmenu rezultātu kopvērtējuma Draudzīgā aicinājuma fonda skolu reitingā Siguldas Valsts ģimnāzija Latvijas pilsētu ģimnāziju topā ierindojusies godpilnajā 2. vietā.
  • Siguldas pirmsskolas izglītības iestādei “Ieviņa” astoto gadu saņem Starptautisko Zaļo karogu, Siguldas 1. pamatskola – jau ceturto gadu, bet Laurenču sākumskola – pirmo gadu. Savukārt pateicību par dalību Ekoskolu programmā saņēma Allažu pamatskola un Mālpils vidusskola.
  • Siguldas Valsts ģimnāzija, piedaloties nodibinājuma “Iespējamā misija” konkursā, guvusi AS “Latvenergo” finansējumu fizikas kabineta aprīkojuma iegādei 21 tūkstoša eiro apmērā.
  • Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē “Pasaciņa” un Allažu pamatskolas pirmsskolas grupās īsteno digitalizētā mācību satura pilotprojektu “Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde inovatīvu pirmsskolas izglītības programmu nodrošināšanai”.
  • Siguldas novada pašvaldības atbalstu guvušas 14 vasaras nometnes bērniem un jauniešiem.
  • Siguldas novada izglītības iestādes piedalās vairākos starptautiskajos projektos, pilnveidojot mācību procesu un mācību metodes.
  • Siguldas novada skolēni guvuši atzīstamus panākumus gan dažādu mācību priekšmetu olimpiādēs, konkursos, skatēs.
  • Siguldas Valsts ģimnāzijas mūžizglītības iniciatīvas “Lielo ģimnāzija” laikā organizēti dažādi izzinoši vebināri un klātienes tikšanās audzēkņu vecākiem, novada iedzīvotājiem.
  • Projekta “Mācībspēks” laikā Siguldas novadā darbu uzsākuši vairāki pedagogi.
  • Izglītības iestādes īsteno Eiropas Sociālā fonda projektus “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” un “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai”, iesaistās iniciatīvā “Latvijas skolas soma” un citos projektos.
  • Jaunatnes iniciatīvu projektu konkursā “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” atbalstīti divi projekti – biedrības “Dodkepu.lv” projekts “Kamanu suņu sports kā motivators Allažu pamatskolas audzēkņiem” un biedrības “IN-LAAT” projekts “I.am.I”.
  • Novada izglītības iestādēs – pirmsskolas izglītības iestādēs “Pasaciņa”, “Ābelīte”, “Tornīši” un Siguldas pilsētas vidusskolas, Siguldas 1. pamatskolas, Laurenču sākumskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas atsevišķās vecuma grupās – īstenota garīgās veselības veicināšanas programma.
  • Vislatvijas Olimpiskā mēneša aktivitātēs novadu pārstāvēja 3 197 bērni un jaunieši no 13 Siguldas novada mācību iestādēm.
  • Noslēdzoties 2020./2021. mācību gadam, Mores pamatskola kļuva par Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu.
  • Siguldā aizvadīta jauniešu “Vasaras skola”, attīstot pilsoniskās līdzdalības prasmes.
  • Biedrība “r.a. “Siltumnīca”” īsteno projektu “Nāc, piedalies un uzzini!”. Tā laikā notiek bezmaksas atbalsta aktivitātes, lai palīdzētu jauniešiem pārvarēt Covid-19 pandēmijas radītās sekas.
  • Krimuldas vidusskola šogad jau piekto reizi piedalās starptautiskā Latvijas un Lietuvas skolu bibliotēku projektā “Baltu literatūras nedēļa”.
  • Inčukalna pamatskolā aizvadīta tradicionālā “Drošības nedēļa”, kuras laikā skolā viesojas pārstāvji no dažādām likumu kontrolējošām iestādēm un glābšanas dienestiem, lai atgādinātu un preventīvi pārrunātu dažādus drošības jautājumus.
  • Mālpils vidusskola programmas “eTwinning” laikā piedalās divos nacionālos projektos, kuru laikā tiek veicināta audzēkņu lasītprasme un veikta Mālpils ielu vēstures un nosaukumu izpēte.
  • Atzīmējot Skolotāju dienu, ik gadu pašvaldība pasniedz “Siguldas novada Gada balvas izglītībā”. Šogad pasākums bijis īpašs, jo pirmo reizi noticis paplašinātajā novadā, godinot pedagogus un nozares darbiniekus arī no Mālpils, Krimuldas, Lēdurgas un Inčukalna.
  • Lai nodrošinātu atbalstu visiem novada iedzīvotājiem, lai tie būtu piemērojami ikvienam novada iedzīvotājam, aktualizēti daudzi saistošie noteikumi izglītības jomā.
  • Psihoemocionālā atbalsta programmas Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai laikā no 18. oktobra līdz 10. decembrim Siguldas novada izglītības iestāžu 300 pedagogiem tika organizētas 39 supervīziju sesijas.
  • Mores pamatskolas direktore Tīna Blūma konkursā “Gada balva cilvēku ar individualitāti atbalstam” nominācijā “Izglītotājs” saņēma atzinību par ieguldīto darbu izglītības iestādes attīstībā.

Remontdarbi izglītības iestādēs

  • Allažu pamatskolas pirmsskolas ēkā veikti pārbūves darbi, nodrošinot telpas vēl vienai pirmsskolas grupai un pielāgojot telpas arī psihologam, logopēdam, metodiķim.
  • Mores pamatskolas ēkā ieklāts jauns grīdas segums pirmā stāva koplietošanas telpās, papildus izbūvēti trīs sanmezgli, no kuriem viens pielāgots cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, uzstādīts arī panduss, lai nepieciešamības gadījumā varētu ērti pārvietoties ar ratiņkrēslu. Tāpat skolas virtuvē un ēdamzāles telpās nomainīts grīdas segums, kā arī uzlabotas un ar epoksīda kārtu pārklātas kāpnes uz skolas otro stāvu. Abās skolas ēkās atjaunots grīdu un sienu krāsojums.
  • Laurenču sākumskolas ēkai Laurenču ielā 7 veikts jumta seguma un siltummezgla kosmētiskais remonts. Savukārt ēkai Puķu ielā 2, kur ikdienā mācās 4.–6. klašu skolēni, veikts fasādes remonts un atjaunots ieejas segums. Aktualizēta sporta zāles būvniecības skice, uzklausot vecāku un skolotāju un sagatavojot priekšlikumus projektēšanas uzdevumam.
  • Siguldas pilsētas vidusskolā veikts kāpņu laukuma un pakāpienu remonts, kura laikā demontētas vecās flīzes, daļēji atjaunota betona pamatne un izveidots epoksīda un dekoratīvo akmentiņu klājums.
  • Mākslu skolā “Baltais flīģelis” veikti nelieli āra pandusa atjaunošanas darbi, fasādes mazgāšana un remonts, bruģa un iekštelpu remontdarbi, apgaismojuma nomaiņa, žoga uzstādīšana, kā arī veikta pandusa mūra daļas augstspiediena mazgāšana un krāsošana.
  • Inčukalna pamatskolā pilnībā nomainīts otrā stāva grīdas segums. Ēkas otrajā un trešajā stāvā uzstādītas ugunsdrošas durvis uz koridoriem, kā arī izremontēts un labiekārtots zēnu mājturības kabinets un administrācijas telpas trešajā stāvā.
  • Mālpils vidusskolā piecās mācību telpās – sākumskolas, ķīmijas un trīs svešvalodu kabinetos – veikti remontdarbi un telpas iekārtotas ar jaunām mēbelēm. Izremontēta arī skolas arhīva telpa un piecas palīgtelpas un veikts centrālā elektrosadales tīkla remonts un hidroizolācijas un drenāžas izbūve nelielam skolas pamatu posmam.
  • Mālpils bērnudārzā “Māllēpīte” noslēgušies pagalma bruģēšanas darbi un uzstādīti jauni rotaļu elementi.
  • Krimuldas vidusskolā skolas bibliotēkā ieklāts jauns grīdas segums un četrās tualešu telpās nomainītas kabīnes. Veikts kosmētiskais remonts matemātikas klasē, tostarp nomainīts grīdas segums. Uzstādīti divi alumīnija durvju bloki telpas sadalīšanai gaiteņos. Atjaunots parketa segums 290 kvadrātmetru platībā. Pie Krimuldas vidusskolas turpinās stadiona atjaunošanas izbūves darbi.
  • Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolā labiekārtots sporta laukums, izbūvējot jaunu skrejceliņu, futbola un basketbola laukumus, tāllēkšanas bedri un uzstādot disku golfa grozu un āra trenažierus.
  • Pirmsskolas izglītības iestādē “Krimulda” veikts jaunā korpusa jumta remonts, virtuvē nomainīta lielās cepampannas virsma, uzstādīts saulessargs mazo bērnu laukumiņā, labiekārtota veļas māja ar jaunām un kvalitatīvām mēbelēm, iegādātas jaunas, standartiem atbilstošas gultas vienai grupiņai, nomainītas norādes uz grupiņām un galveno ieeju. Turpinās darbi pie mehāniskās ventilācijas apsekošanas un tīrīšanas, lietus ūdeņu novadsistēmas izveidošanas un āra klases projektēšanas.
  • Pirmsskolas izglītības iestādē “Ezerciems” labiekārtota āra teritorija – bruģētas taciņas un uzstādīti rotaļlaukuma elementi, lai pilnveidotu vidi bērnudārza audzēkņiem, pavadot laiku ārtelpās.

Uzņēmējdarbība un tūrisms

  • Konkursā “Māmiņa. Uzņēmēja” atbalstīti pieci biznesa projekti, ideju īstenošanā pašvaldībai investējot 9 900 eiro.
  • Paplašinot Siguldas novada ID karšu programmu, kā arī stiprinot kopienu, Siguldas novada ID kartes ar individuālu dizainu un pielāgotu lojalitātes programmas pakalpojumu klāstu tiek izsniegtas visā jaunajā Siguldas novadā, tās izsniegtas 17 842 iedzīvotājiem.
  • Esošajam Siguldas novada ID karšu programmas uzņēmēju klāstam pievienojušies vairāki jauni sadarbības partneri – viesnīcas, saimniecības, mazumtirgotāji un citu jomu uzņēmumi, kuri ID karšu īpašniekiem nodrošina iespēju saņemt vēl vairāk izdevīgus piedāvājumus visā novadā.
  • Attīstot Siguldas novada ID kartes funkcionalitāti un izmantojot mūsdienīgo sistēmu priekšrocības, pašvaldība īstenojusi inovatīvu risinājumu skolēnu ērtākai komplekso ēdienreižu apmaksai, Siguldas Valsts ģimnāzijā, Siguldas 1. pamatskolā un Siguldas pilsētas vidusskolā ieviesta digitālā ēdināšanas apmaksas sistēma “PAĒD!S”.
  • Ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu skolēnu vasaras nodarbinātības projektā nodrošinātas darba vietas 194 skolēniem vecumā no 15 līdz 19 gadiem.
  • Siguldas novadā sadarbībā ar “SEB banku” un Pierīgas reģiona pašvaldībām tiek organizēta grantu programma “(ie)dvesma”. Šogad konkursā pieteiktas astoņas Siguldas novada jauno uzņēmēju idejas.
  • Novada tūrisma pakalpojumu sniedzēji – Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs Ausekļa ielā 6, Siguldā, Gaujas Nacionālā parka informācija centrs “Gūtmaņala”, Krimuldas muiža un kempings “Siguldas pludmale” – saņem novērtējumu “Gājējam draudzīgs”.
  • Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs apmeklētājiem piedāvā aktuālus pārgājienu un atpūtas maršrutus, audiogidu pakalpojumus, izzinošas ekskursijas un citus pakalpojumus.
  • Pēc vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem tūristiem durvis vērusi Siguldas Jaunā pils, aicinot iepazīt ekspozīcijas un novadnieku mākslas izstādes.
  • Siguldas pils kvartālā, “Baltu Rotas” veikalā-darbnīcā, ir izveidots “Camino” ceļotāju atbalsta punkts. Uzsākts darbs pie maršuta marķēšanas.
  • Visā jaunveidotajā Siguldas novadā, piedaloties 9 mājsaimniecībām, aizvadīts pasākums “Mājas kafejnīcas”.
  • Siguldas novada tūristu mītnēs divkāršojies nakšņotāju skaits no Latvijas.
  • Rudens sezonā pašvaldība uzstādījusi tiešsaistes kameru virs Gaujas senielejas Siguldas Jaunās pils tornī, lai epidemioloģisko ierobežojumu laikā rudeni un laikapstākļus Siguldā varētu vērot attālināti.
  • Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Siguldas Valsts ģimnāzijas struktūrvienības pieaugušo un tālākizglītības centru “Lielo Ģimnāzija” īstenojis pieaugušo mācību programmu “Gidu mācības Siguldā”.
  • Siguldā aizvadīta Latvijā pirmā “Adventure Therapy” jeb piedzīvojumu un dabas terapijas konference, meistarklases un citas aktivitātes.
  • Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstīšanos Siguldas pils kvartālā, izveidots jauns apļveida pastaigu maršruts, kas sākas un beidzas kvartālā, un piedāvā apskatīt skaistākās skatu vietas Siguldas apkaimē.
  • Pašvaldība izveidojusi tūrisma kampaņu “Piedzīvo, kā Sigulda aizrauj” un izstrādājusi jaunu tūrisma tīmekļa vietni tourism.sigulda.lv.
  • Uzņemtas vairākas tūrisma operatoru un mediju pārstāvju vizītes, lai iepazīstinātu ar Siguldas tūrisma piedāvājumu. Publikācijas par Siguldu bijušas tādos medijos kā Igaunijas “Postimees”, Lietuvas “Lietuvos rytas”, britu “The Sun”, Somijas ceļotāju un tūrisma žurnāla “Mondo”, un citos. Plaša mārketinga kampaņa bijusi Lietuvas medijos – “Delfi Ceļojumi” (Delfi Keliones) sadaļā “Atrask Latvija” (Atklāj Latviju) un citos.

Kultūra

  • Jaunajā Siguldas novadā darbojas 8 kultūras nami, 12 bibliotēkas, 2 mantojuma ekspozīcijas un 69 amatiermākslas kolektīvi.
  • Kultūras centra “Siguldas devons” projekts “Koncertzāle dabā” guvis izcilības balvu konkursā “Latvijas Pasākumu foruma Izcilības balva 2020”.
  • Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā atvērta jauna telpa kultūrai – koprades laboratorijas –, kur veidots dialogs par sabiedrībai nozīmīgām tēmām un radīta vide iedzīvotāju radošā potenciāla izpausmei.
  • Ar pašvaldības līdzfinansējumu 41 000 eiro apmērā īstenoti 12 kultūras projekti.
  • Siguldas novada māksliniekiem radīta jauna platforma “Siguldas Jaunās pils salons”, sniedzot iespēju gan eksponēt, gan rezidēt. Jaunās pils salonā eksponētas dažādas Siguldas novada izstādes.
  • Kopš decembra apmeklējumam atvērta Anšlavam Eglītim veltītā ekspozīcija Inciemā. Izdots izdevums “Anšlava Eglīša dzīve trijās burtnīcās”, kas katrā burtnīcā apraksta Anšlava Eglīša dzīvi trīs laika nogriežņos – bērnībā, jaunībā un svešumā.
  • Izdota grāmata “Doku Atis, Jānis Sudrabkalns, Leons Briedis un Inčukalns”, kura aptver daļu no izcilo rakstnieku darbiem.
  • Uzsākts īstenot Latvijas mēroga izglītojošu projektu tautas lietisķās mākslas studijām “Latvju raksti. Citādība”.
  • Siguldas novada bibliotēka kļuva par Siguldas novada pašvaldības iestādi. Bibliotēkas pārraudzībā darbojās 12 strukturvienības.
  • Siguldas novada bibliotēkas 2021. gadā apmeklētājiem piedāvā 73 dažādu nosaukuma žurnālus un laikrakstus plašam interešu lokam – pirmsskolas vecuma bērniem, skolēniem, studentiem un pieaugušajiem.
  • Siguldas novada bibliotēkās 2021. gadā reģistrētiti 5048 lietotāji, iegādāti 3706 grāmatu eksemplāri.
  • Siguldas novada bibliotēka turpina piedāvāt profesionālas mākslinieku un grāmatu ilustratoru izstādes.
  • Siguldas novada bibliotēka ar “Velo bibliotēku” uzsākusi grāmatu piegādi mājās vasaras periodā.
  • Siguldas novada bibliotēka izveidojusi pirmo digitālo izstādi “Felicitai Ertnerei – 130”, izmantojot bibliotēkas e-kataloga un novadpētniecības datubāzes resursus.
  • Novada mākslinieki piedalījušies digitālajā Vidzemes mākslinieku izstādē “145 m virs jūras līmeņa”.
  • 25. reizi notika starptautiskais jauno mūziķu konkurss “Sigulda 2021”, kurā piedalījās 55 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Slovēnijas, viņu vidū arī seši mākslu skolas “Baltais flīģelis” pūšaminstrumentu nodaļas audzēkņi.
  • Siguldas Jaunā pils bijusi viena no 60 kultūras un dabas objektiem informatīvajā kampaņā “Atrastā Latvija”.
  • Allažu pagasta folkloras kopa “Tiptaiņi” un Lēdurgas Kultūras nama folkloras kopa “Putni” piedalījās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tiešraides filmēšanas programmā “Svētki esam mēs”, kas tika pārraidīta Latvijas Televīzijā.
  • Mālpilī notikusi detektīvseriāla, psiholoģiskā trillera “Bezvēsts pazudušās” otrās sezonas filmēšana.
  • Lēdurgas dendroparkā norisinājušies ikgadējie parka svētki un dažāda mēroga disku golfa sacensības.
  • Mālpils Kultūras centra izstāžu zālē atklāta simtā mākslas izstāde, arī “Siguldas devons” turpina piedāvāt profesionālas mākslinieku izstādes.
  • Norisinājās Otrā pasaules kara Mores kauju 77. gadskārtas atceres pasākumi.
  • Mores kauju muzejs Eiropas Savienības projekta laikā veicis labiekārtošanas darbus teritorijā ap muzeja dīķi.
  • Šogad novadā izdevās īstenot “Šūpoļu festivālu”, “Opermūzikas svētku” koncertu un pils paviljona programmu.
  • Inčukalna Tautas namā veikti vērienīgi rekonstrukcijas darbi, iegādāti jauni skatītāju krēsli, Mālpils kultūras centrā ar nozīmīgu sabiedrības atbalstu ziedojot, iegādāti skatītāju zāles krēsli, bet Lēdurgas Kultūras namā pabeigti būvdarbi katlu mājā. Pie Allažu Tautas nama īstenots Latvijas Pašvaldību savienības projekts “Meža dienas 2021” un veikta teritorijas labiekārtošana.
  • Jau otro gadu Siguldas novadā notiek akcija “Ie[log]oties”.
  • Pašvaldība iesniegusi pieteikumu UNESCO starptautiskajai komisijai dalībai Radošo pilsētu tīklā literatūras jomā.
  • Ar īpašu notikumu un atmiņu stāstu apkopojumu atzīmēta Barikāžu 30. gadadiena.
  • Pie Inčukalna bibliotēkasuzstādīts bezkontakta grāmatu un citu izdevumu saņemšanas pakomāts. Šādus plānots attīstīt arī citviet.
  • Aizsākts sarunu cikls par literatūru “(IE)NĀC LITERATŪRĀ”.

Sports

  • Uzsākts darbs pie Raiņa parka attīstības, kurā plānots atjaunot bērnu rotaļu laukumus un tā elementus, izveidot jaunas atpūtas zonas dažādai izmantošanai, kā arī pārbūvēt skeitparku un izveidot pumpu trasi aktīvai brīvā laika pavadīšanai. 
  • Izstrādāts Siguldas pilsētas stadiona projekts un pumpu trases projekts Inciemā.
  • Pēc apvienošanās ar blakus esošajiem novadiem, Siguldas novads ir viena no retajām pašvaldībām, kur katrā pagasta centrā pieejams peldbaseins bērnu peldētapmācības realizēšanai un iedzīvotāju sporta aktivitāšu daudzveidošanai.
  • Labiekārtots diska golfa laukums Inčukalna pagastā.
  • Drīzumā noslēgsies Krimuldas vidusskolas stadiona rekonstrukcijas darbi. Tas būs lielākais stadions Siguldas novadā, un tajā būs iespēja organizēt mūsdienīgas sporta nodarbības un sacensības. Projekta laikā izveidots futbola laukums, tāllēkšanas piezemēšanās zona, gumijots vieglatlētikas skrejceļš, inline hokeja laukums, tenisa laukums, strītbola laukumi, multifunkcionālas spēļu zonas, skatītāju tribīnes un autostāvvietas. Tāpat izbūvēts arī stacionārs rezultātu tablo, rezerves spēlētāju nojumes, labierīcības, multifunkcionālas āra vingrošanas iekārtas un uz gumijas seguma marķētas spēles bērniem, kopumā investējot vairāk nekā 1,5 miljonus eiro.
  • Pie Krimuldas vidusskolas stadiona izbūvēta velo trase ar dažāda augstuma uzbērumiem, virāžām, platformām, sniedzot iespēju braucējam attīstīt ātrumu izmantojot gravitācijas un ķermeņa smaguma centra savstarpējo mijiedarbību. Tajā var pārvietoties ar kalnu divriteņiem, skeitbordiem, skrejriteņiem, skrituļslidām, longbordiem un BMX.
  • Pēc rekonstrukcijas atvērts Krimuldas vidusskolas peldbaseins.
  • Sadarbībā ar futbola klubu “Sigulda” labiekārtots Depo stadions, kurā norisināties kvalitatīvam treniņu procesam futbolā, kā arī sacensībām.
  • Paplašinot sporta treniņu nodarbību daudzveidību esošajās sporta bāzēs, Mālpilī tiek realizēts pilotprojekts treniņiem volejbolā, kur virsuzraudzību uzņēmies pieredzējušais un profesionālais volejbolists Valts Mihelsons.
  • Siguldā norisinās Latvijas, Eiropas un pasaules mēroga sacensības, tostarp Eiropas čempionāts kamaniņu sportā, Eiropas U-17 badmintona reitinga turnīrs, Latvijas čempionāts rollerslēpošanā, Latvijas čempionāts akvatlonā, 31. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens, Latvijas čempionāts kalnu riteņbraukšanā kalnu nobrauciena disciplīnā, Latvijas čempionāts triālā, taku skriešanas sacensības, pludmales volejbola sacensības, orientēšanās sacensības, šaha turnīri, kā arī citi sporta pasākumi.
  • Projektā “Esi vesels Siguldas novadā” novadniekiem tiek piedāvāta iespēja bez maksas apmeklēt dažādas nodarbības – rollerslēpošanu, peldēšanu, slēpošanu, vispārīgās sagatavotības nodarbības un citas. Siguldas Sporta centrā notiek bezmaksas nodarbības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
  • Siguldas Sporta centrā pieejami sporta diagnostikas pakalpojumi, kas ikvienam aktīva un sportiska dzīvesveida piekritējam dod iespēju izvērtēt savu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.
  • Siguldas novada sportisti izcīnījuši augstus sasniegumus dažādos sporta veidos gan Latvijas, gan starptautiska mēroga sacensībās.
  • Lēdurgas dendroparka teritorijā šogad izveidotajā disku golfa parkā notikušas pirmās disku golfa sacensības “Lēdurga Open 2021”.
  • Pašvaldība sadarbībā ar treneri Daini Dukuru un skeletona entuziastiem izveidojusi Skeletona akadēmiju. Tā ir jaunākā Siguldas Sporta skolas interešu izglītības programma, kas ļauj jauniešiem ar talantu skeletona sportā pārstāvēt Latviju starptautiskās sacensībās visā pasaulē.
  • Pašvaldība sniedz atbalstu Siguldas novada iedzīvotāju startiem starptautiskos sporta pasākumos un bērnu un jauniešu mācību-treniņu procesa nodrošināšanai.
  • Oktobrī ar bezmaksas izzinošām lekcijām attālināti noritēja “Siguldas novada Veselības dienas”.
  • Šogad pirmo reizi tika veidots Siguldas novada skolām virtuālais izaicinājums skrienot, ejot vai nūjojot, kurā bija pieteikušās visas novada skolas un divu nedēļu laikā dalībnieki kopumā veikuši 10 465,50 kilometrus.
  • Fischer slēpošanas centrā notikušas ikgadējās “S!-Velo” un “S!-Skate” sacensības, Siguldas Sporta centrā – “S!-Peld”.
  • Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, kura šogad atzīmējusi 35. gadu jubileju, notikušas starptautiskas sacensības bobslejā un skeletonā.

Sociālā joma un veselība

  • 2021. gada laikā, kad Siguldas novadā tāpat kā visā pasaulē notika cīņa ar Covid-19 pandēmiju, pašvaldība palielinājusi sociālās aizsardzības budžetu līdz 2,2 miljoniem eiro.
  • Iedzīvotājiem tiek sniegta palīdzība ārkārtējās situācijas laikā, piešķirot ne tikai materiālos pabalstus, un izsniedzot pārtikas pakas, bet arī nodrošinot psiholoģisko atbalstu krīzes situācijās.
  • Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā skolēnu pārtikas pakām un krīzes pabalstiem izlietoti turpat 40 tūkstoši eiro.
  • 2021. gadā sociālā palīdzība sniegta 1 010 personām un 620 ģimenēm, savukārt dažādus sociālos pakalpojumus saņēmuši 596 iedzīvotāji.
  • Pašvaldība sadarbojas ar nevalstiskajām organizācijām sociālo pakalpojumu nodrošināšanai.
  • Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga saņēmusi Labklājības ministrijas konkursa “Gada balva sociālajā darbā Latvijā 2020” atzinības rakstu nominācijā “Labākais vadītājs sociālā darba jomā 2020”.
  • Katru gadu Siguldas slimnīcas Dzemdību nodaļā piedzimst vairāk nekā 1000 jaundzimušie. 2021. gadā Siguldas slimnīcā pasaulē nākuši 1063 bērniņi, 547 puikas un 516 meitenes.
  • Biedrība “Cerību spārni” īsteno projektu sabiedrībā balstītu pakalpojumu pieejamībai un organizē sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.
  • Novada senioriem un novadā deklarētajiem skolēniem, bērnudārzu audzēkņiem notikušas bezmaksas slēpošanas nodarbības Fischer slēpošanas trasē.
  • Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas un attālināto mācību laikā pašvaldība turpina nodrošināt pārtikas pakas izglītības iestāžu audzēkņiem un tiem, kuriem nepieciešama palīdzība ārkārtējās situācijas laikā.
  • Rūpējoties par mazo novadnieku veselību ārpus ģimenes ārstu prakses darba laika, pašvaldība, sadarbojoties ar Siguldas slimnīcu, nodrošina bezmaksas pediatra konsultācijas novadā deklarētajām ģimenēm.
  • Lai atbalstītu novadniekus, Siguldas novada Sociālais dienests Covid-19 pandēmijas laikā nodrošināja bezmaksas psihologa konsultācijas.
  • Noris Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta organizētās bezmaksas grupu nodarbības atbalsta programmā “Izproti sava bērna bailes”.

Sabiedrība un drošība

  • Siguldas mobilā lietotne papildināta ar jaunu sadaļu “Mana ID karte”, kurā iedzīvotājiem ir iespējams tiešsaistē pieteikties Siguldas novada ID kartes saņemšanai.
  • Nodrošinot Siguldas novada iedzīvotājiem vēl plašākas iespējas šķirot atkritumus, Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” 2021. gadā ir izbūvējis papildu pazemes konteinerus divos iedzīvotājiem visbiežāk apmeklētajos publiski pieejamos šķirošanas punktos – Siguldā, Pils ielā 14A, un Peltēs, Lazdu ielā 2. Siguldā kopumā ir 10 šķiroto atkritumu pazemes nodošanas punkti.
  • Kopš jūlija Pašvaldības policija veic patrulēšanu visā jaunizveidotā Siguldas novada teritorijā, tostarp Mālpils, Krimuldas, Lēdurgas un Inčukalna pagastā, un, lai vēl operatīvāk reaģētu uz izsaukumiem un uzraudzītu sabiedrisko kārtību, oktobrī Mālpilī, Inčukalnā un Krimuldā darbu uzsākuši inspektori.
  • Jau sesto gadu Siguldas pilsētas oficiālajā pludmalē pie Gaujas par atpūtnieku drošību peldsezonas laikā rūpējas Pašvaldības policijas kārtībnieki-glābēji.
  • Pašvaldības policija gada siltajā laikā veic velopatruļas un patruļas ar kvadriciklu, kas dod iespēju ērtāk apsekot teritorijas, kur ikdienā nav iespējams piekļūt ar autotransportu, piemēram, parkus, pastaigu takas un namu pagalmus.
  • Pašvaldības policija organizē bezmaksas velosipēdu vadītāju apmācību kursus. Apmācības norisinās novada izglītības iestādēs.
  • Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa atzīmējusi 95 gadu jubileju.
  • Siguldas pils kvartālā notikusi pavasara Stādu parāde-tirgus.
  • Novada kapsētās veikta ikgadējā sauso un bīstamo koku apzināšana un bīstamo koku zāģēšanas un koku vainagu veidošanas darbi.
  • Siguldas pilsētā uzstādīta E. Gulbja laboratorijas bezkontakta analīžu nodošanas iekārta, kurā iedzīvotājiem ir iespēja gan saņemt analīžu komplektus, gan arī nodot SARS-CoV-2 siekalu testus, kā arī urīna un fēču analīzes.
  • Ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu Siguldā aizvadīts jau ceturtais zaļā dzīvesveida festivāls “GreenFest”.
  • Siguldā notikušas Nacionālo bruņoto spēku Gaisa atbalsta kontrolieru mācības, visā novada teritorijā norisinājās militārās mācības “Sudraba bulta 2021”.
  • Kultūras centrā “Siguldas devons” noticis Vidzemes reģiona jauniešu forums “Jaunietis starp šodienu un rītdienu”.
  • Konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021” nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2021” 1. vietu ieguva daudzdzīvokļu ēka Siguldā, Lakstīgalas ielā 3.
  • Lai nodrošinātu ērtāku informācijas apriti un atvieglotu ikdienas rūpes par apkārtējo vidi, Siguldas pilsētas SIA “Jumis” piedāvā iespēju pārraudzīt atkritumu izvešanas grafikus un pieteikt vēlamos pakalpojumus lietotnē “Eco Baltia”.
  • Lai veicinātu iespējas šķirot mājsaimniecībā radītos atkritumus ikvienam iedzīvotājam, Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” aicināja sabiedrību pieteikties speciālo norāžu izvietošanai uz šķiroto atkritumu konteineriem, kas palīdzēs vieglāk orientēties konkrētu atkritumu veidu šķirošanā personām ar redzes traucējumiem.
  • Siguldas pils kvartālā noticis Baltais pikniks un citi vērienīgi pasākumi.
  • 2021. gadā teju 95 000 reizes Siguldas novada ID karšu īpašnieki izmantojuši bezmaksas braucienus 10 novada sabiedriskā transporta un skolēnu pārvadājumu maršrutos.

© www.sigulda.lv


Pasākumi