×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-02-03
Atkritumu šķirošana palīdz samazināt ikmēneša tēriņus

Lai saudzētu vidi un taupītu ģimenes finanšu resursus, Siguldas novada pašvaldība un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi mudina iedzīvotājus aktīvāk padomāt par šķirošanas iespējām, kas var palīdzēt samazināt ikmēneša tēriņus par atkritumu izvešanas pakalpojumiem. Atkritumu apsaimniekotāji daudzviet pilsētās un apdzīvotās vietās strādā pie brīvpieejas bezmaksas atkritumu šķirošanas konteineru sistēmas attīstības un pilnveides, kas iedzīvotājiem sniedz plašākas un ērtākas atkritumu dalītās vākšanas iespējas.

Kā liecina vides apsaimniekošanas uzņēmuma Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” aprēķini, šķirojot atkritumus iedzīvotājiem ir iespējams izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu samazināt pat par 35%. Pēc uzņēmuma apkopotās informācijas, dažāda veida vieglais iepakojums jeb plastmasa, papīrs, metāls, stikls kopējos atkritumos veido aptuveni 25%. Tas nozīmē, ka pat rūpīgi šķirojot tikai šos atkritumu veidus, ietaupījums rēķinā varētu būt acīmredzams.

Šobrīd Siguldas novada teritorijā šķiroto atkritumu apsaimniekošanas iespējas nodrošina trīs uzņēmumi:

  • Siguldas pilsētā un Siguldas, Allažu, Mores, Mālpils pagastā – Siguldas pilsētas SIA “JUMIS”
  • Krimuldas un Lēdurgas pagastā – SIA “ZAAO”
  • Inčukalna pagastā – SIA “Clean R”

Siguldas novada iedzīvotājiem kopumā ir pieejami vairāk nekā 124 atkritumu šķirošanas punkti, kas izvietoti gan pie publiskām ēkām, gan daudzdzīvokļu namu pagalmos un kuros primāri ir iespēja veikt vieglā iepakojuma jeb plastmasas, papīra, metāla, kā arī stikla taras šķirošanu. Siguldā un Siguldas pagastā pieejami 46 punkti, Krimuldā 14, Lēdurgā 5, Turaidā 3, Inčukalnā 10, Egļupē 3, Allažos 9, Allažmuižā 1, Mālpilī un tās apkārtnē 19, Morē 4, kā arī 10 pazemes konteineru punkti Siguldā.

Visus atkritumu šķirošanas punktus ar precīzām atrašanās vietām ērti iespējams atrast:

Tāpat iedzīvotājiem ir pieejami divi atkritumu šķirošanas laukumi – “Zemdegas” Siguldā un “Dūmeņi” Raganā. Atkritumu šķirošanas laukumos ir noteikts darba laiks, tās ir slēgtas teritorijas, kurās iedzīvotāji var nodot ne tikai vieglo iepakojumu, bet arī lielgabarīta un būvgružu, nolietotās elektronikas, tekstila atkritumus, kā arī baterijas un cita veida ikdienā nevajadzīgās lietas. Daudzus no atkritumu veidiem laukumos pieņem bez maksas, taču ir atsevišķi, īpaši grūti pārstrādājami materiāli, par kuriem būs jāsamaksā. Tāpat atkritumu apsaimniekotāji vienu līdz trīs reizes gadā izsludina īpašas akciju dienas, kad iedzīvotājiem ir iespēja atsevišķu atkritumu veidus nodot bez maksas.

Ikviens no Siguldas novada atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem nodrošina arī atkritumu šķirošanas iespējas privātmājās vai pēc noslēgtas vienošanās arī pie dzaudzdzīvokļu mājām. Par šo pakalpojumu izmaksām un iespējām aicinām interesēties pie katra atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma, ņemot vērā teritoriju, kurā tas nodrošina pakalpojumu sniegšanu:

  • Siguldas pilsētā un Siguldas, Allažu, Mores, Mālpils pagasta iedzīvotājiem – PSIA “Jumis”, zvanot uz tālruņa numuru 26112288 vai rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv.
  • Krimuldas un Lēdurgas pagasta iedzīvotājiem – SIA “ZAAO”, zvanot uz tālruņa numuru 64281250 vai rakstot uz e-pasta adresi zaao@zaao.lv.
  • Inčukalna pagasta iedzīvotājiem – SIA “Clean R”, zvanot uz tālruņa numuru 67111001 vai rakstot uz e-pasta adresi kc@cleanr.lv, vai apmeklējot pašapkalpošanās portālu www.mans.cleanr.lv.

Atgādinām, ka no 1. februāra iedzīvotājiem Siguldas novadā ir pieejami 20 automātiskie un manuālie depozīta iepakojumu nodošanas punkti, kur iedzīvotāji var nodot ar depozīta zīmi marķētus stikla, plastmasas un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Tuvākā pusgada laikā novadā plānots atvērt vēl 17 šādus punktus. Plašāk par šo iespējams izlasīt šeit.

Aicinām arī iedzīvotājus izlasīt ieteikumus par pareiziem atkritumu šķirošanas principiem šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi