×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-02-23
Informācija par nekustamā īpašuma nodokļa likmes veidošanos un piemērošanu Siguldas novadā

2021. gada 23. septembrī Siguldas novada pašvaldības domes sēdē tika apstiprināti saistošie noteikumi “Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā”, kuros ir noteikta kārtība, kādā šogad visā Siguldas novada teritorijā tiek piemērotas nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Saistošie noteikumi tika pieņemti, lai izlīdzinātu visā jaunizveidotajā novadā vienādu nekustamā īpašuma nodokļa likmju un arī piešķirto atlaižu principus, kā arī noteiktu likmju aprēķināšanas kārtību atbilstoši likuma regulējumam, kas iepriekš atsevišķos pagastos netika darīts.

Lai novienādotu nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu visā Siguldas novadā, pašvaldība rosinājusi to izlīdzināt un aprēķināt pēc principa, kāds tas bijis līdz šim vairākumam Siguldas novada iedzīvotāju. Līdz ar to pērnā gada nogalē pašvaldība atgādināja par deklarēšanās nozīmi Siguldas novadā, jo no tā ir atkarīga nekustamā īpašuma nodokļa likme visiem Siguldas novadā esošo īpašumu saimniekiem un citi pakalpojumi un bonusi, ko var saņemt no pašvaldības.

Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi katrai pašvaldībai ir būtisks finansējums ikgadējā budžetā, sastādot turpat 7% ienākumu. Tas nozīmē, ka par šo naudu pašvaldība nodrošina iespēju uzlabot ielu un ceļu stāvokli vai uzlabot citu publiski pieejamo infrastruktūru.

Nekustamā īpašuma nodoklis iedzīvotājiem

Pieņemtajos saistošajos noteikumos noteikts, ka par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi tiek piemērota nodokļa paaugstinātā likme – 3% no kadastrālās vērtības. Papildus par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi tiek piemērota likumā noteiktā papildlikme – 1,5% no kadastrālās vērtības, līdz ar to kopējā likme par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi ir 4,5% no kadastrālās vērtības. Lai izvairītos no paaugstinātās nodokļu likmes, ikvienam nekustamā īpašuma saimniekam ir tiesības savu īpašumu iznomāt, lai tas būtu sakopts un no tā ražu vai cita veida ienākumus gūtu uzņēmējs vai cita privātpersona.

Svarīgi atzīmēt, ka likumā noteiktā un saistošajos noteikumos noteiktā likme summējas kopā, savukārt, piemēram, Krimuldas, Inčukalna un Mālpils pagastā par neapstrādātu lauksaimniecības zemi papildaprēķins iepriekš tika noteikts tikai pēc likuma. Iespējams, ka iepriekš konkrētām mērķgrupām tika piešķirtas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, tomēr, lemjot par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un piemērošanas kārtību, deputāti vienojās, ka ir nepieciešama vienota sistēma un mērķtiecīgs atbalsts nevis ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam, bet mazāk aizsargātām mērķgrupām un likmei jābūt cieši saistītai ar deklarēšanos.

Nekustamā īpašuma nodokļa likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme 0,2–0,6% apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1. janvāra plkst. 0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona. Šāda prakse piemērota, lai mudinātu iedzīvotājus deklarēties tajos īpašumos, kuros viņi patiešām dzīvo un kuru pašvaldību infrastruktūru ikdienā lieto.

Divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību, savukārt, ja objektā dārza mājas un vasarnīcas ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības.

Tāpat noteikts, ka ar nekustamā īpašuma nodokli netiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus un kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot garāžas. Savukārt būve, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, tiks aplikta ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā.

Turpmāk nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īrnieki un nomnieki, tiesiskie valdītāji vai lietotāji.

Nekustamā īpašuma nodoklis uzņēmējiem

Lai gan privātīpašnieku nodoklis ir saistīts ar deklarēšanos, Siguldas novada teritorijā esošo uzņēmēju īpašumi ar nodokli tiek aplikti pēc dažādām pazīmēm. Tāpat arī iespējams saņemt vairākus atvieglojumus, kurus vēl šajā gadā var piemērot, ja uzņēmējs saskaņā ar noteikumiem līdz 31. martam iesniedz pašvaldībā iesniegumu, kurā norādīts, kādi nodokļu atvieglojumi viņam būtu piemērojami. Savukārt, ja iesniegums iesniegts no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, tad nodokļa atvieglojums tiek piemērots par taksācijas perioda otro pusgadu. Elektroniski parakstītu iesniegumu aicinām sūtīt uz e-pasta adresi pasts@sigulda.lv.

Siguldas novada uzņēmēji var saņemt atlaides līdz pat 90% no likumā noteiktā, piemēram, uzņēmējiem, kas veikuši investīcijas virs 700 tūkstošiem eiro ēku būvniecībā, tiek piešķirta 90% atlaide nekustamā īpašuma nodokļa nomaksai uz laiku līdz trīs gadiem, tāpat arī ja veikti uzlabojumi fasādes atjaunošanā vai uzņēmējs ieguvis sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Līdz pat 90% atvieglojumus var saņemt tie saimnieciskās darbības veicēji, kuru īpašumi invadēti ar latvāni un kuru īpašuma mērķis noteikts kā lauksaimniecības zeme vai mežsaimniecības zeme un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas. Lai atbalstītu uzņēmējdarbību Siguldas novadā, pašvaldība saistošajos noteikumos iestrādājusi arī citus gadījumus, kad uzņēmējam ir iespēja saņemt 90% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. Tāpat arī izstrādāti noteikuma punkti, kas ļauj piemērot 50% atlaidi tiem uzņēmējiem, kuri veic sociālo uzņēmējdarbību. Atlaides piemērojamas arī uzņēmējiem, kuri darbojas sfērā, kuru vistiešāk skārusi Covid-19 pandēmija, kā arī izstrādāti citi gadījumi, ar kuriem aicinām iepazīties saistošajos noteikumos.

Saistošie noteikumi pieejami šeit. Jautājumu vai neskaidrību gadījumos par saistošajiem noteikumiem lūdzam vērsties Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Siguldā, Raiņa ielā 3, pie nodokļu administratorēm vai zvanīt uz tālruņa numuru 67385830.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi