×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-03-02
Skulmju dzimtas mājas ekspozīcija gatavojas Valentīna Skulmes 100. jubilejai

Mālpils pagasta “Skulmju” mājās sezonu plānots uzsākt 21. aprīlī – aktiera Valentīna Skulmes dzimšanas dienā. Šīs sezonas atklāšana būs īpaša, jo tiks atzīmēta Valentīna Skulmes 100 gadu jubileja, kā arī “Skulmes” pirmo gadu vērs durvis, esot pašvaldības īpašumā.

Kopš 1982. gada “Skulmēs” atvērta gleznotāja un scenogrāfa Otto Skulmes un tēlnieces Martas Liepiņas-Skulmes darbnīca ar nelielu mākslinieku darbu kolekciju, bet pēc Valentīna Skulmes nāves 1989. gadā publiskai apskatei kļuva pieejama arī viņa privātā istaba un gleznotāju darbnīca-veranda ēkas otrajā stāvā, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Mergupes ainavu.

“Skulmes” atrodas stāvā, gleznainā Mergupes krasta malā. Tās ieskauj veci ozoli un gobas, ap māju savulaik pleties Valentīna un Ināras iekopts košumdārzs, kura plānošana un atjaunošana prasīs vairāku sezonu darbu.

Turpmākajos gados “Skulmēs” plānots iekārtot istabu arī rakstniecei Ivandei Kaijai (īstajā vārdā – Antonija Lūkina), kura šo māju apkārtni aprakstījusi vairākos romānos. Savus bērnības un skolas gadus te pavadījis arī Ivandes vīrs Fēlikss Lūkins. Tāpat ir iecerēts, ka “Skulmju” virtuve būs veltīta Inārai Skulmei, kura daudzus gadus rūpējusies par šīs mājas pavarda siltumu, bet mazā istabiņa otrajā stāvā – Valentīna un Ināras dēlam Atim, kurš tagad atdusas līdzās tēvam Mālpils kapos.

Šogad “Skulmes” īpaši gaidīs apmeklētājus 22. un 23. aprīlī, kad Mālpils Kultūras centrā arī notiks koncertuzvedums “Valentīns Skulme 100 vēstulēs” un īpaša izstāde. Koncertuzveduma režisors Kārlis Anitens kopā ar Mālpils amatierteātra “Vēji” aktieriem caur Valentīna Skulmes rakstītām un viņam rakstītām vēstulēm ieskicēs V. Skulmes personību. Savukārt izstādē būs iespēja apskatīt Valentīna Skulmes gleznas, kā arī dažādus teātra izrāžu rekvizītus un tērpus, ielūkoties informācijā par mākslinieka daiļradi un dzīvi.

Skulmju dzimtas mājās līdz 2021. gada 23. februārim saimniekoja aktiera Valentīna Skulmes sieva Ināra Skulme. Pirms došanās mūžībā viņa mājas novēlēja toreizējā Mālpils novada pašvaldībai. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā mantojuma saistības pārņēma jaunizveidotā Siguldas novada pašvaldība.

Youtube


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi