×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-04-05
Visās Siguldas novada vidusskolās no 1. septembra tiks īstenota “Valsts aizsardzības mācība”
Lai gan Valsts izglītības satura centrs “Valsts aizsardzības mācību” kā obligāto mācību programmas priekšmetu skolās plāno iekļaut tikai 2024. gadā, Siguldas novada pašvaldības domes vadība sadarbībā ar vidusskolu direktoriem vienojusies, ka šādas mācības Siguldas novada vidusskolēniem tiks uzsāktas visās 10. klasēs jau 1. septembrī, kļūstot par pirmo novadu Latvijā, kurā “Valsts aizsardzības mācība” kā obligātā mācību programma tiks īstenota visās novada vidusskolās.
 
“Nav pareizāka un atbilstošāka brīža, lai “Valsts aizsardzības mācību” Siguldas novadā un Latvijā kopumā uzsāktu apgūt jau 1. septembrī. Es neredzu iemeslus Siguldas novadā to atlikt vēl divus gadus, ja šo mācību saturu varam nodrošināt jau tagad. Tāpēc esmu pateicīgs, ka mūsu novada skolu direktori izprot šo mācību aktualitāti un jau tagad ir gatavi pielāgot mācību procesu “Valsts aizsardzības mācības” kursa ieviešanai visās mūsu novada vidusskolās. Tādējādi mūsu jaunieši būs zinoši valsts aizsardzībā, mediju pratībā, kas tieši šobrīd ir ļoti būtiska Ukrainas kara apstākļos, un spēs par sevi parūpēties krīzes situācijās,” skaidro Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.
 
Pirmdien, 4. aprīlī, norisinājās tikšanās ar Siguldas novada pašvaldības vadību, vispārējo izglītības iestāžu direktoriem un Jaunsardzes centra vadību, lai pārrunātu programmas saturu un tās īstenošanu Siguldas novada skolās. Jauniešiem šī mācību kursa laikā būs iespēja apgūt gan teorētiskās zināšanas, gan arī praktiskās nodarbības vienu reizi mēnesī 8 stundu garumā, ko katra skola noteiks pati. Papildu tam vasarā varēs piedalīties arī dienas nometnē 11 dienu garumā pa astoņām stundām, kas plānota kā padziļināta valsts aizsardzības prasmju apgūšana un prakse komandas vadīšanā un līderībā, kā arī “tīklošanās” reģionālā un nacionālā līmenī.
 
Mācību programmā “Valsts aizsardzības mācība” visa gada garumā tiks iekļauti elementi no civilās aizsardzības, kritiskās domāšanas un medijpratības, kā arī tiks aplūkotas tēmas par valstiskumu un pilsonisko līdzdalību. Būs kursi par publisko runu un sarunu vešanas prasmēm, tāpat arī jaunieši mācību kursa laikā atsvaidzinās zināšanas par Latvijas vēsturi. Praktiskās mācībās būs iespēja apgūt militāro topogrāfiju un orientēšanos, aplūkot dažādus ieročus, kā arī apgūt izdzīvošanas prasmes un trenēties fiziskās aktivitātēs.
 
Siguldas novada pašvaldības vadība un skolu direktori uzskata, ka šādas mācības jau no 1. septembra vidusskolēnu 10. klasēm un nākamajā gadā arī 11. klasēm ir nepieciešamas, jo, ņemot vērā uzsākto karadarbību Ukrainā un Krievijas mediju telpā notiekošo propogandu, kas atstāj ietekmi arī uz sabiedrību Latvijā, mūsu jauniešiem ir jābūt gataviem un zinošiem savas turpmākās nākotnes veidošanai.
 
Šo mācību kursu skolām izstrādājis Jaunsardzes centrs un apstiprinājis Valsts izglītības satura centrs. Pedagogi-instruktori Siguldas novadā tiks piesaistīti no Jaunsardzes centra, kuri nodrošinās arī mācībām nepieciešamo aprīkojumu un metodisko materiālu. Pēc sarunām ar Siguldas novada pašvaldības vadību, nolemts uzrunāt Siguldas novadā dzīvojošus interesentus, kas varētu pievienoties Jaunsardzes centra mācībspēku komandai. Papildu informāciju par iespējām iegūt “Valsts aizsardzības mācības” skolotāja kvalifikāciju var iegūt, zvanot uz tālruņa numuru 67335388 vai rakstot e-pasta adresi jc@jc.gov.lv.

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi