×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-04-29
Turaidas muzejrezervāts saņēmis Eiropas mantojuma zīmi

Turaidas muzejrezervāts saņēmis Eiropas Komisijas atzinību – Eiropas mantojuma zīmi, kas apliecina Turaidas vēsturiskā centra mantojuma piederību Eiropas kultūras kopējam mantojumam un izceļ objekta nozīmi Eiropas vēstures kontekstā.

Turaidas vēsturiskais centrs ir kultūras mantojuma vieta ar 57,86 hektāru lielu teritoriju, kas ietver dabas un kultūrtelpu, materiālo un nemateriālo mantojumu, kas raksturo laika posmu tūkstošgadu garumā. Vēsturiskais centrs ir viens no senākajiem valstiskajiem veidojumiem Latvijā, tiek saglabāts, uzturēts un iedzīvināts mūsdienu radošajā kultūras procesā. Centra dabas un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai un tālākai interpretācijai 1988. gadā tika izveidots Turaidas muzejrezervāts, kuram 1994. gadā tika piešķirts Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa statuss. Tas ir vienīgais šādas nozīmes objekts Latvijā. Vēstījums par Turaidas vēsturiskā centra mantojumu un tā nozīmi Latvijas un Eiropas kontekstā tiek parādīts piecos tematiskos kompleksos. Tie ir – Tautasdziesmu parks, Gaujas lībiešu mantojums, Turaidas viduslaiku mūra pils, Turaidas koka baznīca un Baznīckalns, Turaidas muižas saimnieciskais centrs. Muzejrezervāta ekspozīcijās brīvdabā un telpās tiek stāstīts par dabas un cilvēka darbības saskaņu un savstarpēju mijiedarbību vides veidošanā un vēstures procesiem, sākot no 11. gadsimta līdz mūsdienām.

Eiropas mantojuma zīmes mērķis ir stiprināt Eiropas pilsoņu savstarpējo sapratni un kultūras dialogu, jo īpaši jauniešu piederības izjūtu Eiropas Savienībai, pamatojoties uz Eiropas vēstures un kultūras mantojuma kopīgām vērtībām un elementiem, kā arī uz izpratni par nacionālo un reģionālo daudzveidību. Zīme sekmē un sniedz jaunas iespējas izprast kopīgo, tomēr atšķirīgo kultūras mantojumu, kopīgo vēsturi, kā arī Eiropas Savienības vērtības un nozīmi. Eiropas mantojuma zīmi piešķir objektiem, kam piemīt liela simboliska Eiropas nozīmes vērtība un kas raksturo Eiropas kopīgo vēsturi un Eiropas Savienības izveidi, kā arī Eiropas integrācijas procesa pamatā esošās Eiropas vērtības un cilvēktiesības. 

Oficiālā Eiropas mantojuma zīmes piešķiršanas ceremonija notiks 13. un 14. jūnijā Briselē.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi